
Biserica Militară din Florești are două hramuri: Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, ocrotitorul spiritual al Forțelor Terestre și Sfânta Mare Mucenică Varvara, sărbătoare care anul acesta este în 4 decembrie. Capela Militară, prin grija capelanului, Părintele Emanuel Cășvean vă invită la o înainte-prăznuire a hramului bisericii duminică pe data de 3 decembrie. Biserica Militară are invitați de seamă: personalități duhovnicești, personalități militare, personalități civile, preoți militari. Se cuvine să-i amintim pe trei dintre aceștia, având statutul de invitați speciali și anume pe iubitul nostru Părinte Profesor Radu Preda, pe iubitul nostru Părinte Profesor Ionuț Mavrichi și pe iubitul nostru Diacon Profesor Nicolae Hulpoi.
Sfânta Mare Muceniță Varvara a pătimit pentru Hristos în anul 306, în timpul împăratului Galeriu (292-311). Sfânta Varvara a fost singurul copil al păgânului Dioscor din orașul Heliopolis (Egipt), care o ținea sub pază în palatul său. Privind din înălțimea palatului peste întinsul pământului, Varvara și-a dat seama că nu zeii, ci altcineva trebuie să fi făcut cerul și pământul. Și-a dat seama că este un Mare Stăpân al Lumii, dar nu știa cum se numește. Varvara a ieșit din palat și împrietenindu-se cu niște tinere creștine a aflat adevărul. Dumnezeu i-a scos în cale și un preot din Alexandria care venise în Heliopolis în haine de negustor. Acesta i-a descoperit marea taină a creștinătății, taina mântuirii lumii; a învățat-o credința în Iisus Hristos și a botezat-o.
Aflând că fiica lui s-a creștinat, Dioscor a vrut să o ucidă pe Varvara, însă aceasta a scăpat fugind. Ajungând înaintea unui munte și nemaiavând unde să se ascundă de mânia tatălui ei, s-a rugat lui Dumnezeu să o salveze. Domnul a auzit pe roaba Sa și îndată a despărțit peretele de piatră al muntelui și a intrat în acea despărțitură care s-a și închis.
Neîncetând să o caute, tatăl ei a găsit-o în cele din urmă într-o peșteră și fără milă a luat-o și a dus-o înaintea conducătorului Marcian. Sfânta Varvara a fost supusă supliciilor pe care le-a răbdat cu puterea credinței.
Vindecându-i-se rănile, Marcian s-a mirat și i-a zis: „Adu jertfă zeilor și le mulțumește că te-au făcut sănătoasă”. Sfânta Varvara a refuzat, mărturisind în continuare pe Mântuitorul nostru Iisus Hristos. Văzând chinurile la care era supusă, Iuliana a strigat din mulțime, rușinând pe Marcian pentru faptele sale. Iuliana a fost și ea chinuită și, în cele din urmă, Varvara și Iuliana au primit cununa muceniciei. Sfânta Mare Muceniță Varvara a fost ucisă chiar de tatăl ei.
Rugăciune către Sfânta Mare Muceniță Varvara
Către tine ca la un adevărat izvor de vindecări şi grabnică tămăduire și mult-minunată, Sfântă Fecioară Mare Muceniță Varvara, noi, ticăloșii, scăpăm și către sfântul tău chip cu nevoință căzând, ne rugăm: vezi rănile păcatelor noastre cele de peste tot trupul, vezi neputința sufletelor noastre, și pe acestea cu obișnuita învățătură a milosârdiei tale și cu bună silință vindecă-le degrabă. Ia aminte la glasul rugăciunii noastre, nu trece cu vederea suspinele aduse din ticăloasele noastre inimi și ascultă strigarea noastră, ca ceea ce ești singura noastră scăpare, care ai închipuit prin trei ferestre pe Preasfânta cea de o ființă și nedespărțită Treime în baia părintească ce ţi se zidea. Pe Aceea roag-o pentru noi, păcătoșii și netrebnicii robii tăi, ca să ne miluiască acum și în ziua morții noastre. Închină-te Părintelui ceresc, ca pe noi cei căzuți sub povara păcatelor să ne ridice spre cuvântarea slavei Sale și să ne îndrepte, ca întotdeauna să avem sus inimile, să gândim la calea de sus, iar nu la cele pământești.
... Credem, Sfântă Mare Muceniță Varvara, că la toate acestea poți să ne ajuți și nouă, și de vei vrea, puternică ești să mijlocești la Sfânta Treime, ca ceea ce ai proslăvit pe Dumnezeu întru mădularele tale cele mucenicești și știm că nimic nu este cu neputință ție, de aceea nu trece cu vederea lacrimile și suspinele noastre.
Doamne, ajută!
Comandor (r) Ștefan Popa
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.