Racla Sfintei Parascheva

Racla Sfintei Parascheva Mareste imaginea.

Racla in care sunt asezate moastele Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iasi dateaza din 1891, fiind donata de o familie din Falticeni, judetul Suceava. Racla s-a deteriorate in timp, motiv pentru care a fost restaurata la un atelier din Grecia si resfintita pe 16 iunie 2009.Slujba de resfintire a raclei a fost oficiata de Inaltpreasfintitul Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, impreuna cu Preasfintitul Calinic Botosaneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iasilor. Slujba a fost precedata de Acatistul Cuvioasei Parascheva si de rugaciuni pentru ploaie.

In cuvantul rostit la finalul slujbei, Arhipastorul Mitropoliei Moldovei si Bucovinei a explicat credinciosilor prezenti care au fost motivele pentru care racla Sfintei Cuvioase Parascheva a fost resfintita. "Odata cu trecerea timpului, racla Sfintei Cuvioase Parascheva necesita o reinnoire. Sfintele moaste au fost asezate in acest timp intr-o racla din lemn. Rugam pe Dumnezeu sa-i binecuvinteze pe toti aceia care, afland de dorinta slujitorilor Catedralei de a restaura racla Cuvioasei, ne-au ajutat cu darul lor. In prezent se lucreaza si la restaurarea baldachinului ce acopera racla Sfintei. Cand va binevoi Dumnezeu, poate in toamna, ne vom muta definitiv in catedrala cea mare, avand racla frumos impodobita, baldachinul si interiorul bisericii in parte restaurat. Ii multumim lui Dumnezeu ca ne-a invrednicit sa participam la acest moment si-L rugam sa ne ajute pentru rugaciunile Sfintei Parascheva", a spus IPS Teofan.

Racla Cuvioasei Parascheva, restaurata in Grecia

Moastele Sfintei Cuvioase Parascheva se afla la Catedrala mitropolitana din Iasi din anul 1888, cand au fost aduse de la Manastirea „Trei Ierarhi“, in urma unui incendiu, in timpul caruia racla a ars, ramanand doar capacul de deasupra si sfintele moaste. In 1891, in timpul mitropolitului Iosif Naniescu, s-a confectionat o alta racla, donatie a familiei Botez din judetul Suceava. Cu timpul, racla din argint aurit, avand la interior lemn de chiparos, s-a deteriorat. Cu binecuvantarea Inalt Preasfintitului Teofan, racla a fost dusa la o firma specializata din Grecia, dupa ce, mai inainte, o comisie formata din profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxa „Dumitru Staniloae“ din Iasi si din specialisti de la Palatul Culturii a constatat degradarile acesteia. "Racla a fost reconditionata impecabil de Firma «Xaxira» din Grecia. In cadrul procesului de restaurare, a fost reinnoit lemnul de chiparos, a fost reparata incuietoarea, s-a intervenit la argintul cu care era imbracata racla si s-au aurit chipurile sfintilor romani sculptate pe ea", a declarat arhim. Dosoftei Scheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iasi. Restaurarea raclei Sfintei Cuvioase Parascheva a fost realizata prin contributia dnei Mariana Boda din Bucuresti, dar si a altor credinciosi, atat din tara, cat si din strainatate, care au donat bani, aur si argint.

.

03 Octombrie 2014

Vizualizari: 1510

Voteaza:

Racla Sfintei Parascheva 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE