Sfanta Cuvioasa Maria Egipteanca

Sfanta Cuvioasa Maria Egipteanca Mareste imaginea.

Cuvioasa Maria Egipteanca este pomenita in Biserica Ortodoxa pe 1 aprilie. Viata Sfintei Maria Egipteanca se citeste la Denia Canonului Sfantului Andrei Criteanul din saptamana a V-a a Postului Sfintelor Pasti si in Duminica a 5-a din Postul Mare, la Utrenie (in locul Sinaxarului), deoarece aceasta Duminica este inchinata Cuvioasei Maria Egipteanca.

Maria Egipteanca a fost o tanara frumoasa din Alexandria Egiptului care a devenit prostituata si vreme de 17 ani din viata si-a trait-o in acest fel. La un moment dat, crestinii din Alexandria faceau pelerinaj la Ierusalim cu prilejul sarbatorii Inaltarii Sfintei Cruci. Auzind de acest pelerinaj, a dorit sa mearga si ea, insa nu din motive duhovnicesti, ci din motive pacatoase. Ajunge la Ierusalim si cand incearca sa intre in Biserica Sfantului Mormant, o putere nevazuta a tintuit-o afara si atunci s-a cutremurat. Doreste sa intre in Biserica si pentru ca nu reusea, se roaga Maicii Domnului sa mijloceasca pentru ea, fagaduind ca daca va reusi sa intre, isi va schimba viata. Dumnezeu a primit mijlocirea Maicii Domnului si Maria Egipteanca a reusit sa intre in Biserica si sa se inchine la Lemnul Sfintei Cruci.

Momentul ridicarii din viata pacatoasa ne este redat astfel: "Fiind in rusine si in deznadajduire, m-am departat si stateam intr-un colt al pridvorului bisericii. Si abia oarecand mi-am venit in simtire si am inteles care a fost pricina ce ma oprea a vedea lemnul facator de viata al Crucii Domnului. Pentru ca se atinsese de ochii inimii mele lumina intelegerii celei mantuitoare, porunca Domnului cea stralucita, care lumineaza ochii cei sufletesti, aratandu-mi ca tina faptelor mele imi opreste intrarea in biserica. Deci, am inceput a plange, a ma tangui si a ma bate in piept, scotand suspinuri din adancul inimii mele. Si plangand in locul unde stateam, am vazut sus icoana Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu stand in perete."

Dupa ce a iesit din Biserica, merge la Biserica "Sfantul Ioan Botezatorul" de langa Iordan, unde se spovedeste si primeste Sfanta Impartasanie, iar a doua zi dimineata pleaca in pustia Iordanului cu trei paini si jumatate, nevoindu-se vreme de 47 de ani.

Viata Sfintei Maria Egipteanca a fost scrisa de catre Sfantul Sofronie, Patriarhul Ierusalimului.

Maria Egipteanca este o icoana a pocaintei. Luand aminte la viata ei sa ne intarim duhovniceste si sa nu deznadajduim din cauza pacatelor, ci urmand pildei ei de pocainta, vom ajunge si noi la mantuire.

 

Pe aceeaşi temă

01 Aprilie 2024

Vizualizari: 1423

Voteaza:

Sfanta Cuvioasa Maria Egipteanca 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE