
Sfanta Walburga este praznuita pe 1 mai si pe 25 februarie. Sfanta Walburga se numara intre Sfintii Apusului, de dinaintea Marii Schisme (1054), sfinti ce sunt aproape cu desavarsire necunoscuti in randul credinciosilor ortodocsi din Rasarit.
S-a nascut in Devonshire, Anglia, in jurul anului 710. A fost fiica unui capitan saxon si sora Sfintilor Wilibald si Winbald. Walburga a fost educata la Manastirea Wimborne din Dorset, unde a si devenit maica. In 748 a fost trimisa alaturi de Sfanta Lioba in Germania pentru a-l ajuta pe Sfantul Bonifatie in activitatea sa misionara.
Sfantul Willibald a activat vreme de patruzeci de ani ca misionar in Bavaria si a devenit primul episcop de Eichstatt. La Heidenheim, langa Stuttgart, acesta a infiintat o manastire mixta, al carui staret a fost fratele sau, Sfantul Winebald.
Timp de multi ani aceasta manastire a fost renumita pentru pregatirea viitorilor clerici. Staretul impreuna cu sora sa, Sfanta Walburga, l-au ajutat pe Sfantul Bonifatie in organizarea Bisericii din intrega regiune. Dupa moartea Sfantului Winebald in 761, sora sa a devenit stareta asezamantului monahal mixt pana la trecerea sa la cele vesnice in 779.
Sfanta Walburga a fost inmormantata in Heidenhelm. Dupa o vreme moastele sale au fost mutate in Biserica Sfanta Cruce din Eichstatt. In scurt timp mormnatul sau a inceput sa izvorasca mir. Tot la mormantul sfintei s-au petrecut numeroase vindecari minunate. Acesta a devenit un important loc de pelerinaj.
Mutarea moastelor Sfintei Walburga a avut loc pe 1 mai, zi care a coincis cu “Noaptea Valpurgiei (in germana Walpurgisnacht), noaptea inchinata zeitei germane a fertilitatii Walpurgis, cand vrajitoarele se intalnesc intr-un loc din Muntii Harz pentru practicarea magiei. Din nefericire, asemanarea dintre nume a condus la o confuzie. Dupa credinta populara din Germania, in aceasta noapte vrajitoarele si demonii se dezlantuie pentru cateva ore, vestind sosirea primaverii. Tot in Germania se spune ca pe 1 mai isi fac aparitia spiritele pamantului si zanele, pentru a trece pamantul in siguranta la sezonul de vara. Oamenii sarbatoresc prin petreceri mari, insotite de mancare si maturi intre picioare pe deal si privesc inainte la anotimpul ce urmeaza.
De asemenea teiul este un copac asociat cu Sfanta Walburga. Capela in care traia aceasta, in Bavaria, se spune ca avea forma unui copac de tei si era inconjurata de o multime de astfel de arbori.
Moastele Sfintei Walburga si cele ale fratilor ei, Sfintii Wilibald si Winbald, sunt cinstite in prezent in Eichstätt.
Radu Alexandru
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.