Vindecarea demonizatului din tinutul Gherghesenilor

Vindecarea demonizatului din tinutul Gherghesenilor Mareste imaginea.

Vindecarea demonizatului din tinutul Ghergesenilor a fost savarsita de Mantuitorul pe cand se afla in partea de rasarit a Marii Galileii. Trebuie sa mentionam ca acest loc avea foarte putine asezari omenesti. Cand Hristos il intalneste pe cel demonizat, il vindeca, alunga demonii din el, insa le ingaduie duhurilor rele sa intre intr-o turma de porci, care apoi s-au aruncat in mare si s-au inecat. Cei care vietuiau in acele locuri, auzind de cele intamplate nu s-au aratat bucurosi, ci dimpotriva, pentru ca au pierdut porcii pe care ii cresteau pentru comert s-au aratat nemultumitori fata de Hristos si L-au rugat sa paraseasca tinutul lor. Paguba pricinuita prin inecarea porcilor li s-a parut mult mai mare decat binefacerea vindecarii.

Aceasta atitudine denota ca si locuitorii erau stapaniti de diavoli de vreme ce doreau sa fie lipsiti de prezenta lui Hristos. Sa nu uitam ca daca nu-L vom lasa pe Hristos sa intre in noi, sa petreaca cu noi, in locul Lui va fi prezent diavolul. Cand Hristos nu este dorit, nu Isi impune dumnezeirea Sa. El Se descopera doar celor care doresc sa-L primeasca si vor sa intre in relatie cu El. Din acest motiv, dupa aceasta minune, Mantuitorul urca in corabie si trece pe celalalt mal al Lacului Ghenizart, in Galileea.

Demonizatul din Evanghelia locuia in morminte, umba dezbracat, iar catusele si lanturile de fier in care era pus erau sfaramate. Aceasta putere nu era una proprie omului, ci a demonilor prezenti in el. Din acest motiv se purta violent cu oamenii. Era o prezenta ingrozitoare pentru semenii sai. Insa, Mantuitorul, din iubire fata de om, il elibereaza pe om de rautate si il transforma din raufacator intr-un om care sa aduca binecuvantare celor din jur: Intoarce-te la casa ta si spune cat bine ti-a facut tie Dumnezeu. Dupa ce este vindecat, el doreste sa ramana langa Hristos. Insa Domnul, ii cere sa ramana acasa, pentru a impartasi celorlalti minunea! De aici retinem ca Hristos chiar daca a plecat fizic din acel tinut, a ramas tainic prezent prin lucrarea Sa in cel vindecat.

Dumnezeu ingaduie ca noi sa fim ispititi, dar nu peste puterile noastre.Trebuie sa retinem ca diavolul are asupra noastra doar atata putere cata ii oferim noi.

Iulian Predescu

Evanghelia duminicii vindecarii demonizatului din tinutul Gherghesenilor:|

"In vremea aceea a venit Iisus cu corabia in tinutul Gherghesenilor, care este in fata Galileei. Si, iesind pe uscat, L-a intampinat un barbat din cetate, care avea demon si care de multa vreme nu mai punea haina pe el si in casa nu mai locuia, ci prin morminte. Vazandu-L pe Iisus, a strigat, a cazut inaintea Lui si cu glas mare a zis: Ce ai cu mine, Iisuse, Fiul lui Dumnezeu Celui Preainalt? Rogu-Te, nu ma chinui!, fiindca poruncea duhului necurat sa iasa din om, pentru ca de multi ani il stapanea; si era legat in lanturi si in obezi, pazindu-l, dar el, sfaramand legaturile, era dus de demon in pustie. Si l-a intrebat Iisus, zicand: Care-ti este numele? Iar el a zis: Legiune. Caci demoni multi intrasera in el. Si-L rugau sa nu le porunceasca sa mearga in adanc. Si era acolo o turma mare de porci, care pasteau pe munte. Si L-au rugat sa le ingaduie sa intre in ei; iar El le-a ingaduit. Si, iesind demonii din om, au intrat in porci, iar turma s-a aruncat de pe tarm in lac si s-a inecat. Iar pazitorii, vazand ce s-a intamplat, au fugit si au vestit in cetate si prin sate. Atunci au iesit locuitorii sa vada ce s-a intamplat si au venit la Iisus si au gasit pe omul din care iesisera demonii, imbracat si intreg la minte, sezand jos, la picioarele lui Iisus, si s-au infricosat. Iar cei ce vazusera le-au spus cum a fost izbavit demonizatul. Si L-a rugat pe El toata multimea din tinutul Gherghesenilor sa plece de la ei, caci erau cuprinsi de frica mare. Atunci El, intrand in corabie, S-a intors inapoi. Iar barbatul din care iesisera demonii Il ruga sa ramana cu El. Iisus insa i-a dat drumul, zicand: Intoarce-te la casa ta si spune cat bine ti-a facut tie Dumnezeu. Si el a plecat, vestind in toata cetatea cat bine i-a facut Iisus". Luca 8, 26-39
 

Pe aceeaşi temă

22 Octombrie 2020

Vizualizari: 3589

Voteaza:

5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE