
Sfintii Trei Ierarhi sunt praznuiti pe 30 ianuarie. Cu aceasta ocazie, luni, 29 ianuarie, va avea loc o procesiune cu moastele Sfintilor Trei Ierahi in jurul Catedralei Patriarhale. Moastele vor fi duse in Catedrala Patriarhala pentru a fi cinstite de credinciosi. Ele vor fi prezente aici pe tot parcursul zilei de 30 ianuarie. Aceste sfinte moaste fac parte din Patrimoniul Paraclisului "Sfantului Mare Mucenic Gheorghe" al Resedintei Patriarhale.
Slujba inchinata Sfintilor Trei Ierarhi va incepe la ora 16.00.
Sfintii Trei Ierarhi sunt ocrotitorii spirituali ai institutiilor de invatamant teologic ortodox din intreaga lumea. Aceasta zi a fost instituita in anul 1936, la Congresul Mondial al Facultatilor de Teologie de la Atena. Mentionam ca pomenirea aparte a Sfantului Vasile se face pe 1 ianuarie, a Sfantului Grigorie Teologul pe 25 ianuarie, iar a Sfantului Ioan Gura de Aur pe 27 ianuarie si pe 13 noiembrie.
A fost randuita si o zi de praznuire impreuna a celor Trei Sfinti Ierarhi, pentru a alunga din mintea unor crestini ca unul dintre ei este mai mare decat ceilalti. Era o vreme in care unii se numeau vasilieni, altii gregorieni, altii ioanieni, dupa numele ierarhului pe care il simpatizau mai mult. Pentru ca aceasta gandrire nu era una bisericeasca, ci o gandire care ii dezbina pe crestini, Sfintii Trei Ierahi s-au descoperit mai intai cate unul, apoi toti trei laolalta, arhiereului Ioan din cetatea Evhaitelor si i-au marturisit:
"Dupa cum vezi, noi la Dumnezeu suntem una si nici o vrajba nu este intre noi. Fiecare din noi, la timpul sau, indemnati de Duhul Sfant, asa am invatat. Nu este intre noi unul intai si altul al doilea.
De chemi pe unul, vin si ceilalti doi. Drept aceea, sculandu-te, porunceste celor ce se invrajbesc sa nu se mai certe pentru noi. Ca nevointa noastra, cat am fost in viata si dupa moarte, a fost sa impacam pe oameni si sa aducem pace si unire in lume. Asadar, fa-ne praznic la toti trei intr-o singura zi si instiinteaza despre aceasta pe crestini, ca noi, in fata lui Dumnezeu, suntem una".
Ca urmare a acestei descoperiri, Ioan a randuit ca ziua de 30 ianuarie sa fie ziua de praznuire laolalta a Sfintilor Trei Ierarhi.
Secolul al IV-lea in care au trait, este numit si "secolul de aur". Era o perioada in care multe persoane care se converteau la crestinism, nu se lepadau de credintele pagane si incercau sa le uneasca cu noua credinta, dand nastere la multe probleme teologice. Impotriva acestor confuzii teologice au luptat Sfintii Trei Ierarhi, iar pe plan social, s-au remarcat ca fiind "aparatori ai saracilor", "dascali ai pocaintei si ai milosteniei".
Sfantul Vasile cel Mare a luptat impotriva ereziei ariene. Chiar daca Sfantul Atanasie cel Mare a fost primul care a luptat impotriva acesti erezii, arianismul a reaparut in forma pnevmatomahica, adica a luptatorilor impotriva Duhului Sfant. A luptat pentru apararea dumnezeirii Sfantului Duh si a Fiului. Este prima persoana care afirma ca pe Dumnezeu Il cunoastem doar in lucrarile Sale.
Sfantul Grigorie de Nazianz, in cele "Cinci Cuvantari Teologice" rostite in capela Sfintei Invieri din Constantinopol, vorbeste despre adevarul ca cele trei persoane sunt de o fiinta. Datorita acestor cuvantari, foarte multe persoane au renuntat la arianism.
Sfantul Ioan Gura de Aur desi nu s-a ocupat in special de dogma Sfintei Treimi, ne graieste despre modul in care Dumnezeu lucreaza in lume si marturiseste ca nu putem intelege taina comuniunii Sfintei Treimi daca nu facem experienta comuniunii ecleziale. In predicile sale a respins politeismul pagan, dar si monoteismul rigid de origine iudaica ce ignora trinitatea Persoanelor.
Tropar la Sarbatoarea Sfintilor Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul si Ioan Gura de Aur
Glasul 1
Pe cei trei preamari luminatori ai Dumnezeirii Celei de trei ori mai stralucitoare decat soarele, pe cei ce invapaiaza lumea cu Razele Dumnezeiestilor dogme; pe raurile cele cu miere curgatoare ale intelepciunii, care adapa toata faptura cu apele cunostintei de Dumnezeu; pe Marele Vasile si pe Grigorie de Dumnezeu Cuvantatorul, impreuna cu Stralucitul Ioan cel cu limba de aur, toti cei iubitori de cuvintele lor, adunandu-ne, cu cantari sa-i cinstim; ca acestia pururea se roaga Treimii pentru noi.
Sursa: CrestinOrtodox.ro
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.