Sfantul Stefan, primul diacon si martir al Bisericii

Sfantul Stefan, primul diacon si martir al Bisericii Mareste imaginea.

Sfantul Stefan, primul diacon si martir al Bisericii

Sfantul Stefan este praznuit pe 27 decembrie, in a treia zi dupa Nasterea Domnului. Parintele Nicolae Steinhardt, facand diferenta intre cele doua verbe vecine, dar nu identice, "a sedea" si "a sta", ne descopera de ce Sfantul Stefan este sarbatorit dupa Nasterea Domnului si Soborul Maicii Sale. "A sedea", spune parintele, inseamna in limba romana a se afla asezat pe ceva (un scaun, o banca, o lavita ... ), iar "a sta" inseamna a se tine in picioare, vertical. In textul de la Fapte, 55-56 se spune: "A vazut slava lui Dumnezeu si pe Iisus stand de-a dreapta lui Dumnezeu. Si a zis: Iata vad cerurile deschise si pe Fiul Omului stand de-a dreapta lui Dumnezeu". Observam ca in textul Noului Testament este prezent verbul a sta, adica a se afla in picioare, si nu a sedea. In iconografie, Hristos e mereu reprezentat sezand, de-a dreapta Tatalui, pe tronul Sau ceresc, iar in textele liturgice se face referire la Iisus sezand in slava, niciodata stand. Parintele Nicolae Steinhardt explica de ce s-a folosit verbul "a sta": "Pentru a primi jertfa primului mucenic al Sau, Domnul S-a ridicat in picioare. Din respect pentru Arhidiaconul Stefan si spre a-i aduce osebita cinstire". Din acest motiv, Sfintii Parinti au randuit ca Sfantul Stefan sa fie cinstit in a treia zi de Craciun.

Cu prilejul sarbatorii Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucurestilor, moastele Sfantului Apostol, Intaiul Mucenic si Arhidiacon Stefan au fost aduse in Romania de o delegatie a Bisericii Ortodoxe a Greciei pe22 octombrie 2016. Este pentru prima data cand moastele Sfantului Arhidiacon Stefan ies din tara.

Sfantul Stefan - primul diacon

Marindu-se numarul crestinilor dupa intemeierea Bisericii, a crescut si numarul cererilor pentru diverse slujiri ale apostolilor. Astfel, au fost alesi din cadrul comunitatii, sapte barbati "plini de Duh Sfant si de intelepciune" care sa slujeasca atat in cadrul slujbelor religioase cat si sa supravegheze buna oranduiala la mesele comune. Primul dintre acestia a fost Stefan, iar ceilalti sase sunt: Filip, Prohor, Nicanor, Timon, Parmena si Nicolae.  Rolul lor in Biserica primara depasea cu mult rolul pe care il iau diaconii in zilele noastre. Ei predicau cuvantul Evangheliei, botezau si ajutau la desfasurarea cultului apartinand organelor de conducere ale Bisericii din Ierusalim.

Sfantul Stefan - primul martir

Sfantul Stefan s-a aratat un aparator al credintei adevarate cu privire la persoana lui Hristos, marturisind ca El este Fiul lui Dumnezeu, care S-a nascut, a murit, a inviat si S-a inaltat la ceruri pentru mantuirea noastra. A fost acuzat ca a adus blasfemie lui Moise si lui Dumnezeu. Atunci cand Caiafa a intrebat daca cele ce se marturisesc despre El sunt adevarate, Sfantul Stefan a rostit o lunga cuvantare in care a aratat  ca Iisus Hristos este Mesia, cel prezis de profeti si ca iudeii sunt vinovati pentru uciderea Lui. Furiosi, evreii au cerut uciderea lui cu pietre. Dupa ce L-a vazut pe Mantuitorul Hristos in chip minunat in slava, stand de-a dreapta lui Dumnezeu, s-a rugat pentru sine si pentru cei care il omorau: "Doamne nu le socoti lor pacatul acesta" (Faptele Apostolilor VII, 59-60). Locul uciderii Sfantului Stefan a fost in valea lui Iosafat. Avand in vedere ca in vremea aceea cei care erau ucisi cu pietre nu puteau fi inmormantati in cavoul familiei, se presupune ca trupul Sfantului Stefan a fost pus in mormantul unui crestin. Moastele sale au fost descoperite in anul 415, atunci cand preotul Luchian din Kefar-Gamala a avut o intreita viziune. Cand i s-au descoperit moastele, pe mormantul sau scria "chiliel", care in limba ebraica inseamna "cununa", pentru ca intr-adevar el a luat, cel dintai dintre crestini, cununa muceniciei.

Semnificatia numelui Stefan

Numele este de origine greceasca - Stephanos - si inseamna "coroana", "ghirlanda", "cununa" (cu care erau incununati invingatorii). La noi, formele curente au fost si sunt Stefan si Stefan(i)a, diminutivate mai ales Fane, Fanel, Fanica, Fanita, Fana, Fanica, iar uneori - sub influenta straina - Fanny. Destul de des se folosesc si diminutivele Stefanel sau Stefanita, mai rar Stef(i). Mai recent a aparut si forma feminina Stefanela (ce pare sa fi prins mai bine decat vechea Stefanida - numele unei mucenite trecute in calendar).

Adrian Cocosila

Sfantul Arhidiacon si Intai Mucenic Stefan

 

Pe aceeaşi temă

27 Decembrie 2016

Vizualizari: 151548

Voteaza:

Sfantul Stefan, primul diacon si martir al Bisericii 4.67 / 5 din 12 voturi. 10 review utilizatori.

Comentarii (10)

 • Gica GheorghePostat la 2015-12-27 07:57

  Bunul DUMNEZEU sa ne ocroteasca si sa ne lumineze calea si sufletele !!

 • Florin Mihail ZehanPostat la 2013-12-27 08:33

  In urma cu 20 de ani am pus bazele familiei mele de Sf. Stefan si vreau sa va spun ca am o familie cu doi copiii minunati si o sotie extraordinara.Sper ac Sf Stefan sa ne calauzeasca pasii in viata si sa va pot scrie si peste inca zece sau douazeci de ani ca sunt fericit impreuna cu familia mea.Anul Nou sa va aduca sanatate si fericire.Nu uitati ca in 2014 sa va iubiti mai mult asa cum Mantuitorul nostru ne iubeste pe noi.Sa fiti mai buni. - LA MULTI ANI 2014 !!!

 • utu valentinaPostat la 2012-12-28 22:01

  acum 9 ani ,in aceasta sfanta zi ne-am botezat baietelul Stefan-Cristian,fie ca sf. arhidiacon STEFAN sa-i calauzeasca pasii in viata,sa-l ocroteasca si sa-i imartaseasca si fiului macar o farama din intelepciunea sfantului .

 • Vasa NastaPostat la 2012-12-27 14:52

  Sfinte Mucenic si Arhidiacon Stefan roaga-te bunului Dumnezeu pentru noi cei care credem si nadajuim in bunul Dumnezeu si Mantuitorul nostru Iisus Hritos ! Doamne ajuta-ne ! Amin.

 • costel popescu Postat la 2012-12-27 08:56

  Troparul Sfantului Apostol si Arhidiacon Stefan Incununatu-s-a crestetul tau cu diadema imparateasca, pe urma luptelor pe care le-ai patimit pentru Hristos Dumnezeu, luptatorule cel dintai printre mucenici. Ca vadind nebunia iudeilor, ai vazut pe Mantuitorul tau, de-a dreapta Tatalui. Pe Acela roaga-L totdeauna pentru sufletele noastre. La multi ani celor care se bucura de numele Sfantului Stefan.

 • vioricaliuba moldovanPostat la 2012-12-27 08:44

  Multumesc lui D-zeu ca am ajuns si la aceasta zi sfinta, si Sfintului ca ne-a aratat calea adevarata !

 • Constantin RaduPostat la 2011-12-27 18:53

  o dovada de credinta si dragoste este acest sf Arhidiacon Stefan,sa ne rugam ca sfantul sa fie mijlocitor catre Dumnezeu pentru noi pacatosi.....

 • Vasa NastaPostat la 2011-12-27 17:20

  SFINTE MUCENC ARHIDIACON STEFAN roaga-te bunului Dumnezeu sa ne daruiasca cele de folos sufletului si trupului ! Amin.

 • marina ionela chiscaPostat la 2011-12-27 11:54

  acum 15 ani,in aceasta frumoasa zi,cand este praznuit Sfantul Stefan,am botezat pe fiica mea,Raluca...Sfantul Stefan sa-i fie ocrotitor si sa-i calauzeasca pasii pe cararea vietii...Sarbatori Fericite !!!!!

 • Ana-Maria LupuPostat la 2010-05-17 18:42

  Multumesc pentru informatii.Spre rusinea mea nu stiam ca este primul martir in numele Lui Iisus.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE