Noul Mucenic Agathanghelos

Noul Mucenic Agathanghelos Mareste imaginea.

Noul Mucenic Agathánghelos de la Manastirea Esfigmenu este cinstit pe 19 aprilie. S-a nascut in orasul Enos din Tracia, din parinti crestini. La botez a primit numele Atanasie.

Din cauza saraciei, accepta sa lucreze pe nava unui turc. Acesta incearca pe toate caile sa-l converteasca la islam. Atfel, ajunge in cele din urma sa-l ameninte cu moartea. De frica, tanarul Atanasie primeste credinta musulmana. Dupa putin timp, Atanasie se imbolnaveste si dupa multe suferinte reuseste sa plece de la stapanul sau si sa paraseasca necredinta.

Ajunge la Manastirea Esfigmenu, unde a fost primit cu caldura de egumenul Eftimie. Prin multe nevointe si rugaciuni reuseste sa iasa biruitor din multe ispite. Maica Domnului ii descopera in vis ca nu trebuie sa se mai tulbure de nimic, pentru ca peste putin timp se va bucura de martiriu.

Dupa o viata aspra, Atanasie a fost zavorat intr-un turn deasupra marii, unde primea doar putina paine si apa. In a patra duminica a Postului Mare, la Sfanta Liturghie, a primit schima cea mica si numele Agathánghel si, dupa ce s-a impartasit cu Preacuratele Taine, s-a intors in turn. Se ruga neincetat sa moara pentru Hristos.

Dupa descoperirea pe care o are egumenul (a vazut in vis pe Sfantul Nicolae, care ii spunea lui Agathánghel: "Buna lucrare iti doresti, fiul meu, savarseste-o repede si te vei mantui"), este imbracat in lunea Pastelui cu marea si ingereasca schima. Dupa acest dar, Agathánghel ajunge in Smirna, in duminica Tomii.

Agathánghel a marturisit in fata necredinciosilor credinta in Hristos. Este supus multor suferinte si aruncat in temnita. Slujitorii inselaciunii au incercat prin diverse viclesuguri sa-l intoarca de la credinta, dar Sfantul nu-i auzea, ci se ruga: Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma. A fost decapitat la ora cinci, in ziua de sambata, 19 aprilie 1819.

19 Aprilie 2016

Vizualizari: 528

Voteaza:

Noul Mucenic Agathanghelos 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE