
Sfantul Sava cel Sfintit este cinstit pe 5 decembrie. Sfantul Sava s-a nascut din parinti crestini, in satul Mutalasc, de langa Cezareea Capadociei (Asia Mica). Tatal sau era ostas si din acesta motiv, cand Sava avea doar 5 ani, tatal ajunge in Alexandria (Egipt). Hermia, fratele mamei, avea sa se ocupe atat de administarea averii, caci parintii lui erau oameni bogati, cat si de educatia lui Sava. Din cauza sotiei lui Hermia, Sava pleaca de la ei la varsta de 8 ani, la Grigorie, fratele tatalui sau. Ajunge in manastirea Cuviosului Flavian, nu departe de satul Mutalasc. Aici se nevoieste pana la 18 ani, cand pleaca la Ierusalim, sa se inchine la Sfantul Mormant. A fost primit pe timpul iernii, in Manastirea Pasarion a staretului Elpidie. Primavara, staretul a considerat ca este prea tanar pentru pustie si l-a trimis la Cuviosul Teoctist, la 20 km departare de Ierusalim.
La varsta de 30 de ani, Sfantul Sava a cerut binecuvantare de la staretul Longhin, urmasul lui Teoctist, sa stea cinci zile pe saptamana in linistea pustiei. Dupa cinci ani, este luat in pustia Ruban (Ruva) de catre Cuviosul Eftimie. Cand Eftimie trece la cele vesnice, Sfantul Sava merge in pustia mai aproape de Iordan, unde era prezent si Cuviosul Gherasim. Se retrage intr-o pestera, iar mai tarziu a intemeiat o manastire in apropiere de pestera sa. Datorita rugaciunilor sale, Dumnezeu randuieste sa izvorasca apa in acel loc pustiu.
Nici un calugar din aceasta manastire nu era preot, deoarece Sfantul Sava considera ca nu se cuvine calugarului sa cugete la cinstea preotiei, ci sa ramana in smerenia lui.
Dupa multe staruinte venite din partea Patriarhului Salustiu al Ierusalimului, Sfantul Sava este hirotonit preot pe seama manastirii. De atunci i-a ramas numele de "Sava cel Sfintit".
Dupa moartea tatalui, mama sa ajunge la manastirea intemeiata de el. Cu banii adusi de mama sa, ridica in manastire o casa pentru straini si un spital pentru bolnavi. Mai tarziu au mai zidit un spital in Ierihon si o manastire mare pe Muntele Castel, din apropiere. Au reusit sa mai ridice si o manastire mai mica langa Muntele Castel, pentru calugarii incepatori.
Din cauza unor neintelegeri prezente in manastire, Sfantul Sava se retrage intr-o pestera, din Schitopole, langa paraul Gadara. Dupa o vreme, Cuviosul Sava a mai intemeiat o manastire langa cetatea Nicopoli din Armenia. Patriarhul Ilie i-a certat pe calugarii razvratiti si ii cere Sfantului Sava sa revina in manastirea sa din care plecase. Face asculare si revine in manastire.
Pentru ca imparatul Anastasie (491-518) acceptase erezia lui Eutihie, conform careia Hristos a fost Dumnezeu adevarat, dar nu a avut trup omenesc, Sfantul Sava este trimis de patriarh sa-i descopere invatatura adevarata cu privire la persoana lui Hristos. Invatatura marturisita de Sfantul Sava l-a nemultumit pe imparat, caci era adept al monofizitismului. Sfantul Sava este nevoit sa ramana aici o vreme mai mult fortat, iar dupa moartea imparatului Anastasie s-a putut reintoarce la obstea sa.
Mai tarziu, Sfantul Sava ajunge in mai multe locuri pentru a-i indemna pe cei care impartaseau invatatura lui Eutihie, sa renunte la ea.
Sfantul Sava a trecut la cele vesnice pe 5 decembrie, anul 532. In anul 1256 moastele Sfantului Sava au fost duse la Venetia si asezate in Biserica San Antonio. In anul 1965 ele au fost inapoiate Lavrei Sfantului Sava, unde se pastreaza si astazi.
Mentionam ca Sfantul Sava cel Sfintit a alcatuit si Tipicul sfintelor slujbe pe care il urmeaza pana astazi Biserica Ortodoxa. Astfel, randuielile legate de sarbatori, posturi si dezlegari, pe care le-a notat Sfantul Sava in tipic, sunt cele dupa care se ghideaza toate Bisericile Ortodoxe autocefale, atunci cand se alcatuieste calendarul bisericesc din fiecare an.
-
Manastirea Sfantul Sava cel Sfintit
Publicat in : Sfantul Sava cel Sfintit -
Manastirea Sfantul Sava si Academia Domneasca - Bucuresti
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Manastirea Sfantul Sava de Storojevo - Zvenigorod
Publicat in : Biserica in lume -
Sfintii mucenici ucisi in Manastirea Sfantul Sava cel Sfintit
Publicat in : Calendar ortodox -
Rugaciuni catre Sfintii Mucenici din Manastirea Sfantul Sava cel Sfintit
Publicat in : Rugaciuni - Rugaciuni Ortodoxe
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.