Sarbatoarea Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil

Sarbatoarea Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil Mareste imaginea.

Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil sunt cinstiti pe 8 noiembrie. Ziua a opta indica vesnicia, semn ca acesti ingeri au invesnicit legatura lor cu Dumnezeu, iar luna a noua de la Buna Vestire a Nasterii Domnului, simbolizeaza cele noua cete ingeresti. Numele Mihail, in limba ebraica, inseamna: "Cine este ca Dumnezeu?", iar Gavriil, inseamna "puterea lui Dumnezeu".

Este important sa mentionam ca in data de 8 noiembrie nu ii praznuim doar pe Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, ci pe toate cetele ingeresti. Parintele Ene Braniste afirma ca la originea acestei sarbatori a fost praznuirea Sfantului Arhanghel Mihail. In secolul al V-lea a fost construita o biserica inchinata Sfantului Arhanghel Mihail la Thermele lui Arcadius din Constantinopol. La inceput, sarbatorirea era legata de amintirea sfintirii acestei biserici. Mai tarziu a fost sarbatorit si Sfantul Arhanghel Gavriil, ca in cele din urma, sarbatoarea sa devina o zi de praznuire a tuturor cetelor ingeresti.

Biserica Ortodoxa invata ca ingerii sunt fiinte spirituale create de Dumnezeu inaintea lumii vazute. Ingerii sunt prezenti in noua cete ingeresti. Acestea sunt: Serafimii, Heruvimii, Tronurile, Puterile, Stapaniriile, Domniile, Incepatoriile, Arhanghelii si Ingerii. Intre Sfintii Arhangheli, Sfintii Parinti au distins sapte nume diferite: Mihail, Gavriil, Rafail, Uriil, Salatiil, Gudiil si Varahiil.

Sfantul Arhanghel Mihail

Sfantul Arhanghel Mihail a pus capat revoltei ingerilor rai. In momentul in care Satana a cazut impreuna cu cei care l-au urmat in caderea lui, Sfantul Arhanghel Mihail a grait: "Sa luam aminte! Sa stam bine, sa stam cu frica inaintea Celui ce ne-a facut pe noi si sa nu cugetam cele potrivnice lui Dumnezeu. Sa luam aminte ce au patimit cei ce erau impreuna cu noi ziditi si cum se impartaseau cu noi din dumnezeiasca lumina. Sa luam aminte cum, indata, din lumina s-au prefacut in intuneric pentru mandria lor si din inaltime au fost aruncati jos, in adanc. Sa luam aminte cum a cazut din cer luceafarul cel ce rasarea dimineata si s-a sfaramat pe pamant". Mihail este ingerul care distrus cetatile Sodoma si Gomora si l-a salvat pe Lot impreuna cu familia sa de la moarte. A calauzit poporul evreu cand a iesit din robia egipteana. L-a intarit pe Iosua, fiul lui Navi, inainte de inceperea cuceririi Canaanului si potrivit Apocalipsei, el va aduce biruinta finala asupra diavolului si a slujitorilor lui. Tot Mihail i s-a descoperit Sfantului Constantin cel Mare si i-a aratat pe cer semnul sfintei cruci spunandu-i: "Prin acest semn vei invinge!".

Sfantul Arhanghel Mihail apare in iconografie ca un "inger cu sabie", fiind pazitor la intrarea in Eden.

Sfantul Arhanghel Gavriil

Arhanghelul Gavriil este cel care a vestit nasterea prorocilor si a dreptilor lui Dumnezeu, dar si intruparea si nasterea Fiului lui Dumnezeu din Sfanta Fecioara Maria. Arhangelul Gavriil s-a aratat si preotului Zaharia vestindu-i nasterea Sfantului Ioan Botezatorul, le-a vestit pastorilor la Betleem Nasterea Domnului si a pravalit piatra de la usa mormantului si a sezut deasupra ei, cand Domnul a inviat si a vestit pentru prima data Mironositelor ca Hristos a inviat. Gavriil s-a aratat si Sfintei Fecioare Maria pe cand se ruga in Muntele Eleonului, vestindu-i mutarea la cele vesnice.

Arhanghelul Mihail este reprezentat in icoane cu un crin in mana, semn al bucuriei pe care o aduce.

Sfintii Mihail si Gavriil mai sunt cinstiti in cursul anului bisericesc dupa cum urmeaza: pe 6 septembrie cand este praznuita o minune a Sfantului Arhanghel Mihail, savarsita la Chones, in Colose, din Frigia; iar sarbatorile de pe 26 martie, 11 iunie si 13 iulie sunt legate de Sfantul Arhanghel Gavriil.

Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil - ocrotitori spirituali ai Jandarmeriei Romane

Deviza Jandarmeriei Romane este "Lex et ordo" (lege si ordine). Sfintii Arhangeli Mihail si Gavriil au fost luati ocrotitori de Jandarmeria Romana pentru ca Mihail este simbolul legii, apara dreptatea si adevarul, iar Gavriil este chipul ordinii, pacii si armoniei.

Sfintii ingeri sunt pomeniti in fiecare duminica seara la slujba Vecerniei si luni la slujba Utreniei. Ei sunt alaturi de oameni atunci cand acestia Ii slujesc lui Dumnezeu. In rugaciunea de la Intrarea mica din cadrul Sfintei Liturghii se mentioneaza: "Stapane Doamne, Dumnezeul nostru, fa ca impreuna cu intrarea noastra sa fie si intrarea sfintilor ingeri care slujesc impreuna cu noi". Iar in ecteniile pe care diaconul sau preotul le rosteste in cadrul slujbelor, se cere sa avem inger pazitor, ocrotitor sufletului si trupului nostru.

In Canonul de rugaciune catre toate puterile ceresti si toti sfintii, noi Ii cerem lui Dumnezeu: "Inconjoara-ne cu Sfintii Tai Ingeri ca, prin mijlocirea lor fiind paziti si povatuiti, sa ajungem la unirea credintei si la cunoasterea slavei Tale neapropiate".

Troparul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil

Mai marilor Voievozi ai Ostilor ceresti, rugamu-va pe voi noi, nevrednicii; cu rugaciunile voastre sa ne acoperiti pe noi, cu acoperamantul aripilor slavei voastre celei netrupesti pazindu-ne pe noi, cei ce cadem cu deadinsul si strigam: izbaviti-ne din nevoi, ca niste mai mari peste cetele puterilor celor de sus.

Adrian Cocosila

Evanghelia sarbatorii Soborului Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil si al tuturor cerestilor puteri:

"Zis-a Domnul ucenicilor Sai: cine va asculta pe voi Ma asculta pe Mine si cel ce se leapada de voi se leapada de Mine; iar cine se leapada de Mine se leapada de Cel care M-a trimis pe Mine. Iar cei saptezeci s-au intors cu bucurie, zicand: Doamne, si diavolii se pleaca noua in numele Tau. Atunci Iisus le-a raspuns: am vazut pe Satana ca un fulger cazand din cer. Iata, v-am dat putere sa calcati peste serpi si peste scorpii si peste toata puterea vrajmasului; si nimic nu va va putea vatama. Insa nu va bucurati de aceasta, ca duhurile se pleaca voua, ci va bucurati mai ales pentru ca numele voastre s-au scris in ceruri. In ceasul acela s-a bucurat Iisus cu duhul si a zis: Te slavesc pe Tine, Parinte, Doamne al cerului si al pamantului, ca ai ascuns acestea de cei intelepti si de cei priceputi si le-ai descoperit copiilor. Da, Parinte, caci asa a fost inaintea Ta, bunavointa Ta". (Luca 10, 16-21)

Pe aceeaşi temă

02 Noiembrie 2023

Vizualizari: 1968

Voteaza:

Sarbatoarea Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil 5.00 / 5 din 2 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE