
In fiecare toamna, sarbatoarea Sfintei Parascheva aduce la Iasi, spre inchinare, moaste ale sfintilor din intreaga lume. Incepand cu anul 1996, pelerinii s-au putut inchina moastelor Sfantului Andrei, aduse din insula Patmos - Grecia. Trebuie sa amintim ca prima relicva sfanta a fost adusa la Iasi in anul 1992, dar nu de hramul Cuvioasei.
In anul 2004, cu ocazia anului omagial "Sfantul Voievod Stefan cel Mare - 500 ani de nemurire", a fost adus un fragment din Sfanta Cruce, de la Manastirea "Panaghia Soumela" din Veria - Grecia. Tot din Veria, insa, de la Catedrala "Sf. Ap. Petru si Pavel", au fost aduse in anul 2005, moastele Sfantului Apostol Pavel.
In anul 2006, au fost oferite spre inchinare, din Eghina - Grecia, moastele Sfantului Ierarh Nectarie Taumaturgul.
In anul 2007, pelerinii s-au putut ruga, alaturi de Sfanta Parascheva, Sfantului Ioan Gura de Aur, ale carui sfinte moaste au fost daruite de Manastirea Varlaam, din Complexul Meteora, Grecia. Mentionam ca in anul 2008, s-au implinit 1600 de ani de la trecerea la cele vesnice a Sfantului Ioan Gura de Aur (347-407).
Intrucat in anul 2008 s-au implinit 500 de ani de la trecerea la cele vesnice a Sfantului Ierarh Nifon, patriarhul Constantinopolului, la Iasi, la hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, au fost prezente spre inchinare moastele acestuia.
Anul 2009 a devenit prin hotararea Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, Anul comemorativ-omagial al Sfantului Vasile cel Mare si al Sfintilor Capadocieni. Astfel, au fost aduse spre inchinare, alaturi de moastele Sfintei Parascheva si moastele Sfantului Vasile cel Mare, de la Manastirea "Sfintii Trei Ierarhi" din Iasi. Moastele Sfantului Vasile au fost readuse de la Bucuresti la Iasi, in ianuarie 2001, de la Muzeul de Arta din Bucuresti. Amintim ca au fost luate abuziv de regimul comunist, in anul 1975. Ele erau prezente la Manastirea "Sfintii Trei Ierarhi" din Iasi, din anul 1650, cand au fost daruite domnitorului Vasile Lupu de patriarhul Macarie al Antiohiei.
In 2010, cu ocazia sarbatorii Sfintei Parascheva, a fost adusa de la Manastirea "Sfantul Pavel" din Muntele Athos (Grecia), racla ce adaposteste mana dreapta a Sfantului Maxim Marturisitorul. A fost pentru prima data cand in tara noastra au fost prezente moastele Sfantului Maxim Marturisitorul.
In anul 2011, credinciosii s-au inchinat la moastele Sfantului Policarp, Episcopul Smirnei, aduse de la Manastirea Ambelakiotissa din Grecia de catre Inaltpreasfintitul Hierotheos Vlachos, Mitropolit de Nafpaktos si Aghios Vlasios.
In 2012, pelerinii care au venit sa se inchine la moastele Sfintei Parascheva au putut cinsti si moastele Sfantului Cuvios Teofil, cel nebun pentru Hristos, de la Manastirea Kitaev - Ucraina.
In 2013 au fost aduse de la Manastirea Neamt, moastele Sfantului Simeon de la Muntele Minunat, iar in 2014, vor fi aduse moastele Sfantului Voievod Martir Constantin Brancoveanu de la Biserica 'Sfantul Gheorghe Nou" din Bucuresti.
Adrian Cocosila
-
Icoana Sfintei Parascheva din Biserica Sfantul Gheorghe Nou
Publicat in : Icoane facatoare de minuni -
Pelerinaje sub ocrotirea Sfintei Parascheva
Publicat in : Pelerinaje -
Blestemul Moastelor Sfintei Parascheva
Publicat in : Sfanta Cuvioasa Parascheva
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.