Talente

Talente Mareste imaginea.

In fiecare ins ce vine în lume, Dumnezeu ascunde un gând al Său, o intenţie divină, un plan pe care-l urmăreşte între oameni şi, potrivit cu el, tocmirea celui care vine capătă însuşirile de a-l putea îndeplini. Aceasta e o mare taină.

Tot ce avem: viaţă, daruri - talente - toate sunt daruri, înzestrări cu care suntem hărăziţi şi trimişi în lumea aceasta, la lucru, pentru fraţii noştri, oamenii. De aici începe responsabilitatea. Şi din faţa responsabilităţii nu-i ieşire decât în iresponsabilitate, în nebunie.

Convertirea talentelor e un mare talent. înzestrările lui Dumnezeu nu ne sunt date ca simple ornamente, de care să ne bucurăm numai noi. Talentele sunt înzestrări cu energie divină, spre scopurile ei anumite, energie pe care lumea nu o cunoaşte: aceasta dă îndrăzneala mucenicilor, răbdarea pustnicilor, darul cunoştinţei, curajul adevărului, nebunia pentru Hristos, interpretarea vieţii în perspectiva Luminii divine.

Talanţii sunt talentele: înzestrări cu daruri, misiuni, slujbe duhovniceşti şi slujiri cetăţeneşti; meşteşugul artelor; meşteşugul ştiinţei, a oricărei ştiinţe, darul chivernisim avuţiei; pe scurt valorile culturii: valoarea morală, politică, teoretică (ştiinţa), estetică, economică şi religioasă. (...) Toate valorile, talentele, ar trebui să se negustorească între oameni, în favoarea lui Dumnezeu, căci precum este o ierarhie a valorilor, tot aşa este un Ierarh al lor.

Dar zice parabola că unii din talentaţi n-au vrut să-l recunoască de stăpân; 80% au făcut rebeliune împotriva Stăpânului averii. Aceştia sunt cei ce socotesc că sunt ale lor darurile date de Dumnezeu. Ei se umflă cu părerea de sine, îşi afumă mintea cu mândria şi scot afară pe Dumnezeu din negustoria lor. Toată zdroaba lor e egală cu îngroparea talantului în pământ. A nu lucra cu valorile, în sensul în care le-a rostuit Dumnezeu, înseamnă a ieşi din ierarhie şi a face anarhie. (...)

Dezechilibrul mintal al trufiei a contaminat aproape toate valorile şi le-a pus în conflict. In valoarea politică trufia stârneşte tirania, terorismul, dictatura; în religie, inchiziţia, despotismul, protestantismul; în ştiinţă şi economie, materialismul; în artă, senzualismul; în toate a băgat anarhia faţă de Dumnezeu, Ierarhul lor de drept. Deci, ce vor zice, când li se va cere socoteală?

Purtătorul oricărei valori, dacă va ajunge la cunoştinţa atâmării sale de Dumnezeu, va ajunge drept.

Ai să ajungi conştient că înzestrarea ta spirituală e de la Dumnezeu şi că spre slujirea Lui între oameni ţi s-a dat înzestrarea? Sau te constitui un talentat care crezi că n-ai a da nimănui vreo socoteală, un iresponsabil?

Tot celui ce recunoaşte provenienţa de la Dumnezeu a talentelor sale va mai primi. Şi tot celui ce i se pare că nu le are de la Dumnezeu, se va lua şi ceea ce ise pare că are.

Cu un singur talant, talantul Botezului , sunt dăruiţi toţi creştinii. Talantul îngropat şi de puţini dezgropat şi valorificat.

Pentru o alunecare a omului de la nume la număr au să dea seama toţi înzestraţii lui Dumnezeu, cei cu daruri, cu răspunderi, cu măriri, cu puteri şi cu tot felul de haruri.

Regele David, înzestrat deodată cu darul stăpânirii şi cu darul proorociei, a căpătat o straşnică pedeapsă, numai fiindcă a îndrăznit să numere poporul (2 Regi 24). Darul prorociei i s-a luat o vreme, iar din popor i-au murit 70 de mii de oameni.

Oricât de înzestrat ai fi şi oricâtă ştiinţă ai avea să nu-ţi faci din ele temeiuri de îngâmfare, ci mai întâi de toate teme-te din pricina luminilor ce ţi-au fost dăruite.

Când ţi-a dat Dumnezeu un dar, asigură-l cu întrebarea şi ocroteşte-l cu smerenia; şi cu atât mai vârtos nu ieşi din sfatul unuia din nebăgaţii de seamă slujitori ai lui Dumnezeu.

Parintele Arsenie Boca

Vreau sa schimb lacrimile voastre in bucurie. Antologie de cuvinte duhovnicesti ale Parintelui Arsenie Boca - Natalia Corlean; Editura Agaton

Cumpara cartea "Vreau sa schimb lacrimile voastre in bucurie. Antologie de cuvinte duhovnicesti ale Parintelui Arsenie Boca"

 

Pe aceeaşi temă

31 Ianuarie 2017

Vizualizari: 1411

Voteaza:

Talente 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE