Debitorul neiertator

Debitorul neiertator Mareste imaginea.

Dumnezeu iarta din plin. A ierta inseamna a scuti pe cineva de o pedeapsa, asa cum tatal isi iarta copiii obraznici. A ierta inseamna a trece vina cu vederea. Mai mult, a ierta presupune a nu mai considera vinovat pe cineva. Cerem iertare pentru toate gandurile inadecvate.

Datornicului nemilostiv i se iarta o datorie uriasa, imposibil de rambursat. Dar el nu isi poate ierta colegul de ceva maruntis insignifiant.

Pentru a fi iertati, sa venim la Dumnezeu (sa renuntam la orgoliu)! Dumnezeu ni Se descopera prin iertare. Oare Ho si Min (vietnamezul ateu) credea in iertare?! In testamentul sau spunea: Merg sa ma intalnesc cu tov. Stalin. Apelul biblic este calduros: Impacati-va cu Dumnezeu, in numele lui Hristos, va rugam fierbinte! Hristos deranja, prea a intrecut masura, prea ii ierta pe toti, prea facea (prea multe) minuni, era prea frumos sa fie adevarat.

O oaie se rataceste. Sare pe fundul vaii, tentata de iarba. Ar vrea sa se catere inapoi, dar nu mai poate. Pastorul ii identifica pozitia imediat, dar nu o scoate cu forta. Dupa un timp, pastorul coboara dupa ea. Daca ar fi scos-o prea repede s-ar fi zbatut. Dumnezeu ne iarta toate fricile, spaimele si derutele. Lipsa iertarii: lumea este in clocot, fierbe (stare de alarma). Doamne, iarta debitele noastre, asa cum si noi iertam debitorilor nostri.

Persoanele anxioase iarta greu. Intotdeauna, iertatorii sunt mai fericiti. In multe cazuri, iertatorii sunt mai sanatosi. Sa invatam sa iertam! Peste Ocean exista Ziua Iertarii, prima duminica din august. Iertarea ne ofera de toate, de la forta la buna dispozitie. Primii crestini isi iertau calaii, sfintii inchisorilor isi iertau tortionarii: Sa nu ne razbunati! Prin ura, nu vom rezolva nici un conflict. Sa incepem cu rugaciunea pentru dusmani. Sa aratam clementa (intr-o lume cruda). Citez rar poezii, dar Al. Macedonski merita exceptia: Iertare, sunt ca oricare om,/ M-am indoit de a Ta putere,/ Am ras de sfintele mistere,/ Ce sunt in fiecare-atom./ Iertare, sunt ca oricare om,/ Sunt ticalosul peste care,/ Daca se lasa o-ntristare,/ De toti se simte prigonit./ Dar, Doamne, Tu nu m-ai parasit,/ Sunt ca oricare om, iertare!

Marius Matei

.

Despre autor

Marius Matei Marius Matei

Senior editor
256 articole postate
Publica din 29 Octombrie 2010

Pe aceeaşi temă

23 August 2014

Vizualizari: 1393

Voteaza:

Debitorul neiertator 4.67 / 5 din 3 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE