
Schitul Prodromu este situat la capatul rasaritean al peninsulei Athonite, pe teritoriul Manastirii Marea Lavra, intr-un pustiu si pietros numit Vigla. Locul, salbatic si cu minunate frumuseti naturale, este prielnic linistirii si inaltelor contemplatii duhovnicesti, la care insasi atmosfera inconjuratoare te indeamna. Locul a fost din vechime indragit de pustnici, doritori de inalta vietuire duhovniceasca. Cand Sfantul Petru Athonitul a venit la Athos, a ales sa vietuiasca in acest loc. Ulterior Sfantul Atanasie, intemeietorul Lavrei, tot aici si-a gasit pestera, care pana astazi sta marturie, in peretele prapastios al Viglei.
Calugarii romani, venind la Athos pentru o mai inalta vietuire duhovniceasca, au ajuns in chip firesc si la Vigla. Pe la anul 1750, cativa monahi romani, sub povatuirea duhovniceasca a unui ieromonah Macarie, pustniceau la paraclisul Sfantului Ioan Botezatorul, de la care mai apoi si schitul si-a luat numele.
Inca nu s-a gasit o marturie cu privire la intemeietorii paraclisului. Pe peretele sudic al lui, in afara, se afla insa inscriptia: „Reinnoit de ieromonahul Iosif Hiotul, 1754", ceea ce inseamna ca paraclisul este mai vechi, precum o arata si frumoasele icoane din catapeteasma.
Intre icoanele pastrate in Paraclisul Sfantul Ioan Botezatorul se numara si cea a Sfintilor Trei Ierarhi. Aceasta icoana are o istorie aparte deoarece a fost pictata in urma unei minuni a Sfintilor Trei Ierarhi.
Cu un secol inainte de intemeierea schitului sihastrii din zona sufereau mult de sete, pentru ca aceasta parte a muntelui este cu totul lipsita de apa.
Cu toate staruintele si rugaciunile lor, multa vreme nu au putut gasi apa dorita. Pe la anul 1720, Sfintii Trei Ierarhi s-au aratat unui pustnic roman imbunatatit caruia i-au zis: „sapa acolo langa maslini si vei gasi apa", ceea ce s-a si intamplat. Au gasit apa la 8 metri adancime si au facut fantana care se vede si astazi si de unde parintii luau apa pentru Sfanta Proscomidie.
Ca multumire si in cinstea celor Trei Ierarhi, parintii au pictat icoana lor, care se cinsteste cu evlavie pana astazi in paraclisul Sfantului Ioan Botezatorul.
Radu Alexandru
-
Schitul romanesc Sfantul Ioan Botezatorul de la Iordan
Publicat in : Biserica in lume -
Manastirea Sfantul Ioan Botezatorul - Essex
Publicat in : Biserica in lume -
Biserica Sfantul Ioan Botezatorul
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Sfantul Ioan Botezatorul - Predica
Publicat in : Predici la sarbatori
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.