Sfanta Cuvioasa Parascheva este cea mai populara dintre sfintii cu moaste in Romania. Sfanta Cuvioasa Parascheva a trait in prima jumatate a secolului al XI lea. Sfanta Parascheva este praznuita pe 14 octombrie. Este cunoscuta in popor si cu numele de Sfanta Vineri. Moastele sale au ajuns in tara noastra in anul 1641. In prezent, moastele Sfintei Parascheva se afla in Catedrala mitropolitana din Iasi.
Sfanta Parascheva a trait o viata in rugaciune si milostenie. Pentru a intensifica aceasta viata aleasa, a ajuns la Ierusalim unde s-a inchinat in locurile in care Domnul a patimit, apoi a mers la o manastire din pustia Iordanului. Dupa cativa ani petrecuti in aceasta manastire, a fost instiintata in chip minunat sa revina in tara sa. Intoarsa in patria sa, mai traieste doi ani ca o necunoscuta. La varsta de 27 de ani, Sfanta Parascheva si-a dat sufletul in mainile lui Dumnezeu. Locul in care a fost ingropata, a fost descoperit in chip minunat.
In apropiere de locul in care se afla ingropat trupul Cuvioasei, ajunge dus de ape, trupul in putrefactie al unui marinar. Din cauza mirosului, localnicii au sapat o gropa ca sa ingroape trupul acestuia. Sapand, au descoperit si moastele Sfintei Parascheva. Insa, pentru ca nu stiau despre cine este vorba, le-au lasat in continuare in pamant, alaturi de trupul marinarului. Sfanta Parascheva i se arata in vis unui om evlavios si ii cere sa puna trupul ei intr-un loc de cinste.
Sfanta Parascheva este cinstita in mod deosebit si de greci, bulgari si sarbi. Astfel, Sfanta Parascheva uneste in rugaciune, in luna octombrie a fiecarui an, neamurile ortodoxe din Balcani. Pentru noi, romanii, este o mare bucurie sa avem in tara noastra moastele unei sfinte praznuita in chip deosebit in mai multe tari. Atat de mare este evlavia poporului roman fata de Sfanta Parascheva, incat inainte de venirea moastelor ei la Iasi, in Moldova si chiar in Transilvania au fost construite biserici care poarta hramul Cuvioasei Parascheva.
Sfanta Parascheva aduce cu ocazia cinstirii sale nu numai un numar insemnat de pelerini, ci si moastele altor sfinti mult iubiti. Anul acesta, alaturi de racla cu sfintele moaste ale Sfintei Parascheva, va fi si racla cu sfintele moaste ale Sfantului Andrei Criteanul.
In Acatistul inchinat Sfintei Parascheva nu se vorbeste despre viata sa, ci despre binefacerile pe care le revarsa asupra celor care o cinstesc. De aceea, fiecare icos al Acatistului Sfintei Cuvioase Parascheva se termina cu aceasta formula: "Bucura-te, Sfanta Cuvioasa Parascheva, mult folositoare".
Ca dovada a faptului ca este cea mai populara dintre sfintii cu moaste in tara noastra, este numarul de peste 450 de biserici din tara, care poarta hramul Sfintei Cuvioase Parascheva si numarul insemnat de rugaciuni adresate ei.
Iulian Predescu
-
Alaturi de Sfanta Parascheva, iesenii se pot inchina unor fragmente din moastele a inca 32 de sfinti
Publicat in : Credinta -
Cand e imbracata Sfanta Parascheva?
Publicat in : Sfanta Cuvioasa Parascheva
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.