Sfantul Irineu de Lyon

Sfantul Irineu de Lyon Mareste imaginea.

Sfantul Irineu de Lyon (Lugdunum) este un Parinte al Bisericii si ierarh care, prin viata si scrierile sale, a marturisit si aparat invatatura crestina in fata gnosticismului si montanismului, principalele erezii a vremii (veacurile al II-III). Sfantul Irineu de Lyon este sarbatorit de Biserica Ortodoxa pe 23 august iar de Biserica Romano-Catolica pe 28 iunie.

Sfantul Irineu de Lyon - Viata

Nu se cunosc numeroase informatii cu privire la biografia Sfantului Irineu de Lyon. Principalele date biografice referitoare la Sfantul Irineu au fost furnizate de istoricul Eusebiu de Cezareea (c.260- c. 340) si Fericitul Ieronim (c. 342-420).

Sfantul Irineu s-a nascut undeva in Asia Mica, probabil in Smyrna sau in imprejurimile acestei cetati, in jurul anului 130. In tinerete a fost ucenic al Sfantului Policarp, Episcopul Smirnei, fostul ucenic al Sfantului Apostol si Evanghelist Ioan.

Nu se cunoaste data exacta a venirii sale in Galia insa in in anul 177/178, adica in timpul persecutiei declansata de imparatul Marcu Aureliu impotriva crestinilor, se pare ca Sfantul Irineu era "preotul bisericii din Lion”. In jurul aceluiasi an, in aceasta calitate, a fost delegat in timpul persecutiei sa duca o scrisoare din partea crestinilor din Galia catre Episcopul Elefterie al Romei (174 sau 175 - 189).

Dupa moartea Episcopului Potin de Lyon (177) a devenit succesorul acestuia in tronul episcopal. Principalele slujiri pe care le-a desfasurat in calitate de episcop au fost dopotriva propovaduirea Sfintei Evanghelii in mijlocul poporului galilor si lupta impotriva ereticilor prin cuvant si prin scris.

Sfantul Irineu a mijlocit, in anul 190, inlaturarea neintelegerilor dintre Papa Victor I al Romei si episcopii din rasarit, cu privire la data serbarii Sfintelor Pasti. Irineu a scris papei sa nu duca lucrurile prea departe deoarece rasaritenii au dreptate. Sfantul Irineu si-a incheiat apostolia in anul 202, in timpul persecutiei imparatului Septimiu Sever (193-211), primind cununa muceniciei prin sabie. Sfantul Irineu a fost inmormantat in cripta Sfantul Ioan (acum Sfantul Irineu) din Lyon, ce a fost distrusa de catre calvini in 1562. Astazi se mai pastreaza doar capul sfantului in biserica Sfantului Irineu din Lyon.

Sfantul Irineu de Lyon - Scrierile

In ceea ce priveste pregatirea sa culturala din tinerete, de factura greaca, aceasta poate fi observata numai pe baza scrierilor sale. Aceste opere arata o mare familiaritate cu poetii si filosofii greci. Sfantul Irineu ii citeaza adesea pe Homer, Hesiod, Pindar si Platon.

Legat de viata si invatatura crestina Sfantul Irineu da marturie ca pe langa invatatutile primite de la Sfantul Policarp al Smirnei, a avut si alti invatatori, "prezbiteri” ( din Asia Mica) pe care ii desemneaza ca succesori imediati ai apostolilor.

Sfantul Irineu de Lyon a scris mai multe lucrari teologice precum: "Adversus Haereses”, "Omilii asupra Sfantului Policarp”, "Comentariile asupra Apocalipsei”, "Cuvantari asupra credintei”.

Locul sau aparte intre Parintii Bisericii timpurii provine din apararea teologiei Bisericii impotriva gnosticismului, mai ales in impresionanta lucrare in cinci volume, "Adversus Haereses” (pastrata insa numai in traducerea latina).

In volumul I ofera o descriere detaliata a gandirii si invataturii ca in volumul al II-lea sa ofere respingerea gandirii subliniate anterior. Volumele III si IV se doresc a fi mai degraba un argument pentru Intruparea Domnului, ce depinde de "lex orandi”. Euharistia, afirma Sfantul Irineu, este o prima marturie a adevarului despre Hristos pe care Biserica l-a propovaduit inca de la inceput.

In opozitie cu dualismul gnostic, Sfantul Irineu invata ca exista un singur Dumnezeu, care este Creator al lumii si Tata al lui Iisus Hristos; exista o singura iconomie divina a mantuirii si o singura revelatie. Sfantul Irineu dezvolta doctrina paulina a recapitularii in Hristos a tuturor lucrurilor: Hristos este noul Adam ce reinnoieste intreaga creatie si o reintoarce catre Creatorul ei prin Intrupare si Rascumparare. Fecioara Maria, Maica Domnului, este noua Eva.

Ca raspuns oferit gnosticilor ce afirmau „o traditie secreta” descoperita doar catorva dintre Apostolii Mantuitorului, el a replicat ca nu exista asemenea secrete. Predica si credinta Bisericii sunt deschise publicului inca de la inceput si poate fi verificata in randul tuturor predicilor din toate bisericile cu temelie apostolica. Acesta este sensul originar al expresiei "succesiune apostolica”, succesiunea invataturii apostolilor purtata de succesorii lor, episcopii. Aceasta invatatura este constituita in "dreptarul adevarului” (kanon tes aletheias), prin care Irineu intelege marturisirea credintei in Tatal, Fiul si Duhul Sfant, facuta de fiecare credincios la Botez.

Cele cinci carti scrise impotriva ereticilor intitulate "Adversus Haereses”, au fost folosite nu numai de apologetii crestini din secolul al II-lea, ci si de toti teologii de mai tarziu. Din acestea reiese ca Sfantul Irineu a fost un adanc cunoscator al Sfintei Scripturi si al stiintei vechi. Propovaduirea Sfantului Irineu a urmarit cu toata ravna pastrarea credintei si a traditiei apostolice.

Radu Alexandru

Pe aceeaşi temă

23 August 2012

Vizualizari: 5574

Voteaza:

Sfantul Irineu de Lyon 5.00 / 5 din 4 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE