Sfanta Veronica

Sfanta Veronica Mareste imaginea.

Sfanta Veronica este pomenita de Biserica Ortodoxa pe 12 iulie. Sfanta Veronica este femeia pe care Mantuitorul Iisus Hristos a vindecat-o de curgerea sangelui. Mai tarziu, tot Veronica va fi aceea care va intinde Mantuitorului o mahrama, spre a-si sterge chipul indurerat, in drumul Lui spre Golgota. Potrivit traditiei crestine, chipul Mantuitorului s-a intiparit pe mahrama sfintei.

Veronica este un nume compus din doua cuvinte, unul de origine latina ("vera", adica "adevarat") si altul de origina greaca ("eikon", adica "icoana" sau "chip"). Prin alaturarea celor doua cuvinte se obtine un nume ce inseamna "Adevarata Icoana" sau "Adevaratul Chip". Acest nume trimite, in mod evident, la chipul Mantuitorului, imprimat pe mahrama sfintei.

Veronica, sfanta din Sfanta Scriptura

"Si iata o femeie cu scurgere de sange de doisprezece ani, apropiindu-se de El pe la spate, s-a atins de poala hainei Lui. Caci zicea in gandul ei: Numai sa ma ating de haina Lui si ma voi face sanatoasa; iar Iisus, intorcandu-Se si vazand-o, i-a zis: Indrazneste, fiica, credinta ta te-a mantuit. Si s-a tamaduit femeia din ceasul acela" (Matei 9, 20-22).

"Si, pe cand se ducea El, multimile il impresurau si o femeie, care de doisprezece ani avea scurgere de sange si cheltuise cu doctorii toata averea ei, si de nici unul nu putuse sa fie vindecata, apropiindu-se pe la spate, s-a atins de poala hainei Lui si indata s-a oprit curgerea sangelui ei. Si a zis Iisus: Cine este cel ce s-a atins de Mine? Dar toti tagaduind, Petru si ceilalti care erau cu El, au zis: Invatatorule, multimile Te imbulzesc si Te stramtoreaza si Tu zici: Cine este cel ce s-a atins de mine? Iar Iisus a zis: S-a atins de Mine cineva. Caci am simtit o putere care a iesit din Mine. Si, femeia, vazandu-se vadita, a venit tremurand si, cazand inaintea Lui, a spus de fata cu tot poporul din ce cauza s-a atins de El si cum s-a tamaduit indata. Iar El i-a zis: Indrazneste, fiica, credinta ta te-a mantuit. Mergi in pace" (Luca 8, 42-49).

Sfanta Veronica

Veronica s-a nascut in localitatea Banias (Paneas), cunoscuta si sub denumirea de "Cezareea lui Filip", undeva la poalele Muntelui Hermon, in partea nordica a Tarii Sfinte. Localitatea natala a sfintei era capitala intemeiata de fiul lui Irod cel Mare, la baza sudica a Muntelui Hermon, in partea nordica a Paslestinei, in sudul provinciei Siria. Cezareea lui Filip se afla la aproape 200 de kilometri mai la nord de Ierusalim si la 40 de kilometri de Marea Galileei.

Sfanta Veronica a fost tamaduita de Mantuitorul Iisus Hristos de o boala femeiasca, dupa 12 ani de suferinta. Se spune ca, atat in semn de multumire si slava adusa lui Dumnezeu, cat si in semn de aducere aminte de binefacerea primita, Sfanta Veronica ar fi turnat o statuie de bronz ce-L reprezenta pe Mantuitorul, tinand mana unei femei ingenunchiate inaintea lui. Sfanta ar fi asezat statuia in fata casei ei, iar la baza acesteia se spune ca se afla o planta ce oferea tamaduire de orice boala.

Potrivit unei traditii apusene, Sfanta Veronica (Berenice) este acea femeie care a sters cu o mahrama fata indurerata a lui Iisus Hristos, pe cand Acesta era dus spre Golgota. Chipul lui Hristos ar fi ramas astfel imprimat pe mahrama, care a fost considerata apoi "prima icoana nefacuta de mana omeneasca". Aceasta panza minunata s-a pastrat multa vreme, ea fiind cunoscuta mai ales ca "Sfanta Mahrama". Pe data de 16 august, desi nu are nici o atestare evanghelica sau apostolica, Biserica Ortodoxa sarbatoreste Sfanta Mahrama a Domnului.

Ducand o viata sfanta, dupa multe nevointe duhovnicesti, Sfanta Veronica a adormit in pace, mutandu-se la Domnul.

Rugaciune catre Sfanta Veronica

"Folositoare calda castigandu-te pe tine, ne rugam tie, noi, nevrednicii, si ca ceea ce ai aratat chipul lui Iisus Hristos, daruieste-ne sa-L vedem si noi, in viata cea vesnica, ca sa te cinstim si sa-ti cantam: Bucura-te, Veronica, mironosita lui Hristos! O, preamilostiva Sfanta Veronica, care te-ai invrednicit de minunea cea nespusa a primirii Sfintei Mahrame, primeste acum si aceasta rugaciune ce-ti aducem tie si aprinde intru noi flacara iubirii de Dumnezeu, Mantuitorul nostru, ca impreuna cu tine sa ne invrednicim a canta in Imparatia lui Dumnezeu: Aliluia!"

Teodor Danalache

Despre autor

Teodor Danalache Teodor Danalache

Senior editor
718 articole postate
Publica din 30 Iulie 2009

Pe aceeaşi temă

12 Iulie 2017

Vizualizari: 62642

Voteaza:

Sfanta Veronica 5.00 / 5 din 5 voturi. 2 review utilizatori.

Comentarii (2)

  • craciun ionel-iulianPostat la 2013-07-15 12:37

    Pe sotia mea o cheama Veronica, iar fetita noastra Iulia s-a nascut pe data de 12 iulie. Deci sotia mea Veronica si eu am primit in dar chiar de Sfanta Veronica o fetita mununata.Multumim Domnului !

  • rus diana mariaPostat la 2012-12-09 17:43

    am nascut pe 9 mai o fetita, [dupa 3 baieti] si am botezato VERONICA, este un nume destul de rar folosit in zilele noastre dupa cum am vazut, dar noua ne-a placut, mai ales ca sotul o are pe bunica pe care o cheama asa. este o sfanta la care noi avem evlavie de cand avem si o fetita.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE