Sfantul Andrei Saguna este praznuit pe 30 noiembrie. Sfantul Andrei Saguna s-a nascut din parinti crestini, in anul 1808, in orasul Miscolt, nord-estul Ungariei si a primit la botez numele de Anastasie, care inseamna "inviere". Tatal sau, Naum, a fost silit sa treaca la catolicism. Potrivit legilor de atunci, copiii minori erau obligati sa treaca la confesiunea impartasita de tatal lor. Astfel, Anastasie impreuna cu un frate si o sora ajung sa sa fie socotiti romano-catolici. Cand au implinit 18 ani, toti cei trei copii au revenit la credinta ortodoxa.
Dupa finalizarea studiilor de Filosofie si Drept, mama sa decide sa mearga la Varset (in Banatul sarbesc de azi) si sa se inscrie la Seminarul teologic romano-sarb de acolo. Dupa abslovire, intra ca frate in manastirea sarbeasca Hopovo. La 24 de ani este tuns in monahism si primeste numele Sfantului Apostol Andrei. Facand ascultare, ajunge sa lucreze in cadrul Mitropoliei de la Carlovit. Datorita studiilor si vietuirii alese, in anul 1846 este numit „vicar general” al Episcopiei romanesti vacante a Transilvaniei, cu sediul la Sibiu. In luna decembrie 1847 „soborul” protopopilor ardeleni l-a propus ca episcop, fiind confirmat de Curtea imperiala din Viena si hirotonit arhiereu de catre mitropolitul din Carlovit in anul 1848. A luptat pentru scoaterea Bisericii romanesti din Ardeal de sub jurisdictia Mitropoliei sarbesti de la Carlovit. In anul 1864 a fost aprobata restaurarea vechii Mitropolii a Ardealului, desfiintata in anul 1701 si astfel a devenit arhiepiscop al Sibiului si mitropolit al romanilor din Ardeal, Banat si „partile de vest” (Crisana). A intocmit Statutul organic, aprobat de un Congres national-bisericesc in anul 1868, prin care se prevedea autonomia Bisericii sale fata de stat, dar si participarea laicilor la conducerea vietii bisericesti, in probleme administrative si economice.
Mitropolitul Andrei a fost un adevarat "ctitor" al invatamantului si culturii romanesti din Ardeal. La Sibiu a infiintat o "tipografie diecezana", in care s-au tiparit manuale scolare, carti de slujba, o noua editie a Bibliei, Psaltirea, traduceri din Sfintii Parinti, manuale pentru clericii din Institutul Teologic sibian, lucrari cu profil istoric, literar si economic si mai multe ziare.
Ca "om politic", a indeplinit important in perioada 1848-1849: presedinte al Adunarii Nationale romanesti de pe Campia Libertatii de la Blaj din 3 / 15 mai 1848, delegat de Adunare sa prezinte revendicarile romanesti imparatului Austriei, la Innsbruck si Viena, apoi Guvernului din Pesta.
A sprijinit cu burse multi tineri, fie pentru studii teologice, fie cu alt profil, din care s-a format elita culturala a Ardealului de pana in 1918. Multi dintre ei au avut un rol important in realizarea unirii din 1918.
Andrei Saguna a trecut la cele vesnice pe 16/28 iunie 1873, fiind ingropat langa biserica mare din Rasinari. A randuit prin testament ca slujba de inmormantare sa fie facuta de un singur preot, "fara predica si pompa". A fost prohodit doar de ieromonahul Gherman, duhovnicul sau. Demersurile pentru canonizarea mitropolitului Andrei Saguna al Transilvaniei au inceput in anul 2008. A fost trecut in randul sfintilor in anul 2011 de catre Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane.
Iulian Predescu
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.