Sfantul Ahile, episcopul din Larissa

Sfantul Ahile, episcopul din Larissa Mareste imaginea.

Sfantul Ahile este un sfant ierarh, episcop de Larissa, praznuit in ziua de 15 mai. Sfantul Ierarh Ahile din Larissa a vietuit in vremea Sfantului Imparat Constantin cel Mare, fiind nascut intr-o familie de crestini evlaviosi, in Capadocia. La varsta potrivita, datorita vietii lui curate si a intelepciunii celei duhovnicesti, grecii l-au ales ca episcop de Larissa, regiune din Tesalia.

Sfantul Ahile a luat parte la Sinoul Intai Ecumenic, tinut in localitatea Niceea, in anul 325. Fiind deci unul dintre cei 318 Sfinti Parinti care au semnat actele sinodale, ca si ceilalti, el s-a remarcat ca un aprig luptator impotriva ereziei lui Arie.

Ne-a ramas povestita pana astazi una dintre minunile sfantului, savarsita la Sinodul de la Niceea. Luand cuvantul, Sfantul Ahile va lua in mana o piatra si va spune: "Daca Iisus Hristos este o creatura a Tatalui, sa curga apa/ulei din aceasta piatra." Cu totii au ramas tacuti, asteptand sa vada ce se va intampla. Nimic insa nu s-a petrecut.. Apoi, sfantul a zis: "Daca Fiul este insa deofiinta si egal cu Tatal, sa curga apa/ulei din aceasta piatra." Dupa rostirea acestor cuvinte, din piatra a curs apa/ulei.

Dupa incheierea lucrarilor sinodale, Sfantul Ahile s-a intors in Larissa, unde a daramat mai toate capistele idolesti, alungand duhurile necurate si facand multe minuni. De asemenea, el a zidit mai multe biserici crestine.

Sfantul Ahile a murit la batranete, in localitatea Larissa, pe la jumatatea secolul al IV-lea, in jurul anului 330. Cand viteazul Samuil, imparatul Bulgariei, a cucerit Tesalia, el a mutat Moastele Sfantului Ahile pe una dintre insulele sale, aflata pe un lac numit cu numele sfantului. Sfintele sale Moaste au fost pastrate in biserica, astazi ruinata, de pe malul lacului Prespa. Astazi, localitatea invecinata se numeste "Akhila, fiind numita astfel in cinstea sfantului, incepand cu anul 978.

Dupa oarecare vreme, Bisilica Sfantul Ahile, de pe malul lacului Prespa, a cazut in ruina, ajungand complet uitata. Aceasta a fost descoperita abia in anul 1965, de catre profesorul universitar Nikolaos Mitsopoulos, din Tesalonic, la mai bine de o mie de ani dupa mutarea Moastelor Sfantului Ahile din Tesalia, in Prespa.

Sfantul Ierarh Ahile din Larissa

Mormantul sfantului a fost descoperit in Sfantul Altar, in locul numit "Diaconicon", loc special de pastrare a Sfintelor Moaste. Apoi, s-au luat toate masurile ca Moastele Sfantului Ahile sa fie adusa inapoi, in Larissa.

Crestinii din Larissa nu incetasera insa niciodata de a-l cinsti ca pe marele lor sfant ocrotitor, in Catedrala Mitropolitana, inchinata lui, din centrul orasului. Localnicii au alergat tot timpul la ajutor lui, mai ales in anii 1813 si 1848, cand boli grele s-au napustit asupra regiunii.

In vremea dominatiei france, in anul 1204, localitatea Larissa a fost aproape parasita, iar Catedrala inchinata Sfantului Ahile a fost transformata in depozit si cazarma. In ziua de 12 iunie 1769, catedrala cea mare a fost incendiata si daramata, de otomani.

Datorita acestei rautati otomane, crestinii din localitate au trebuit sa mearga la bisericile din localitatile vecine, pentru mai bine de 25 de ani. Vreme indelungata, otomanii nu le-a dat voie sa o reconstruiasca. Abia in ziua de 26 februarie 1794, datorita eforturilor mitropolitului Dionisie Kalliarchou si a multor donatii, oferite sultanului Selim, crestinii au primit aprobarea de a-si ridica din nou o biserica.

In aproape o luna de zile, cu ajutorul a peste 200 de crestini voluntari, biserica a fost terminata. Piatra de temelie a fost asezata in ziua de 5 martie 1794, iar sfintirea a avut loc in ziua de 6 aprilie, in Vinerea Mare. In interiorul bisericii a fost zidita o capela inchinata Sfantului Visarion.

In ziua de 12 iunie 1822, turcii au transformat cladirea bisericii in depozit de munitie. Astfel, crestinii au fost nevoiti sa se inghesuiasca, pentru slujbe, in capela inchinata Sfintei Marina, pana la oferirea inapoi a bisericii celei mari, in vremea mitropolitului Meletie al V-lea. In luna aprilie a anului 1827, turcii vor ocupa iarasi biserica, folosind-o ca si depozit. Numai cu multi bani si daruri, crestinii au putut recupera biserica.

In ziua de 14 mai 1981, un elicopter de armata a adus inapoi, in Larissa, Moastele Sfantului Ahile. Acestea au fost intampinate de catre Arhiepiscopul Serafim de Atena, impreuna cu multi alti mitropoliti, clerici si credinciosi. Astazi, Moastele Sfantului Ahile se afla asezate, spre inchinare, in Catedrala Sfantul Ahile, asezata in centrul localitatii Larissa, in ziua de 15 mai aici avand loc un maret pelerinaj.

Teodor Danalache

Pe aceeaşi temă

15 Mai 2023

Vizualizari: 4365

Voteaza:

Sfantul Ahile, episcopul din Larissa 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE