Sfantul Ioan de Shavta

Sfantul Ioan de Shavta Mareste imaginea.

Sfantul Ioan de Shavta a vietuit in secolele XII-XIII, in timpul domniei Reginei Tamar a Georgiei. Domnia reginei Tamar a marcat perioada de maxima inflorire a Regatului Georgiei din intreaga sa istorie. Imperiul din Trapezunt a fost practic dependent de Georgia pentru mai mult de doua secole. Georgienii o numesc pe aceasta mare conducatoare "Regina Tamar cea Mare”. Perioada secolelor XII - XII, si in special domnia reginei Tamar cea Mare poate fi considerata perioada de aur a Georgiei. In afara realizarilor politico-militare, aceasta perioada a fost caracterizata printr-o inflorire extraordinara a culturii, stiintelor si artei georgiene.

Sfantul Ioan de Shavta a ramas in istoria Bisericii Ortodoxe Georgiene ca un important imnograf, filosof, si orator. Desi nu s-au pastrat numeroase marturii cu privire la viata sa, cunoastem ca a studiat la Academia Gelati, unde a invatat teologia, istoria antica si istoria Arabiei, filosofia si literatura. Ulterior a primit tunderea in monahism la Manastirea Vardzia.

Cand armata georgiana, aflata sub comanda sotului Reginei Tamar, Davit Soslan, a intrat in lupta de la Bassiani (ca. 1203) impotriva sultanului Rukn-al-Din, regina a mers in pelerinaj la Manastirea Odzrkhe, pentru a invoca prin rugaciune ajutorul lui Dumnezeu. Catolicosul Tevdore de Kartli,  numerosi ierarhi si monahi, au insotit-o in acest loc. Intre acestia, Sfantul Ioan de Shavta s-a remarcat ca un teolog intelept si filosof si ca un extraordinar imnograf.

In timpul Sfintei Liturghii oficiate in Manastirea Odzrke avea sa se petreaca o minune: cinstit de Dumnezeu cu darul prorociei, Sfantul Evloghie cel Nebun pentru Hristos a cazut in genunchi, a ridicat mainile sale catre cer si a spus: “Slava lui Dumnezeu! Atotputernice Hristose!...Nu te teme de persi, ci mai degrama mergi in pace, pentru ca mila lui Dumnezeu s-a pogorat peste casa lui Tamar!”

Cuvintele lui Evloghie au fost in mod cert rostite in urma unei descoperiri dumnezeiasti. Sfantul Ioan de Shavta s-a intors apoi catre Regina Tamar, bucuros, spunandu-i: “Inaltimea Voistra! Cel Atotoputernic ne-a facut cunoscuta victoria in razboi prin buzele unui nebun pentru Hristos!”. Evloghie i-a marturisit taina sa Sfantului Ioan: prefacandu-se ca este nebun, isi ascundea acest mare dar dumnezeiesc. Insa acum a trebuit ca acest dar sa devina cunoscut tuturor, astfel incat Evlohie a ales sa se ascunda de multimile de oameni.

Sfantul Ioan de Shavta a scris “Imnurile catre Nascatoarea de Dumnezeu din Vardzia”, in semn de multumire pentru victoria Georgiei in Batalia de la Basiani.

Tot el este recunoscut drept autor al lucrarii “Abdul-Messiah”, un imn foarte cunoscut inchinat reginei Tamar.

Sfantul Ioan de Shavta a trait pana la o varsta inaintata si a fost canonizat la scurt timp dupa trecerea sa la cele vesnice. Este praznuit pe 1 aprilie impreuna cu Sfantul Evloghie, cel Nebun pentru Hristos.

Radu Alexandru

Pe aceeaşi temă

06 Mai 2014

Vizualizari: 546

Voteaza:

Sfantul Ioan de Shavta 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE