Orbul care L-a vazut pe Dumnezeu

Orbul care L-a vazut pe Dumnezeu Mareste imaginea.

Invierea lui Hristos constituie adevarul de temelie al crestinismului. Ea da sens vietii omenesti si speranta vietii vesnice. Din acest motiv, dupa sarbatoarea Invierii lui Hristos, observam ca in fiecare duminica este asezata cate o minune prin care Hristos inviaza… viii.

Da, nu gresim daca spunem ca puterea lui Dumnezeu sta tocmai in a invia viii.

Un om despartit de Dumnezeu este cel indiferent care traieste in rautate, de aceea, de fiecare data cand a facut o tamaduire a trupului, Mantuitorul Hristos a vindecat intai sufletul, prin credinta in El si prin iertarea pacatelor, care echivalau cu moartea. Asa a fost cu slabanogul de la Vitezda, asa a curatit sufletul samarinencei, pe care a adus-o pe calea cea adevarata si la fel, in vindecarea orbului, finalul culmineaza cu descoperirea lui Hristos ca Fiu al lui Dumnezeu.

Iar orbul ce a facut? I s-a inchinat. Cand vom intelege odata, noi cei "civilizati" si care ne bucuram de roadele stiintei avansate ca Hristos este Lumina lumii? Fara El nu putem trai nici pe pamant si nici dincolo.

Evanghelia care ne vorbeste despre orbul din nastere ne arata ca adevarata orbire este sa nu-L vezi deloc pe Dumnezeu, cum au facut fariseii cu acest orb; in loc sa-L slaveasca pe Dumnezeu si sa creada in Fiul Lui care era printre ei, in loc sa se bucure ca s-a eliberat un om de o neputinta groaznica, orbirea, ei cautau prilej de cearta si cum sa-L ucida pe Mantuitorul.

Tot in Evanghelia aceasta Mantuitorul spulbera ideea ca urmasii pot suferi de pe urma pacatelor facute de inaintasi. Dumnezeu are intotdeauna o judecata dreapta, nimeni nu plateste pentru vina altuia, altfel cum ar fi Dumnezeu Iubire? Acest lucru este explicat foarte frumos de catre Sfantul Chiril al Alexandriei in Comentariul sau la Evanghelia dupa Ioan. Ca oamenii sunt pedepsiti pentru pacatele personale este adevarat, sau mai degraba ar trebui spus ca suferintele si focul vesnic sunt urmarile alegerilor gresite si a despartirii omului, de bunavoie, de Dumnezeu. Dupa ce Mantuitorul a facut tina si a uns ochii orbului, l-a trimis sa se spele, iar acesta, facand asa, s-a vindecat.

Tina cu care au fost unsi ochii orbului inseamna impartasirea de curatia si sfintenia trupului lui Hristos. Or, acelasi lucru se petrece si acum, la spalarea omului prin apa Botezului - care il dezrobeste de diavol - precum si la Impartasirea cu Trupul si Sangele lui Hristos din Euharistie, care innoiesc si refac puterile sufletului, unindu-ne cu El.

In finalul intalnirii Mantuitorului cu acest orb, vedem ca adevarata lumina pe care a vazut-o orbul a fost nu cea a soarelui, ci pe cea a Dumnezeirii Fiului. Mantuitorul l-a intrebat: crezi tu in Fiul Omului? Iar el a raspuns: cred Doamne, si s-a inchinat Lui. Iubirea milostiva a lui Hristos l-a patruns pe orb, l-a facut sa inteleaga si sa-L iubeasca si el, de aceea I s-a inchinat. Cine nu crede in Hristos, in comuniunea iubitoare cu El si cu intreaga Sfanta Treime, se condamna la o nefericita singuratate vesnica. Oare vom vedea si noi iubirea lui Hristos in viata noastra ca sa-L iubim si noi sincer?

Parintele Arhim. Policarp Chitulescu

 

.
Pe aceeaşi temă

07 Iunie 2013

Vizualizari: 6721

Voteaza:

Orbul care L-a vazut pe Dumnezeu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE