
Biserica Sfantul Ahile al Larissei este o biserica ortodoxa din localitatea Arilje, Serbia. Dupa cum ii spune si numele, biserica este inchinata Sfantului Ierarh Ahile, episcop din Larissa, care a participat la Primul Sinod Ecumenic, tinut la Niceea, in anul 325, unde s-a remarcat ca aprig luptator impotriva arianismului, alaturi de ceilalti 317 sfinti ierarhi (318 in total).
Sfantul Ahile din Larissa este praznuit in ziua de 15 mai. Ne-a ramas povestita pana astazi una dintre minunile sfantului. Luand cuvantul, la Sinod, Sfantul Ahile va lua in mana o piatra si va spune: „Daca Fiul este o creatura a Tatalui, sa curga apa/ulei din aceasta piatra.” Cu totii au ramas tacuti, asteptand continuarea. Apoi, sfantul a zis: „Daca Fiul este deofiinta cu Tatal, sa curga apa/ulei din aceasta piatra.” Dupa rostirea acestor cuvinte, din urma, din piatra a curs apa si ulei.
Biserica Sfantul Ahile din Arilje a fost construita in anul 1296, de catre membri ai familiei domnesti Nemanja. Astfel, ctitoria din Arilje este pusa pe seama Sfantului Sava, primul arhiepiscop sarb, si a domnitorului Dragutin. Biserica alba si supla, de factura domneasca, domina centrul localitatii Arilje.
Potrivit detaliilor arhitecturale, Biserica Sfantul Ahile este tributara Scolii de Arhitectura Raska, care a dominat constructia locasurilor de cult din perioada secolului al XIII-lea. In cadrul acesteia s-au imbinat, oarecum armonios, stilul exterior romanic si stilul bizantin de spatiere si impartire a interiorului. Fatada bisericii este zidita unitar, in stilul bizantin, ca si zidirea peretilor din randuri alternative de piatra si caramida.
In biserica se pastreaza, pana astazi, o deosebit de valoroasa colectie de fresce. Cele mai semnificative fresce, din punct de vedere cultural si istoric, sunt acelea care ii infatiseaza pe membrii familiei Nemanja, ctitorii locasului. Alaturi de acestia sunt infatisati si toti arhiepiscopii sarbi ce au stat in legatura cu intemeierea Bisericii Autoceface Sarbe.
Cele mai reusite portrete votive sunt cele aflate in partea sudica a pronaosului, unde il putem afla pe domnitorul Dragutin, ctitorul principal, tinand in maini modelul in miniatura al bisericii. La baza acestuia se afla mormantul fiului celui mai mic al lui Dragutin, anume Urosic, care a murit de tanar, pe cand era calugar.
Un deosebit de valoros document este si fresca in care apar, in deplina intelegere, la acea vreme, cei doi frati domnitori, Milutin si Dragutin Nemanja, alaturi de sotia lui Dragutin, Katalina, printesa de Arpad, Ungaria. Mai apoi, in urma mai multe schimbari politice, cei doi se vor desparti.
Pana la aceasta data, tabloul votiv se zugravea complet altfel. Astfel, intotdeauna miniatura bisericii era purtata pe brate de Maica Domnului sau de sfantul ocrotitor al noului locas de rugaciune, avand capul plecat, si intinsa Mantuitorului Iisus Hristos, care se sedea pe tron.
Aici insa, Hristos este infatisat mai mic, intr-un medalion superior, intre ctitori, binecuvantandu-i cu amandoua mainile, precum face astazi episcopul, iar modelul bisericii este purtat pe brate de insusi ctitorul acesteia, anume domnitorul Dragutin.
In interiorul bisericii se afla inmormantat fiul cel mai mic al lui Dragutin, anume Urosic. Acest lucru arata valoarea pe care aceasta biserica o avea in inima domnitorului, cat si posibilitatea existentei unei curti domnesti in apropiere de localitatea Arilje.
Spre deosebire de celelalte biserici si manastiri zidite de familia Nemanja, in aceasta zona si in aceasta perioada, Biserica inchinata Sfantului Ahile se arata a fi deosebita, atat prin inaltimea interioara a acesteia, cat si prin pozitionarea usii de intrare pe peretele sudic, in cel de cel vestic.
Spre deosebire de celelalte ctitorii domnesti din secolele XII-XIII, care nu s-au dorit a fi biserici marete puse la dispozitia multimilor, ci simple manastiri retrase, biserica din Arilje a avut inca dintru inceput acest scop, anume de a gazdui pe crestinii din localitate. De aceea si pozitionarea ei pe culmea unui deal, prin aceasta putand fi vazuta de la mari distante.
In vremea domnitorului Dusan, dioceza de Moravicki a fost ridicata la rangul de mitropolie, dupa proclamarea Patriarhatului Sarb, in anul 1346. Mitropolia si comunitatea monahala din Arilje au impartasit aceeasi soarta, neputandu-se refugia din calea otomanilor cotropitori, condusi de Mehmed al II-lea, cuceritorul Constantinopolului.
Abia in anul 1833, clopotele din turnul bisericii din Arilje vor batea din nou, insa de aceasta data nu din biserica mitropolitana de odinioara, ci din biserica parohiala. In anul 1979, Biserica Sfantul Ahile de Larissa a fost declarata Monument Cultural de o Importanta Exceptionala, ea fiind protejata astazi de statul Sarb. Biserica se afla asezata in centrul localitatii.
Teodor Danalache
-
Belgrad - Catedrala Sfantul Sava al Serbiei
Publicat in : Biserica in lume -
Catedrala Sfantul Sava din Belgrad
Publicat in : Biserica in lume -
Manastirea Studenica
Publicat in : Biserica in lume -
Patriarhatul de Pec
Publicat in : Biserica in lume -
Biserica Sfantul Nicolae - Pec
Publicat in : Biserica in lume
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.