Biserica Sfantul Ahile de Larissa - Arilje

Biserica Sfantul Ahile de Larissa - Arilje

Biserica Sfantul Ahile al Larissei este o biserica ortodoxa din localitatea Arilje, Serbia. Dupa cum ii spune si numele, biserica este inchinata Sfantului Ierarh Ahile, episcop din Larissa, care a participat la Primul Sinod Ecumenic, tinut la Niceea, in anul 325, unde s-a remarcat ca aprig luptator impotriva arianismului, alaturi de ceilalti 317 sfinti ierarhi (318 in total).

Sfantul Ahile din Larissa este praznuit in ziua de 15 mai. Ne-a ramas povestita pana astazi una dintre minunile sfantului. Luand cuvantul, la Sinod, Sfantul Ahile va lua in mana o piatra si va spune: „Daca Fiul este o creatura a Tatalui, sa curga apa/ulei din aceasta piatra.” Cu totii au ramas tacuti, asteptand continuarea. Apoi, sfantul a zis: „Daca Fiul este deofiinta cu Tatal, sa curga apa/ulei din aceasta piatra.” Dupa rostirea acestor cuvinte, din urma, din piatra a curs apa si ulei.

Biserica Sfantul Ahile din Arilje a fost construita in anul 1296, de catre membri ai familiei domnesti Nemanja. Astfel, ctitoria din Arilje este pusa pe seama Sfantului Sava, primul arhiepiscop sarb, si a domnitorului Dragutin. Biserica alba si supla, de factura domneasca, domina centrul localitatii Arilje.

Potrivit detaliilor arhitecturale, Biserica Sfantul Ahile este tributara Scolii de Arhitectura Raska, care a dominat constructia locasurilor de cult din perioada secolului al XIII-lea. In cadrul acesteia s-au imbinat, oarecum armonios, stilul exterior romanic si stilul bizantin de spatiere si impartire a interiorului. Fatada bisericii este zidita unitar, in stilul bizantin, ca si zidirea peretilor din randuri alternative de piatra si caramida.

 

In biserica se pastreaza, pana astazi, o deosebit de valoroasa colectie de fresce. Cele mai semnificative fresce, din punct de vedere cultural si istoric, sunt acelea care ii infatiseaza pe membrii familiei Nemanja, ctitorii locasului. Alaturi de acestia sunt infatisati si toti arhiepiscopii sarbi ce au stat in legatura cu intemeierea Bisericii Autoceface Sarbe.

Cele mai reusite portrete votive sunt cele aflate in partea sudica a pronaosului, unde il putem afla pe domnitorul Dragutin, ctitorul principal, tinand in maini modelul in miniatura al bisericii. La baza acestuia se afla mormantul fiului celui mai mic al lui Dragutin, anume Urosic, care a murit de tanar, pe cand era calugar.

 

Un deosebit de valoros document este si fresca in care apar, in deplina intelegere, la acea vreme, cei doi frati domnitori, Milutin si Dragutin Nemanja, alaturi de sotia lui Dragutin, Katalina, printesa de Arpad, Ungaria. Mai apoi, in urma mai multe schimbari politice, cei doi se vor desparti.

Pana la aceasta data, tabloul votiv se zugravea complet altfel. Astfel, intotdeauna miniatura bisericii era purtata pe brate de Maica Domnului sau de sfantul ocrotitor al noului locas de rugaciune, avand capul plecat, si intinsa Mantuitorului Iisus Hristos, care se sedea pe tron.

 

Aici insa, Hristos este infatisat mai mic, intr-un medalion superior, intre ctitori, binecuvantandu-i cu amandoua mainile, precum face astazi episcopul, iar modelul bisericii este purtat pe brate de insusi ctitorul acesteia, anume domnitorul Dragutin.

In interiorul bisericii se afla inmormantat fiul cel mai mic al lui Dragutin, anume Urosic. Acest lucru arata valoarea pe care aceasta biserica o avea in inima domnitorului, cat si posibilitatea existentei unei curti domnesti in apropiere de localitatea Arilje.

 

Spre deosebire de celelalte biserici si manastiri zidite de familia Nemanja, in aceasta zona si in aceasta perioada, Biserica inchinata Sfantului Ahile se arata a fi deosebita, atat prin inaltimea interioara a acesteia, cat si prin pozitionarea usii de intrare pe peretele sudic, in cel de cel vestic.

Spre deosebire de celelalte ctitorii domnesti din secolele XII-XIII, care nu s-au dorit a fi biserici marete puse la dispozitia multimilor, ci simple manastiri retrase, biserica din Arilje a avut inca dintru inceput acest scop, anume de a gazdui pe crestinii din localitate. De aceea si pozitionarea ei pe culmea unui deal, prin aceasta putand fi vazuta de la mari distante.

 

In vremea domnitorului Dusan, dioceza de Moravicki a fost ridicata la rangul de mitropolie, dupa proclamarea Patriarhatului Sarb, in anul 1346. Mitropolia si comunitatea monahala din Arilje au impartasit aceeasi soarta, neputandu-se refugia din calea otomanilor cotropitori, condusi de Mehmed al II-lea, cuceritorul Constantinopolului.

Abia in anul 1833, clopotele din turnul bisericii din Arilje vor batea din nou, insa de aceasta data nu din biserica mitropolitana de odinioara, ci din biserica parohiala. In anul 1979, Biserica Sfantul Ahile de Larissa a fost declarata Monument Cultural de o Importanta Exceptionala, ea fiind protejata astazi de statul Sarb. Biserica se afla asezata in centrul localitatii.

Teodor Danalache

 

Pe aceeaşi temă

25 Iunie 2012

Vizualizari: 2828

Voteaza:

Biserica Sfantul Ahile de Larissa - Arilje 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact