Vindecarea orbului din nastere

Vindecarea orbului din nastere Mareste imaginea.

Un orb din nastere primeste vindecare de la Hristos. Ucenicii auzind ca acesta nu a vazut niciodata, ii cer socoteala Invatatorului: "Cine a pacatuit: acesta sau parintii lui, de s-a nascut orb?" (Ioan 9, 2).

Intrebarea apostolilor cu privire la pacatele orbului este fara sens, daca tinem seama ca acesta nu vazuse niciodata. Daca orbirea ar fi fost cauzata de propriile pacate, atunci acestea ar fi trebuit savarsite inainte de nasterea sa, deci intr-o alta viata. Ori credinta in reincarnare este straina de invatatura Bisericii.

Referitor la pacatele parintilor, exista credinta ca noi le mostenim, o credinta care nu este conforma cu Sfanta Scriptura. Cei care impartasesc o astfel de credinta ajung sa afirme ca un copil se naste cu un anumit handicap din cauza pacatelor parintilor. Ce trebuie sa le spunem acestor persoane? Ca dupa cum nu mostenim vina lui Adam, tot astfel, nu mostenim nici pacatele parintilor. Dar dupa cum orice om vine la existenta cu o natura omeneasca imbolnavita din cauza caderii in pacat a lui Adam si Evei (nu poate scapa de moarte), tot asa parintii pot transmite copiilor inclinatii spre patimi, dar in niciun caz pacatele lor personale.

Din Evanghelie aflam ca Mantuitorul le-a raspuns: "Nici acesta n-a pacatuit, nici parintii lui, ca sa se nasca orb, ci ca sa se arate lucrarile lui Dumnezeu in el" (In 9, 3). De aici reiese ca sunt evenimente in istorie, in viata noastra, care au ca scop descoperirea prezentei si lucrarii lui Dumnezeu.

Pe unii nu-i multumeste un astfel de raspuns, ba chiar ajung sa vada in ele o neputina a lui Dumnezeu. Afirma ca daca Dumnezeu ar fi fost atotputernic, nu ar fi ingaduit ca un om sa se nasca orb. Si-ar fi aratat puterea lucrarii Sale in alt chip. E adevarat ca Dumnezeu ar fi putut sa faca si acest lucru, ca doar prin puterea Sa, Marea Rosie a fost despartita in vremea lui Moise. Dar si in astfel de cazuri, omul despartit de Dumnezeu, ar fi gasit semnelor minunate explicatii logice, le-ar fi inclus in categoria fenomenelor naturale.

Dupa cum fariseii nu pun intrebari celui orb si parintilor acestuia pentru a se convinge de interventia minunata a lui Dumnezeu, ci pentru a o exclude, tot asa si noi, nu incetam sa cerem explicatii despre existenta si lucrarea Sa, nu pentru a crede in El, ci pentru a-L respinge. E bine sa retinem ca fariseii, invatatii timpului respectiv, nu-L recunosc pe Hristos ca fiind Fiul lui Dumnezeu, ba chiar Il socotesc om pacatos, in vreme ce orbul vindecat spune: "Daca este pacatos, nu stiu. Un lucru stiu: ca fiind orb, acum vad" (Ioan 9, 25).

Adrian Cocosila

Vindecarea orbului din nastere - Parintele Teofil Paraian - AUDIO

Calendar Ortodox

Pe aceeaşi temă

15 Mai 2017

Vizualizari: 32249

Voteaza:

4.86 / 5 din 7 voturi.

Comentarii (11)

 • Andrei PanaitPostat la 2015-05-14 10:28

  Nu mostenim vina lui Adam, ci firea lui imbolnavita din cauza pacatului.

 • Maria Czifra Postat la 2013-06-10 05:24

  Din acest articol nu am inteles propozitia "...dupa cum nu mostenim vina lui Adam..." ... Atunci in Romani 5:12 nu se intelege ca prin Adam a intrat pacatul in lume? ... ca toti suntem pacatosi? Multumesc!

 • ADRIAN DRAGUSINPostat la 2013-06-09 09:25

  Mărturia pe care orbul o dă,în faţa anchetatorilor săi este una extraordinară,demnă de un redutabil teolog,tocmai pentru că face o, mărturisire a Lui Hristos,bazându-se nu pe teologia vremii,ci pe argumente de bun simţ logic.In ce priveşte învăţătura despre posibilitatea transmiterii urmărilor păcatelor de la o generaţie la alta ,ea nu apartine pr Arsenie care doar a preluat-o,ci este desprisă din sfânta scriptură,care reţine cuvintele Mântuitorului,cu privire la blestemul lui Dumnezeu care poate merge până la al treilea neam,dar şi a binecuvântării Sale,care poate merege până la al miilea neam.In general cauza suferinţelor persoanei sunt propriile păcate sau cele ale înaintaşilor,care se moştenesc sub formă de predispoziţii(lucru confirmat şi de genetică)Spre exempu un alcoolist va transmite destul de sigur,urmaşilor lui,nu patima în sine,ci o predispoziţie către consumul de alcool,explicbilă prin codul genetic complex pe care îl moştenim de la înaintaşi.Aceasta nu înseamnă că urmaşii vor fi pătimaşi la rândul lor,ci doar că vor avea anumite greutăţi mai mari decât ceilalţi oameni în lupta cu aceea patimă.Fiecare dintre noi are a anumită slăbiciune d.p.dv.spiritual,şi ,dacă va cereceta cu atenţie generaţiile anterioare lui ,va constata că unul dintre înaintaşii săi pe linie paternă sau maternă a avut exact aceea slăbiciune.Orbul din evanghelie suferea dinalte ratiuni.

 • Laura GramadaPostat la 2013-06-09 00:47

  Apreciez foarte mult articolele domnului Cocosila, sunt scurte, concise, pline de invataminte si accesibile tuturor. Insa in legatura cu acest articol am o nelamurire: despre posibilitatea ca unii copii sa se nasca cu anumite handicapuri din cauza pacatelor parintilor. Parintele Arsenie Boca spunea ceva de genul acesta (ca se transmit pana la al treilea sau chiar al patrulea neam) si cred ca e mentionat ceva asemanator si in VT, dar nu-mi amintesc exact). Ar putea cineva sa ma lamureasca in aceasta privinta? Ma intereseaza in mod deosebit acest lucru. Eu am inteles ca in privinta orbului din nastere din Evanghelie nu a fost asa, dar ca in alte cazuri poate fi. Va multumuesc! Doamne ajuta!

 • Constanta SzlavicsPostat la 2013-06-08 17:18

  Nimic nu-i intamplator in viata! Orice ingaduie Bunul Dumnezeu, este pentru binele nostru, chiar daca, uneori ne este greu sa intelegem! Multumim Doamne si lumineaza-ne, ca sa-ti multumim pentru tot! Amin

 • Liviu Claudiu BriahnaPostat la 2013-06-08 12:50

  Doamne ajuta! Ar trebui sa analizam ca totusi pacatele parintilor afecteaza viata copiilor si se pot reflecta in existenta acestora. Nu ar fi rau sa citim ce spune Parintele Arsenie Boca despre ereditatea genetica si cea legata de suflet.

 • Mihaela NistorPostat la 2012-05-20 08:08

  Evanghelia de astazi ne arata inca odata ca suntem orbi atunci cand nu cerdem in existenta, puterea, bunatatea si minunile Lui Dumnezeu.Si nu ne ajutam aproapele sub diverse motive sau ne bucuram ca este slab si il ajutam dar ne intristam daca scapa de necaz sau de handicap si se descurca singur.

 • COSTICA MALAIPostat la 2011-05-30 05:05

  Hristos a Inviat.Frumos articol si mai ales extraordinar de frumoasa parabola.Ati insistat bine pe faptul ca ,copii nu sint pedepsiti pentru pacatele parintilor. Sa fiu iertat dar sint unii preoti care probabil din dorinta de indreptare a parintilor ii ameninta pe accestia ca pacatele lor se vor rasfringe asupra copiilor .Ba mai mult uneori se amintesti ca copii trag pacatele pina la al saptelea neam .Total gresit ,sint curios de unde au provenit aceste invataturi care nu sint in cooncoordanta cu Sf. Scriptura.Dooamne ajuta.

 • Tudor StefanPostat la 2011-05-29 07:11

  Avem tei puncte sensibile atinse prin această vindecare miraculoasă: 1. Să lucrăm sau nu de sabat? 2. Orbul din naştere simte şi măturiseşte dumnezeirea lui Iisus. 3. Lipsa puterii de înţelegere a preoţilor care-şi vedeau ameninţată poziţia de învăţători de către un... nima'n drum (s-au poticnit de piatra unghiului). Acum să nu credeţi că este o treabă uşoară, pot spune că şi eu m-am poticnit, vai mie!

 • Desanca TismanarPostat la 2011-05-29 05:59

  Minunat!Doamne,da-ne intelepciunea de care avem nevoie!

 • Marioara MihelePostat la 2011-05-28 12:46

  Frumos articol si multa intelepciune in el ..Doamne Ajuta !

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE

Afiseaza Calendarul Ortodox