Sfantul Gherman din Dobrogea

Sfantul Gherman din Dobrogea Mareste imaginea.

Sfantul Gherman din Dobrogea a trait in secolul al IV-lea, in vremea Sfantului Ioan Gura de Aur, fiind cel mai bun prieten al Sfantului Ioan Casian. Cei doi au imbratisat viata monahala si au ramas nedespartiti pana la moarte. Sfantul Cuvios Gherman este praznuit de Biserica Ortodoxa in ziua de 29 februarie, iar cand nu avem an bisect, in ziua de 28 februarie.

"Cu ostenelile tale, cu privegheri neincetate, cu rugaciune si post te-ai nevoit Cuvioase Parinte Gherman, impreuna cu Sfantul Ioan Casian, din pamantul Dobrogei odraslind; si curgerile harului preotesc cu rugaciunile lui Ioan cel cu Gura de Aur, te-ai invrednicit a le primii. Bogatie de daruri duhovnicesti din Tara Sfanta, prin osardie ai agonisit si prin aceasta pe multi ai invrednicit pe Hristos a urma. Pentru aceasta parinte al Dobrogei roaga pe Hristos, Dumnezeu, sa mantuiasca sufletele noastre."

Sfantul Gherman din Dobrogea

Sfantul Cuvios Gherman din Dobrogea s-a nascut in jurul anului 368, undeva in Dacia Pontica, probabil in localitatea Casimcea, din judetul Tulcea. El a imbratisat inca din tinerete viata monahala, intr-una din manastirile invecinate.

In jurul anului 377, impreuna cu Sfantul Ioan Casian, Cuviosul Gherman pleaca in Tara Sfanta, la o manastire din Betleem, aproape de Pestera Nasterii Domnului, unde se nevoieste vreme de cativa ani. Mai apoi, cei doi sfinti pleaca spre pustia Egiptului.

In anul 399, dupa ce trec prin Egipt, petrecand o vreme cu marii asceti din aceste locuri si vizitand marile manastiri de pe Valea Nilului, din Muntele Nitriei si din Muntele Sinai, cei doi sfinti se opresc in Constantinopol, unde il intalnesc pe Sfantul Ioan Gura de Aur, arhiepiscopul Constantinopolului. Acesta din urma, cunoscand vietuirea lor sfanta, ii hirotoneste pe amandoi: pe Ioan Casian intru diacon, iar pe Cuviosul Gherman intru preot.

In anul 404, Sfantul Ioan Gura de Aur este depus din scaun, de imparatul Arcadie, si exilat pentru a doua oara. Din aceasta cauza, Cuviosul Gherman, impreuna cu Sfantul Ioan Casian, merge la Roma, spre a-l instiinta pe papa Inocentiu I despre cele petrecute cu Sfantul Ioan Gura de Aur.

In ziua de 29 februarie 405, pe cand cei doi se aflau la Roma, cautand sa-l ajute pe Sfantul Ioan Gura de Aur, care fusese exilat a doua oara, Cuviosul Gherman trece la cele vesnice. Cu toate acestea, nu se stie sigur unde a murit Cuviosul Gherman, el putand muri atat in manastirea infiintata de Sfantul Ioan Casian, in Marsilia, cat si in manastirea sa de metanie, din Dacia Pontica, in jurul anului 415.

Smerita rugaciune catre Sfantul Gherman din Dobrogea

"Calea nevointelor ai ales si credinta ai pazit. Pentru aceasta, cununa dreptatii ai dobandit, Sfinte Parinte Gherman, de la Cel ce ti-a pregatit-o, Hristos Domnul; Aceluia roaga-te cu dinadinsul, alesule parinte, sa se mantuiasca sufletele noastre."

"Pe tine te laudam si te cinstim, de trei ori fericite, Parinte Gherman, ca, aratandu-se viata ta luminata de fapta cea buna, ai stralucit cu nevointele tale in toata lumea si capul celui viclean l-ai sfaramat cu arma postirilor, a rugaciunilor si a multor privegheri. Pentru aceasta, vazandu-te pe tine cu statornicie nevoindu-te, Stapanul Hristos te-a incununat cu podoaba vesnicelor bunatati, catre care ai indraznire, si te rogi pururea pentru sufletele noastre."

"Multimile crestinilor te cinstesc pe tine, Gherman prea intelepte, ca pe un indrumator, caci prin tine, in Dacia Pontica, viata pustniceasca s-a intarit, cu pilda vietuirii tale. Fericit esti, ca lui Hristos ai slujit si puterea vrajmasului ai biruit, cu ingerii impreuna vorbitorule si cu Ioan Casian impreuna locuitorule; roaga-te Domnului sa se miluiasca sufletele noastre."

Teodor Danalache

Despre autor

Teodor Danalache Teodor Danalache

Senior editor
718 articole postate
Publica din 30 Iulie 2009

Pe aceeaşi temă

29 Februarie 2016

Vizualizari: 4627

Voteaza:

Sfantul Gherman din Dobrogea 5.00 / 5 din 4 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE