Minunile Sfantului Dimitrie Basarabov

Minunile Sfantului Dimitrie Basarabov Mareste imaginea.

Sfantul Dimitrie, Cuviosul din Basarabi, ale carui Sfinte Moaste se afla in Catedrala Patriarhala din Bucuresti, este sarbatorit in ziua de 27 octombrie. Desi nu se cunosc anii intre care a trait Cuviosul Dimitrie, se stie insa ca acesta s-a nascut in satul Basarabi, la sud de Dunare, in timpul imperiului vlaho-bulgar, intemeiat de catre fratii Petru si Asan (secolul XIII).

Aflarea cinstitelor Moaste alunga un demon

Pentru o vreme, Sfantul Dimitrie s-a ocupat cu pasterea vitelor celor din satul Basarabi. Dupa o vreme, insa, pentru a petrece necontenit in rugaciune, acesta s-a retras mai intai intr-o manastire, iar apoi intr-o pestera, pe malul abrupt al raului Lom, nu departe de orasul Ruse. Potrivit traditiei, mai inainte de a trece la cele vesnice, sfantul s-a asezat singur intre doua piatre mari, aflate pe malul apei. Intre timp, raul Lom a crescut, iar trupul sau a fost acoperit de ape.

Sfantul Cuvios Dimitrie cel Nou - Basarabov

Cinstitele sale Moaste au ramas sub apele raului Lom vreme indelungata. La un moment dat, o copila, care era stapanita de un duh necurat, a visat un barbat cuvios, care i-a spus: "Daca parintii tai ma vor scoate din apa, eu te voi tamadui." Afland acest lucru, parintii fetei au mers degraba in locul indicat si au aflat trupul neputrezit al Cuviosului Dimitrie. Atunci, demonul a fost alungat, iar copila s-a insanatosit.

Sfantul Dimitrie nu vrea sa plece din Bucuresti

Moastele Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou, numit si Basarabov, au fost asezate mai intai in biserica satului Basarabi. Acestea au ramas in Basarabi pana in timpul razboiului ruso-turc (1768-1774), cand generalul rus Petru Salticov a luat cinstitele Moaste, spre a le duce in Rusia. Pe drum, insa, la rugamintea negustorului Hagi Dimitrie, precum si a mitropolitului Grigorie al II-lea al Tarii Romanesti, acesta le-a daruit poporului roman. Astfel, in vara anului 1774, cinstitul trup al Cuviosului Dimitrie a fost asezat in Catedrala Patriarhala din Bucuresti.

In anul 1918, cand orasul Bucuresti era ocupat de trupele germane, mai multi soldati bulgari au patruns pe furis in catedrala, au luat racla cu Sfintele Moaste si, urcandu-le intr-o masina, au pornit spre Dunare, spre a le duce in Bulgaria. Sfantul nu a vrut insa sa plece din Bucuresti, deoarece, in noaptea cu pricina si a doua zi, tot orasul a fost cuprins de o ceata deasa si nefireasca. Nemaigasind drumul, soldatii bulgari s-au chinuit ore intregi sa iasa din oras, iar masina s-a defectat. Iesind din oras foarte tarziu, acestia au fost prinsi din urma, in dreptul localitatii Calugareni. Pelerinajul care a urmat intoarcerii Sfintelor Moaste a durat aproape o luna.

Sfantul Dimitrie scapa orasul de ciuma

Una dintre primele minuni savarsite de Sfantul Dimitrie asupra orasului Bucuresti a fost izbavirea acestuia de o cumplita epidemie de ciuma. In anul 1814, in vremea domnitorului Caragea, orasul a fost cuprins de o epidemie de ciuma. Pentru ca ciuma facea tot mai multe victime, la cererea domnitorului, calugarii de la Catedrala au luat Moastele Sfantului Dimitrie si le-au scos in procesiune, ocolind orasul si facand rugaciuni catre sfant, pentru izbavirea de ciuma. Incepand din acea zi, ciuma a incetat sa mai faca noi victime.

Cuviosul Dimitrie cel Nou alunga foametea

In anul 1827, in vremea domnitorului Grigore Ghica, o seceta indelungata a facut ca foametea sa ameninte orasul si regiunea. Lipsiti de orice ajutor, oamenii au nadajduit iarasi in rugaciunile Sfantului Dimitrie si in mila lui Dumnezeu. Astfel, racla cu cinstitele Moaste a fost scoasa din Catedrala si purtata pe umeri, de catre preoti, prin tot orasul.

In memoriile colonelului Papazoglu, care a participat la acest deosebit eveniment, gasim scris: "Dupa ce au ocolit cateva strazi, cand sosira in capul Podului Mogosoaiei, incepu sa ploua. Voda si boierii si norodul care erau dupa Sfant fura udati pana la piele. Si ploaia a tinut trei zile, cu mici intreruperi."

Procesiunea cu Sfintele Moaste opreste holera

In anul 1831, o epidemie de holera a cuprins orasul Bucuresti, care ramasese aproape pustiu, locuitorii fugind care pe unde au putut, din calea groaznicei maladii. In ziua de 15 septembrie 1831, generalul Pavel D. Kiseleff, presedintele Divanului, a hotarat sa ceara ajutor Sfantului Dimitrie, precum in cazul epidemiei de ciuma, din anul 1814.

Moastele Sfantului Dimitrie cel Nou au fost duse pe campia Filaret, unde, in prezenta autoritatilor militare ruse, generali si ofiteri, a preotilor si a credinciosilor care nu parasisera orasul, mitropolitul si calugarii au facut rugaciuni pentru incetarea holerei. Potrivit marturiilor istorice, din ziua de 15 septembrie si pana la inceputul lunii octombrie, numarul mortilor, care pana atunci atingea un total de 160 pe zi, a scazut repede.

Sfantul Dimitrie Basarabov scoate o femeie din coma

O femeie credincioasa, mama a cinci copii si sotie devotata, a intrat in coma, pe cand se afla la spital. Doctorul a spus sotului acesteia: "Nu mai am ce sa-i fac. Luati-o acasa!" In pofida cuvantului final al doctorului, atat sotul, cat si copii, au mers la Catedrala si au inceput sa se roage din toata inima Sfantului Dimitrie Basarabov, spre a le vindeca sotia si mama.

Sfantul Cuvios Dimitrie cel Nou - Basarabov

Dupa multa rugaciune curata, acestia s-au intors la spital, avand inca suficienta nadejde. La spital, in dreptul salonului unde se afla femeia, erau multi oameni, care de care mai agitat. Speriat, sotul a alergat inainte si a trecut printre oameni. Sotia sa se deconectase singura de la aparate si, fiind tinuta de asistente, striga cat putea: "Vreau sa ma duc la Sfantul Dimitrie, caci el m-a facut sanatoasa!" Precum s-a aflat mai tarziu, in coma fiind, langa patul femeii a venit un barbat cuvios, care era Sfantul Dimitrie, si i-a spus: "Scoala si du-te acasa, la copii si la sot!"

Cancerul nu este o boala incurabila

O doctorita de la Spitalul de Oncologie din Fundeni, ucenica a parintelui Ieronim Cretu, slujitor pe atunci la Catedrala Patriarhala, in urma unui consult de specialitate, a fost diagnosticata cu o forma de cancer ovarian.

Primul drum pe care l-a facut aceasta, dupa aflarea bolii de care suferea, a fost la Moastele Sfantului Cuvios Dimitrie Basarabov. Avand o credinta deplina in puterea Cuviosului, aceasta s-a rugat sa fie tamaduita. Dupa o vreme, cand femeia a fost consultata iarasi, de catre seful Clinicii de Oncologie, acesta i-a spus: "Daca nu te-as fi vazut inainte de tratament si nu te-as fi consultat eu, cu ochii mei, si ai fi venit acum, sa-mi spui ca ai fost bolnava, ti-as fi spus ca esti nebuna." Sfantul Dimitrie, precum si ceilalti sfinti, nu vad in cancer o boala incurabila.

Sfantul Dimitrie indeamna tainic la Spovedanie

Printre nenumaratele minuni savarsite de Sfantul Dimitrie Basarabov, se numara si unele, deosebit de valoroase, care sunt trecute cu vederea. Este vorba despre minunile care se petrec in sufletele inchinatorilor, iar nu in trupurile lor.

Sfantul Cuvios Dimitrie cel Nou - Basarabov

Precum sufletul este mai de pret decat trupul, tot asa, mai importanta decat vindecarea trupeasca este lucrarea tainica pe care Sfantul Dimitrie o savarseste in sufletul celui care i se inchina cu credinta. Astfel, multi sunt aceia care s-au spovedit pentru prima data dupa ce s-au inchinat Moastelor Sfantului Dimitrie. Oameni de rand, care nu mergeau la biserica, au simtit in chip tainic nevoia de a se pocai pentru anumite fapte si a le spovedi primului preot intalnit in cale.

Pelerinajul din octombrie, o minune tot mai mare a Cuviosului Dimitrie

Pelerinajul care are loc la Sfintele sale Moaste, in luna octombrie, este una dintre minunile savarsite anual de catre Sfantul Dimitrie cel Nou, precum spune parintele Arsenie Muscalu, staretul de la Manastirea Cornu:

Sfantul Cuvios Dimitrie cel Nou - Basarabov

"Pe langa vindecarea sufletului si a trupului, dobandirea linistii si a impacarii, primirea de ajutor in lipsuri si nevoi, Sfantul Dimitrie cel Nou savarseste an de an o minune pe care o trecem cu vederea de multe ori si anume aceea ca la ziua lui de praznuire reuseste sa adune atatia oameni care, mai ales in lumea agitata si grabita de astazi, gasesc cu cale sa lase deoparte toate grijile si preocuparile, venind sa-i aduca cinstire, stand ore intregi, de multe ori pe vreme rea, cu frig sau ploaie, ramanand chiar peste noapte, ca sa sarute Sfintele Moaste, primind in schimb ajutorul Cuviosului."

Smerita rugaciune catre Sfantul Dimitrie din Bucuresti !

Al nostru aparator in nevoi, pentru lucrarea multor minuni, laude de multumire iti aducem tie, noi, nevrednicii. Si, ca cel ce esti minunat si preamilostiv, izbaveste-ne pe noi din toate nevoile, ca sa cantam tie: Bucura-te, facatorule de minuni, Sfinte Cuvioase Dimitrie!

O, preacuvioase parinte, purtatorule de Dumnezeu Sfinte Dimitrie, primind acest dar de rugaciune de la noi, acum, izbaveste din toata nevoia si scapa din chinul ce va sa fie pe toti cei ce canta lui Dumnezeu: Aliluia!

Acatistul Sfantului Cuvios Dimitrie

Paraclisul Sfantului Dimitrie cel Nou

Teodor Danalache


Galerie foto - Pelerinaj la moastele Sfantului Dimitrie cel Nou - 2012

Pelrinaj la Moastele Sfantului Dimitrie

http://video.crestinortodox.ro/index.php?module=category&id=37&when=azi&pag=1 http://video.crestinortodox.ro/index.php?module=category&id=37&when=azi&pag=1
Pelerinaj la moastele Sfantului Dimitrie cel Nou Pelerinaj la moastele Sfantului Dimitrie cel Nou 2012

vezi mai multe imagini

Despre autor

Teodor Danalache Teodor Danalache

Senior editor
718 articole postate
Publica din 30 Iulie 2009

Pe aceeaşi temă

22 Octombrie 2022

Vizualizari: 25143

Voteaza:

Minunile Sfantului Dimitrie Basarabov 4.67 / 5 din 12 voturi. 4 review utilizatori.

Comentarii (4)

  • Vasa NastaPostat la 2014-10-25 20:42

    Multumesc Sfinte Cuvioase Parinte Dimitrie pentru tot ajutorul primit si, te rog Ocroteste-ma in continuarea vietii mele ! Amin.

  • Constantin Bogdan Petrescu Postat la 2014-10-20 14:15

    Și pe mine m-a ajutat Sfântul Dimitrie, întorcând-mă la credință într-un moment delicat din viața mea .

  • Andrei PanaitPostat la 2014-10-20 12:30

    "Moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou nu au putut fi fragmentate Se spune că moaştele Sfântului Dimitrie din Basarabi au rămas întregi în urma unor minuni, care au oprit dorinţa unor creştini de a fragmenta moaştele şi a le duce în biserici din diferite ţări. De-a lungul timpului, au existat mai multe încercări de fragmentare a moaştelor. Două femei, Aspra şi Ecaterina, din localitatea Cernavodă, au construit o biserică cu hramul „Adormirea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu şi Pururea Fecioara Maria“ şi au luat o părticică din moaştele Sfântului Dimitrie, fără a spune cuiva. Pe drum, însă, nu au putut merge mai departe, caii oprindu-se. Atunci, cele două femei şi-au dat seama de greşeala făcută şi au dus moaştele înapoi. O altă încercare de a fragmenta moaştele Sfântului Dimitrie a avut-o mitropolitul Târnovului, Nichifor, care a venit împreună cu o delegaţie să se închine moaştelor. Lavrentie, un monah, a muşcat din moaşte pentru a rupe o bucată din ele, dar a rămas cu gura încleştată, fiind vindecat după ce s-a rugat sfântului". (Ştefan MĂRCULEŢ)

  • Sandu-Gabriel VasilePostat la 2012-10-27 14:24

    Sfinte Dimitrie Basarabov, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE