Sfantul Leontiu din Monemvasia

Sfantul Leontiu din Monemvasia Mareste imaginea.

Sfantul Leontiu din Monemvasia, Grecia, este cinstit de Biserica Ortodoxa pe 11 decembrie. Sfantul Leontiu s-a nascut in jurul anului 1377 in Monemvasia, o localitate situata in regiunea Peloponez din Grecia, in sanul unei familii de aristocrati, descendenti din neamul imparatilor bizantini Paleologi. Mama sa, Teodora, a fost fiica a Imparatului Andronic Paleologul (1283-1328) iar tatal sau, Andrei, a fost Guvernator al Peloponezului. Parintii sai erau iubitori de Dumnezeu si de semeni i-au pus la Botez fiului lor numele Leo (Leon).

Inca din copilarie s-a aratat atras de studiul Sfintei Scripturi si a scrierilor Sfintilor Parinti. In adolescenta a fost trimis la Constantinopol pentru a studia stiinta si filosofia. Dupa moartea tatalui sau, Leo a parasit Constantinopolul. S-a intors in Monemvasia pentru a-i fi alaturi mamei sale. Se presupune ca, dupa o vreme, Teodora a imbratisat viata monahala.

Sfantul Leontiu din Monemvasia

Cu binecuvantarea sa, Leo s-a casatorit si a primit de la Dumnezeu trei copii. Sursele istorice consemneaza ca in 1410 Leo s-a decis sa urmeze viata monahiceasca in apropierea Manastirii Maicii Domnului "Nadejdea tuturor celor fara de nadejde", primind numele de Leontiu. Nu se cunoaste cu exactitate daca inainte ca el sa se retraga la manastire, membrii familei sale au trecut la cele vesnice sau ei au fost cei care i-au dat binecuvantarea de a urma aceasta cale.

In Manastirea Pepelenitsas a vietuit pentru o vreme sub ascultarea parintelui Mennidis dupa care a mers la Muntele Athos. Dupa perioada de sedere la Sfantul Munte, unde si-a impodobit sufletul cu numeroase virtuti, Sfantul Leontiu s-a intors in Monemvasia unde a vietuit ca pustnic.

Prin descoperire dumnezieasca a aflat ca trbuie sa mearga catre nord, la Muntele Klokon de langa Aigio. La baza stancii se afla o pestera naturala, in care sfantul a ales sa se nevoiasca. Parintele Leontiu a atras prin viata sa sfanta numerosi ucenici.

Sfantul Leontiu a construit in pestera o biserica inchinata Sfantului Arhanghel Mihail, ce a devenit cunoscuta nu doar in regiune, ci in intreaga Grecie. Toma si Dimitrie Paleologul, auzind de nevointa pustnicului Leontiu, au hotarat sa-i ofere acestuia sprijinul material pentru a intemeia o manastire in Kloko. Aceasta este Manastirea Pammegiston Taxiarchon din Aigialeias din Peloponez.

Familia Paleologilor a oferit manastirii numeroase danii, printre care numeroase moaste ale sfintilor si unele relicve sfinte ale Patimirilor Mantuitorului, constand in fragmente din Preacinstita Cruce, Cununa de Spini, buretele si hlamida Domnului. Manastirea mai pastreaza si o parte din vesmantul Sfantului Ioan Botezatorul.

Sfantul Leontiu din Monemvasia

De asemenea, potrivit traditiei, racla din marmura in care erau pastrate sfintele moaste este construita dintr-un fragment din piatra Mormantului lui Hristos. Sfantul Leontiu din Monemvasia a fost invrednicit de Dumnezeu de darul facerii de minuni

A trecut la cele vesnice pe 11 decembrie 1452, la varsta de 75 de ani. Sfintele sale moaste se pastreaza in prezent in manastirea pe care a ctitorit-o.

Radu Alexandru

Pe aceeaşi temă

12 Decembrie 2012

Vizualizari: 1200

Voteaza:

Sfantul Leontiu din Monemvasia 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE