Pentru pacatele conducatorilor patimeste poporul

Pentru pacatele conducatorilor patimeste poporul Mareste imaginea.

Oare ati bagat de seama, cum in vremea Judecatorilor lui Israel pacatele savarsite de catre popor starnesc razboiul si pierd razbo­iul? Ca mustele pe rana, asa au navalit semintii­le vecine asupra poporului israilitean, acoperit de rani duhovnicesti.

Nici un razboi n-a fost starnit de un pacat al marilor judecatori: fiindca acestia erau alesi ai lui Dumnezeu si oameni inarmati cu puterea lui Dumnezeu, care au fost ridicati la carmuire ca poporul sa se vindece de pacat si in urma acestei vindecari sa il slobozeasca de jugul strain - cu alte cuvinte, sa aduca ina­poi in sufletele oamenilor libertatea duhovni­ceasca, careia ii urmeaza fara intarziere liberta­tea fizica, exterioara, ca manifestare ori simbol al celei dintai.

In vremea imparatilor lui Israil, poporul a fost iarasi atins de nenorocire in raz­boi, pentru pacatele savarsite de acesti imparati. Prin faradelegile lor, imparatii L-au maniat pe Dumnezeu, si Dumnezeu a ingaduit sa vina razboi asupra lor si i-a dat in mainile vrajmasilor lor. intr-adevar, au fost si imparati buni, insa nu multi, si in vremea acestora fie ca nu a fost raz­boi deloc, fie ca, de a fost, s-a terminat cu o biru­inta stralucita asupra vrajmasului.

Pentru pacatul si faradelegea conducatori­lor de popoare potrivnici lui Dumnezeu, patimeste poporul si piere statul, neatarnarea si libertatea poporului.

Pacatele conducatorilor pricinuiesc razboiul si pierd razboiul

Iata cateva exemple:

1. Imparatul Saul a fost biruitor in toate razboa­iele, tot timpul cat a ramas credincios lui Dumne­zeu si a pazit poruncile Lui. Indata, insa, ce a apostaziat de la Dumnezeu si a mers sa caute sfat la vrajitori, a fost biruit in razboiul impotri­va filistenilor, si in deznadejde s-a strapuns singur cu sabia.

2. Imparatul Solomon a fost un imparat intelept si ager la minte pana la batranete. Ca atare, a propasit in toate. Si nu a fost razboi in vremea lui. La batranete, insa, el a pacatuit, fiindca s-a luat dupa sotiile sale inchinatoare la idoli. Din aceasta pricina, imparatia lui s-a rupt putin mai tarziu in doua parti, care se razboiau fara inceta­re intre ele.

Si a zis Domnul catre Solomon: "Pentru ca ai facut acestea si n-ai pazit poruncile Mele si ran­duielile Mele, care am poruncit tie, rupand in doua voi rupe imparatia ta din mana ta, si o voi da pe ea unei slugi a ta" (3 Regi 11, 11). Aceasta sluga era Ieroboam, mai-marele grajdarilor impara­testi. Iar urmasul lui Solomon in Ierusalim a fost fiul acestuia Roboam. Si razboi a fost intre Roboam si Ieroboam in toate zilele vietii lor (3 Regi 15, 6).

Imparatul Rovoam, fiul lui Solomon, facea ceea ce este rau. Si a navalit asupra lui Sisac, im­paratul Egiptului, a navalit asupra Ierusalimu­lui, fiindca gresise inaintea Domnului. Sisac avea oaste puternica: o mie si doua sute de care si sasezeci de mii de calareti - iar restului ostirii nu era numar (2 Cronici 12, 2).

Ce s-a intamplat? Dupa legea pacatului, Rovoam trebuia sa fie strivit. Insa milostivirea lui Dumnezeu a venit si a imblanzit legea pacatului. De ce aceasta interventie a mi­lostivirii lui Dumnezeu? Din pricina pocaintei imparatului si capeteniilor: "Fiindca atunci s-au umilit capeteniile lui Israil si imparatul, si au zis: Drept este Domnul. indata ce a venit pocainta, a venit si milostivirea de la Dumnezeu. Si a zis Domnul prin prorocul Sau Semaia: Umilitu-s-au, nu-i voi pierde pe ei, ci peste putin voi mantui pe ei.. ca sa cunoasca ce inseamna a sluji Mie si ce inseamna a sluji imparatiilor pamantului. Si Sisac a jefuit Ierusalimul, iar alt rau n-a facut, caci nu i-a inga­duit Domnul: ca se mai gasea ceva bun in Iuda" (2 Cronici 12).

3. Imparatul Ahav, fiul lui Amvri, a facut ce este rau inaintea Domnului, mai mult decat toti cei mai inainte de el (3 Regi 16, 30). Pentru pacatele imparatesti, Dumnezeu a trimis seceta de trei ani si foamete peste pamantul lui Israil. Insa aceasta nu l-a inteleptii pe imparat, si el nu s-a pocait. Ca atare, a venit razboiul. Sirienii au na­valit asupra lui Ahav, si imparatul Ahav a pierit in razboi, si au lins cainii sangele lui (21,19; 22,38), cum ii si prezisese prorocul Ilie.

4. Imparatul Iudeii, Ohozia, a facut ce este rau inaintea Domnului. Iar de vreme ce orice rau isi cauta pereche pe masura, si acest imparat rau s-a imprietenit cu imparatul Ioram al Israilului, cel deopotriva cu el in rau. S-au imprietenit si au mers la razboi impotriva sirienilor. Au fost, insa, infranti, si amandoi au fugit. Si cand credeau ca au scapat, au fost amandoi omorati cu sageti de catre Iehu, care avea sa fie mai tarziu imparat al lui Israel.

5. Imparatul Ioahaz, fiul lui Iehu, a facut ce este rau inaintea Domnului. Pentru aceasta, S-a maniat Domnul pe Israil si i-a dat pe ei in mana lui Azail, imparatul Siriei. Si imparatul Siriei i-a batut pe israiliteni, si i-a facut pe ei ca praful de pe cale (4 Regi 13, 2-7).

6. Imparatul Menahem a facut ce este rau inaintea Domnului. Pentru aceasta, imparatul Ful al Asiriei a pornit razboi impotriva lui. Menahem, spe­riat, a adunat de la tot poporul o mie de talanti de argint, si astfel s-a rascumparat pentru o vre­me de la vrajmas, si Ful s-a intors acasa.

7. Imparatul Fachee a facut ce este rau inaintea Domnului. Pentru aceasta, a pornit razboi impotriva lui Tiglat-Pilesar, imparatul Asiriei, care a cucerit multe cetati si tinuturi ale pamantului lui Israil, dimpreuna cu Galileea si tot pamantul lui Neftali, si a mutat poporul de acolo in Asiria (15, 29). Iar impotriva lui Fachee s-a pornit o rascoa­la, si el a fost ucis (in treacat fie spus, si Fachee ajunsese pe tron starnind, pe cand era capetenie in oastea imparateasca, o rascoala impotriva imparatului sau Fachesie si omorandu-l: cum a facut el altuia, asa i s-a facut si lui).

8. Imparatul Osie a facut ce este rau inaintea Dom­nului. Pentru aceasta, a navalit asupra lui Salmanasar, imparatul Asiriei. Si s-a facut Osie sluga lui, si i-a platit daruri (17, 3). Dar Salmanasar a aflat ca Osia lucreaza in taina ca sa se rupa de el si, legandu-l, l-a aruncat in temnita. Dupa aceea, Sal­manasar a supus deplin Samaria si a dus in ro­bie, in Asiria, poporul lui Israil.

Prin asta ia sfarsit neatarnarea si libertatea poporului lui Israil.

9. Imparatul Manasi al Iudeii a facut ce este rau inaintea Domnului. Si a inselat Manasi intregul popor, de faceau mai rau decat popoarele pe care le pierduse Domnul dinaintea fiilor lui Israil (21, 9). Pentru aceasta, a adus Domnul asupra lor capeteniile ostirii imparatului lui Asur, si au prins pe Manasi in legaturi, si l-au legat cu obezi, si l-au dus in Vavilon (2 Cronici 33,11).

10. Imparatul Ioahaz a facut ce este rau inaintea Domnului. Pentru aceasta, a navalit asupra lui Nehao, faraonul Egiptului, si l-a prins in Revla, in pamantul Enatului, si l-a legat, si asupra pa­mantului a pus dajdie de o suta de talanti de argint si un talant de aur. Si l-a dus faraonul pe Ioahaz legat in Egipt, unde acesta a murit in temnita.
11. Imparatul Ioachim a fost pus ca imparat al Iudeii de faraonul Nehao. Si el a facut ce este rau inaintea Domnului. Pentru aceasta, a navalit asu­pra lui Nabucodonosor, imparatul Babilonului, l-a infrant, l-a pus in lanturi si l-a dus in Babilon.

12. Imparatul Ioahin, fiul lui Ioachim, a facut ce este rau inaintea Domnului. Pentru aceasta, a venit Nabucodonosor si a impresurat Ierusalimul. Iar Ioahin a iesit si s-a dat impreuna cu mama sa in mana imparatului Babilonului. Si imparatul Babilonului l-a dus in Babilon, iar avutia din Ierusalim a luat-o toata, si a stramutat tot Ierusa­limul, pe toti boierii si pe cei tari de vartute, zece mii de robi, si pe tot teslarul si fierarul; si n-au ramas decat saracii pamantului (4 Regi 24, 14). Peste acest popor sarac a pus Nabucodonosor ca im­parat pe Sedechia, fiul lui Ioahin.

13. Imparatul Sedechia a facut ce este rau inaintea Domnului. Pentru aceasta, Nabucodonosor a na­valit pentru o ultima data asupra Ierusalimului, l-a cucerit, a ars templul, a ars si cetatea, pe Sedechia l-a prins de viu, pe fiii lui i-a injunghiat inaintea lui, iar lui i-a scos ochii, l-a pus in lan­turi si l-a dus in Babilon.

Odata cu Sedechia a pierit pe vecie imparatia lui Iuda si a devenit provincie babiloniana. Cu asta ia sfarsit neatarnarea si libertatea poporului Iudeii.

Din acestea, oare nu reiese limpede ca lumina zilei ca:

1. Pacatele conducatorilor poporului pricinu­iesc razboiul si pierd razboiul.

2. Pentru pacatul si faradelegea conducatori­lor de popoare potrivnici lui Dumnezeu patimeste si poporul si pier statul, neatarnarea si libertatea poporului ?

Sfantul Nicolae Velimirovici

Lupta de la Novgorod

16 Iunie 2010

Vizualizari: 6750

Voteaza:

Pentru pacatele conducatorilor patimeste poporul 0 / 5 din 0 voturi. 11 review utilizatori.

Comentarii (11)

 • Gavriil STIHARULPostat la 2010-06-24 11:35

  E dureros că toată lumea protestează, critică, se plânge, propune soluţii, merge la judecăţi, dar nimeni nu se gândeşte să ceară ajutorul divin. Să facă ce ar trebui să facă în primul rând. Să se roage. Eu propun o rugăciune... pentru vremurile de acum. Rugăciuni pentru vremurile de-acum Doamne Atotputernic, priveşte la turma Ta din Răsărit, zilele furtunilor cumplite vor veni curând, nori negri ca smoala se rostogolesc în zare peste culmile asfinţitului. Nori negri vestesc zilele urgiei... Doamne, Răsăritul a ajuns ca o turma de oi încolţită de lupi flămânzi. Bisericile Tale trag clopotele chemând credincioşii la rugăciune. Ochii noştri sunt îndreptaţi către Tine, Bunule Păstor, cântările Dumnezeieşti sunt luate de îngeri şi purtate spre Tine. La Tine ne este nădejdea, întăreşte pe robii Tăi cu tăria mucenicilor, fă ca glasul aleşilor Tăi care acum strigă în pustie să pătrundă în inimi şi în suflete şi să fie ascultaţi acei cuvioşi albiţi de ani care nu şi-au plecat genunchiul idolilor şi învăţăturilor străine şi care strigă bătându-şi pieptul asemenea lui Iona cel ce a stat trei zile şi trei nopţi în pântecele chitului.

 • Tudor StefanPostat la 2010-06-21 17:49

  Şi ce i-am putea imputa lui Băsescu? Că-i plac blondele? Asta e treaba lui şi a duhovnicului său. Că din nepricepere i-a scăpat flota de sub mâna-i cârmace? Să zicem că a întâlnit rechini prea mari pentru mica noastră flotă. Că împreună cu Boc conduc spre sărăcire oamenii care l-au crezut şi l-au votat? Poate că nu are o altă variantă convenabilă. Că nu respectă principiul separaţiilor puterilor în stat? E şi o problemă a instituţiilor care-i permit. Până aici nu am întâlnit vreo abatere de la porunca 1. Şi dacă sistemul este "ticăloşit" poate că este ceea ce merităm, poate că la un moment dat şi noi am gândit că trebuie să ne căpătuim "luând" cât mai mult din avutul tuturor. Îmi aduc aminte ce spunea părintele paroh şi anume să încercăm să fim noi sfinţi în loc de a cere copiilor noştri să fie sfinţi. Cred că dacă am fi curaţi, buni, drepţi şi cinstiţi nu am putea vota decât oameni curaţi, buni, drepţi şi cinstiţi. Să nu uităm că cine seamănă vânt culege furtună. Cinstit, nu mi-ar plăcea o divizare a ţării şi un război civil. Nimic nu ar fi mai păgubos. Să lăsăm democraţia să funcţioneze prin mecanismele specifice şi, dacă ne va mai da Dumnezeu zile, să ne rugăm pentru conducătorii sociali şi spirituali şi fraţilor, să deschidem ochii când votăm! Cei care ne conduc, o fac pentru că noi i-am votat! Dumnezeu să ne ajute!

 • COSTICA MALAIPostat la 2010-06-18 05:21

  Pentru pacatele conducatorilor patimeste poporul - zic eu nu este elocvent pentru situatia tarii noastre actuale.In primul rind exemplele din articol se refera la imparati si regi care sint unsii lui Dumnezeu ori la noi de la regele Mihai pina in prezent conducatorii tarii au fost pusi in functie fara binecuvintarea bisericii . De fapt aacelasi lucru este prezentat si in prima parte a articolului Patimirea poporului vine din necredinta si neascultare . Eu propun un experiment sa postim 40 de zile macar o treime din popor si sa ne rugam fierbinte la Dumnezeu pentru iertarea pacatelor si sa vedem ce se intimpla.

 • REDIS MARIAPostat la 2010-06-17 16:23

  DOAMNE AJUTA SI AI MARE SI MULTA MILA DE POPORUL MEU ROMAN,personal cred ca am gresit cu totii,mai cu seama eu atunci cand in tacere am aprobat,uciderea ceausestilor,conteaza doar ca am fost de acord si cred ca asta ne este pedeapsa noastra a tuturor care au facut ca mine...pentru ca cred ca singur Dumnezeu are dreptul sa ia ceia ce e a LUI...iar noi am furat un lucru care nu ne apartine,si nu aveam dreptul sa o facem...pt ca aprobandu-i am fost de acord cu infaptuitorii,si cred ca acum platim...si ma voi ruga neincetat sa fim iertati si sa nu se abata si asupra copiilor nostri aceasta cumplita pedeapsa,si BUNUL DUMNEZEU aibe mila de lacrimile pensionarilor,a mamelor,a bolnavilor,si a noastre ale tuturor,si sa ne ierte...ietat sa fiu nu doresc sasupar pe nimeni cu parerea mea,si asa este durere si tristete multa,si nu mai vezi un zimbet,ca nu mai avem motive...ci doar tristete,dar am credinta ca suntem un popor credincios si ca pana la urma Dumnezeu se va indura de acasta tara atat de draga mie,DOAMNE INDURA-TE SI AI MILA DE NOI,SI BINECUVINTEAZA PE TOTI PARINTII CARE OSTENESC PENTRU NOI INVATANDU-NE RUGACIUNI,SI ACATISTE SI PE TOTI CEI CE OSTENESC NEINCETAT SI VEGHEAZA ACEST SITTE.

 • adrian sacuiu Postat la 2010-06-16 11:44

  Dreptatea este a lui Dumnezeu. Am ajuns un popor de derbedei, Dumnezeu ne-a dat ca presedinte un derbedeu. Sa ne indreptam fratilor ca altfel e jale mare.

 • radu moceanuPostat la 2010-06-16 10:35

  daca as fi avut optiunea de a vota cu isus, as fi facut-o!

 • Gabi EstasPostat la 2010-06-16 09:20

  Am mai spus-o si ma repet- nimic nu este intamplator sub soare-. Imi amintesc figuri ravasite de ura ale oamenilor in campania electoala , atunci cand actualul presedinte le promitea ca va termina cu hotii si hotiile din tara aceasta....erau dornici de crunta razbunare, si a fost un bumerang.....multa rautate asupra semenilor nostri razbate si din forumurile de pe internet,....nu asa se rezolva lucrurile in fata lui Dumnezeu, ci prin rabdare si dragoste, sa ne vedem de curtea noastra si nu sa fim invidiosi pe realizarile vecinilor nostri, ...e un exercitiu de vointa care se cere practicat de fiecare din noi. Ca sa putem rezista la ce ni se intampla , sa ne gandim ca nimic nu este intamplator sub soare, nici chiar faptul ca<< se inchid spitalele din lipsa de fonduri dar se construiesc biserici- bilete de internare la cimitir->>ca sa citez pe cineva, ca nu e ideea mea. Sa ne mai amintim ca lui Dumnezeu nu-i place minciuna si mincinosii-printre altele, si sa ne amintim ca in tot ce facem dam seama in primul rand in fata Domnului, el ne vede, chiar daca mama, tata, vecinul, poporul nu ne vede, exista tragerea la raspundere in fata Domului. Pe cei care citesc , ii rog si eu la fel ca cineva care a mai scris aici, sa ne rugam pentru poporul nostru, pentru limpezimea mintii si a gandurilor, si pentru ajutor de la Domnul- nimic nu este intamplator- chiar inversunarea presedintelui si intoarcerea care a facut-o la 180 de grade imi da de gindit....iertati-ma daca am gresit, si Dumnezeu sa ne aiba in paza sa.

 • livia vladescu Postat la 2010-06-16 05:19

  Doamne ajuta! Asa este intr-un fel. Nu ma pricep eu prea bine la astfel de subiecte. Dar am citit e curand cartea staretului Tadei. Mereu zicea ca daca noi am fi mai buni, indiferent de conducatori, Dumenezeu ar avea grija de noi. Dar noi murdarim acest unives cu pacatele noastre si il manjim cu cele mai pacatoase ganduri. Toata natura si tot omul sufera. Aceste necazuri sunt urmarea pacatului nostru. al meu... E primejdios sa afirmi ca e de vina conducerea tarii deoarece asta nu ajuta si instiga la judecata si ura... sau pe cei buni :)la mai multa rugaciune pentru necazul lor-departarea de Dumnezeu De curand am citit despre D-nul Basescu in "cocalarul si vinul sfintit" Nu stiu daca e adevarata sau nu intamplarea, dar m-am ferit sa o dau prietenilor, deoarece aceasta mie mi se pare ca pe unii care nu au un motor de gandire pozitiv i-ar pagubi Multi parinti ne roaga si ne indeamna sa facem multa multa multa rugaciuen pentru lume si pentru conducatorii statului si Bisericii. Oare de ce? In rugaciune ne ramane nadejdea ca altfel nu avem ce face nici lumeste vorbind(legat e aceasta criza financiara) si nici duhovniceste. Va recomand cu drag sa cititi si sa recititi cartea stareului Tadei " Cum iti sunt gandurile asa iti este viata"

 • Lale Badescu CristianPostat la 2010-06-16 05:11

  _ce inseamna "conducator" ??? - poate ar trebui definit - pentru a avea o oarecare lungime de unda a comunicarii.....

 • Mariana Paraoanu Postat la 2010-06-16 04:51

  Eu cred ca si poporul are vina lui. Avem conducatorii pe care i-am "pregatit" din pantece, cum spun sfintii parinti. Cum spune parintele Arsenie Boca "Asa ne trebuie!" Doamne ajuta!

 • DUMITRU ALBUPostat la 2010-06-16 04:19

  nu cred ca ochiul meu ma inseala, pot sa afirm, pe baza celor vazute in Romania, ca si buna parte din popor este partas la pacatele conducatorilor. Pentru ca multi oameni si-au pus nadejdea in oameni corupti si rar au apelat la ajutorul lui Dumnezeu Atotiitorul, la Fiul Sauu, Iisus Hristoa. Felul nostru de azi de a trai spune totul. Credinta noastra este slaba si consecinta este ca si dusmanii (vazuti si nevazuti) ne inving usor.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE