Sfanta Mucenita Ermioni

Sfanta Mucenita Ermioni Mareste imaginea.

Sfanta Mucenita Ermioni este praznuita de Biserica Ortodoxa pe 4 septembrie. Ea a fost fiica Diaconului Filip, unul din cei Saptezeci de Apostoli, ce nu trebuie confundat cu Sfantul Apostol Filip, care era unul din cei Doisprezece Apostoli. Dintre cele patru fiice ale Diaconului Filip care, potrivit cartii Faptele Apostolilor (21, 8-9) erau fecioare si prorocite, Ermioni si Eftihis au mers in Efes pentru a-l intalni pe Sfantul Ioan Teologul. Deoarece Apostolul trecuse deja la cele vesnice, ele l-au urmat pe ucenicul acestuia, Petronius. Sub purtarea sa de grija, Ermioni, care cunoastea deja stiinta medicala, a invatat sa tamaduiasca si sufletele oamenilor.

In acea vreme, a trecut prin Efes Imparatul Traian, aflandu-se in cadrul campaniei impotriva partilor (114). Auzind numai cuvinte marete despre minunile si prorociile Sfintei Ermioni acesta a dorit sa o intalneasca. Initial, acesta a incercat sa o conviga sa se lepede de credinta in Hristos, insa in zadar deoare credinta sfintei era de neclintit. Astfel a poruncit sa vie batuta peste fata. In timp ce era lovita Sfanta Ermioni l-a vazut pe Mantuitorul Hristos si astfel nu s-a lasat biruita de durere. Dupa ce a prorocit ca Traian ii va invige pe parti si ca acesta va fi urmat la tron de fiul sau vitreg, acesta a eliberat-o. Dupa o vreme, sfanta Ermioni a infiintat un asezamant pentru saracii din Asia, unde strainii puteau gasi alinare pentru trupurile si sufletele lor.

Cand, potrivit prorociei sale, Adrian a urcat pe tron in 117, acesta a auzit de Sfanta Ermioni si a cerut sa fie adusa inaintea sa. Atunci cand a fost intrebata ce varsta are si din ce familie provine Sfanta Ermioni a raspuns: "Hristos cunoaste ce varsta am si de unde provin". Atunci imparatul s-a maniat si a supus-o la chinuri. Sfanta Ermioni a fost aruncata intr-un vas incins. Imediat ce Ermioni a intrat in acesta , focul s-a stins iar mucenica parca statea in roua. Adrian a vrut sa verifice el insusi ceea ce vazuse, mergand si incercand cu mana continutul vasului. In urma acestei incercari pielea sa a fost arsa iar unghiile i-au cazut. Ermioni a strigat atunci catre el: "Dumnezeul crestinilor este mare".

Imparatul a fost rusinat si a poruncit ca sfanta sa fie aruncata intr-un alt vas mare incins. Insa ingerul ei pazitor a ocrotit-o risipind focul. Dupa aceste semne minunate, mucenitei i s-a cerut sa jertfeasca idolilor. Atunci cand a fost dusa intr-un templu pagan, prin rugaciunile ei, statuile au cazut la pamant. Adrian a hotarat atunci sa o incredinteze pe Sfanta Ermioni unor calai, spre a fi decapitata in afara orasului.

In timp ce incercau sa duca la indeplinire aceasta sarcina, mainile acestora au paralizat. O noua minune s-a petrecut cu ei deoarece acestia l-au marturisit pe Hristos si au primit vindecare. Potrivit traditiei cei doi calai au primit numele Teotim si Teodul. Apoi Sfanta Ermioni, respingand toate cursele vrajmasului, a trecut la cele vesnice fiind inmormantata cu cinste in Efes.

Radu Alexandru

05 Septembrie 2013

Vizualizari: 1209

Voteaza:

Sfanta Mucenita Ermioni 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE