
Cu harul Sfintei Treimi si cu rugaciunile Preasfintei Nascatoarei de Dumnezeu, te invrednicesti astazi sa implinesti dorul tau de multi ani si sa intri in viata monahala.
Cu adevarat credem ca, dupa cum exista traditie si succesiune apostolica transmise din neam in neam, de la arhiereu la preoti, la la diaconi, etc. Socotesc ca, pastrand proportiile, exista si succesiune monahala. Sfantul Dionisie Areopagitul cand vorbeste despre monahi ii numeste tamaduitori. Cu adevarat monahii sunt tamaduitori, aceia care se sfintesc launtric, slavesc neincetat pe Dumnezeu, dobandesc cunoasterea lui Dumnezeu si, in continuare, ii ajuta pe oameni. Prin urmare, exista si o transmitere a stiintei tamaduitoare.
Asadar, ai fost primita astazi cu harul Sfintei Treimi si cu rugaciunile Preasfintei Nascatoarei de Dumnezeu in ceata marilor sfinti, parinti si maici, cum sunt descrisi in Pateric, adica a sfantului Efrem, a sfantului Isaac, a Sfantului Antonie cel Mare - dascalul si invatatorul vietii monahale -, a sfantului Pahomie, a Sfantului Eftimie cel Mare, dar si a tuturor sfintelor femei care au ca model desigur pe Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu. Deoarece, Preasfanta Fecioara este modelul nu numai al femeilor, ci si al tuturor crestinilor si al monahilor. Preasfanta Fecioara a intrat in Sfanta Sfintelor, eveniment pe care l-am praznuit in aceste zile, si a ramas acolo doisprezece ani intregi, rugandu-se si traind singura, traind o viata monahala care este in realitate viata isihasta launtrica.
Te-a invrednicit Dumnezeu sa-ti implinesti dorinta ta de multi ani. Ne cunoastem nu de putin timp, ci de aproape douazeci si sapte de ani. In timp ce cresteai vedeam dragostea ta pentru Biserica si pentru Dumnezeu. Mai tarziu, cand studiai la universitate, ai inceput sa-ti exprimi intentia pentru viata monahala. Desigur, nu sunt pentru acel obicei prin care, numai ce isi exprima cineva dorul de a deveni monah trebuie sa i-l si implinesti. Pentru ca atunci cand cineva inainteaza in viata si in petrecerea monahala, dar si intr-o alta mare lucrare, nu in urma unei gandiri si dorinte mature, ci datorita unui entuziasm temporar, atunci se creaza multe probleme si in sufletul omului, si socotesc ca si in planul familiei dar, in special, in manastire si in viata bisericeasca.
De aceea, intotdeauna am crezut si cred ca pentru a intra cineva in viata monahala, acest fapt trebuie sa fie rezultatul unei rugaciuni puternice, rodul unei gandiri mature si al unei dorinte adanci, fapt insa ce se verifica de intreaga instruire si metoda pe care le avem in Biserica noastra. Deja s-au scurs multi ani de-atunci de cand pentru prima data ai spus ca vrei sa devii monahie si ai vrut sa intrerupi si studiile si sa vii la manastire. Nu ti-am permis. "Sa termini universitatea!", ti-am zis. Si ai terminat cursurile la universitate, dar dupa aceea, desi au trecut zece ani de la luarea diplomei, din nou am staruit: "Nu vei merge inca la manastire, intai vei munci, vei lucra, vei lua binecuvantarea parintilor, pentru ca parintii tai sunt oameni ai Bisericii".
Aici la manastire ai aproape un an si jumatate de noviciat si cand am constatat ca nu este cazul nu numai sa regreti, dar nici macar sa-ti schimbi gandul, atunci am hotarat sa-ti permit sa intri in prima treapta a vietii monahale, ca mai tarziu sa te invredniceasca Dumnezeu si de marele si ingerescul chip.
.iti urez asadar sa te invrednicesti si tu pentru rugaciunile Preasfintei Fecioare ca in intreaga ta viata, pana la moarte sa spui acest imn al Maicii Domnului: "Mareste suflete al meu pe Domnul si s-a bucurat duhul meu de Dumnezeu, Mantutorul meu, ca a cautat spre smerenia roabei sale .ca mi-a facut mie marire cel puternic si sfant este numele lui." (Luca 1, 46-49) Sa simti, asadar, maretia lui Dumnezeu in viata ta, si sa traiesti puterea numelui lui Dumnezeu pomenind numele Sfintei Treimi. Si asa in toata viata ta, prin curatie si smerenie sa simti ceea ce a spus Nascatoarea de Dumnezeu "ca a cautat spre smerenia roabei sale ". Deoarece, daca clericul, monahul, monahia si, in general, crestinul nu are aceasta smerenie duhovniceasca, launtrica, atunci cea mai mare lucrare pe care ar face-o in Biserica este necurata inaintea lui Dumnezeu. Iti urez ca Dumnezeu sa te binecuvinteze pentru rugaciunile Preasfintei Nascatoarei de Dumnezeu. Preasfanta Fecioara sa-ti fie zid de aparare in viata ta, ocrotitoare si ajutor in aceasta lupta pe care, cu harul lui Dumnezeu, o incepi astazi.
Ierotei Vlachos, Mitropolit de Nafpaktos
.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.