
Sfantul Macarie Notara, episcopul Corintului, s-a nascut in anul 1731 si a trecut la cele vesnice in ziua de 17 aprilie 1805, la varsta de 74 de ani. El este socotit drept cel care a renascut spiritualitatea filocalica, prin redescoperirea, editarea si publicarea scrierilor parintilor filocalici. Sfantul Macarie al Corintului este praznuit de Biserica Ortodoxa in ziua de 17 aprilie.
Impreuna cu Sfantul Nicodim Aghioritul, Sfantul Macarie al Corintului a editat si a tiparit mai multe compilatii de spiritualitate ortodoxa, dintre care cele mai renumite sunt "Filocalia" si "Everghetinosul".
Sfantul Macarie Notara, episcopul Corintului
Mihail Notara, dupa numele sau de mirean, s-a nascut in anul 1731, in localitatea Trikala, din Corint. Parintii sai, Gheorgantas si Anastasia, au primit de la Dumnezeu noua copii. Familia Notara a daruit lumii de atunci mai multe personalitati politice, culturale si bisericesti de seama.
Mihail si-a inceput studiile in Manastirea Maicii Domnului, din Kefalonia. Pentru ca tatal sau nu i-a ingaduit sa imbratiseze viata monahala, in Manastirea Mega Spileo, tanarul Mihail si-a inchinat tot timpul studiului duhovnicesc, citind cu multa simtire Sfanta Scriptura si scrierile patristice.
In anul 1759, pe cand avea doar 28 de ani, tanarul Mihail Notara a preluat conducerea Scolii din Corint. Fara a primi nici o plata, el i-a invatat pe copiii din Corint vreme de sase ani.
Dupa trecerea la cele vesnice a mitropolitului de Corint, tot poporul a cerut patriarhului ecumenic sa-l numeasca in locul vacant pe tanarul Mihail. Astfel, in anul 1764, la varsta de 33 de ani, Mihail a fost hirotonit in slujirea de arhiereu, cu numele Macarie. In calitate de episcop, el a construit mai multe scoli si a acordat o mare atentie sfintelor canoane.
Din pricina razboiului ruso-turc (1768-1774), familia Notara s-a refugiat in insula Zakyntos, unde a stat vreme de trei ani. In cele din urma, episcopul Macarie s-a stabilit in insula Hydra. Aici s-a intalnit pentru prima data cu Nicolae, viitorul Nicodim Aghioritul, si cu Cuviosul Silvestru din Cezareea. Nicolae a pleacat in Sfantul Munte in anul 1775.
In anul 1774, dupa incheierea razboiului, turcii l-au obligat pe patriarhul din Constantinopol sa-i inlocuiasca pe toti episcopii din Peloponez, banuiti de ei ca fiind sustinatori ai rusilor. Neavand de ales, Sfantul Macarie a trimis o scrisoare de demisie.
In anul 1777, dupa un timp petrecut in insula Chios, Sfantul Macarie al Corintului a ajuns si el in Sfantul Munte Athos, unde s-a stabilit in Chilia Sfantul Antonie cel Mare, de langa Manastirea Vatoped, langa Cuviosul David. El a primit schima cea mare in Chilia Sfantului Gheorghe, de la Cuviosul Partenie.
Acum se va intalni pentru a doua oara cu Sfantul Nicodim Aghioritul, care era monah in Manastirea Dionisiu. Cu aceasta ocazie, Macarie i-a dat lui Nicodim textele manuscrise ale Filocaliei, pentru a le corecta, pentru a le intocmi o introducere si pentru a aduna informatii cu privire la autorii textelor respective. Textele erau reproduse dupa un un manuscris din secolul al XIII-lea, descoperit in biblioteca Manastirii Vatoped.
Filocalia este un fel de enciclopedie ortodoxa a rugaciunii si a vietii duhovnicesti. Scrierile intocmite si ordonate de cei doi sfinti au fost tiparite la Venetia, "Filocalia" in anul 1782, iar "Everghetinosul" in anul 1783.
Sfantul Macarie Notara al Corintului a participat activ in "controversa colivelor", care discuta asupra savarsirii parastaselor duminica, cum incepuse sa se faca in anumite locuri din Muntele Athos, si asupra impartasirii dese cu Sfintele Taine. Evitand extremele, cei doi sfinti - Macarie si Nicodim - au luat o pozitie moderata: este potrivit ca parastasele sa fie savarsite sambata, dar fara a-i condamna pe cei care, din motive de ordin practic, savarsesc pomenirile mortilor si duminica.
"Tratatul despre deasa impartasire", redactat de Sfantul Macarie, a fost imbogatit mult de Sfantul Nicodim. Cei doi fac apel la canoanele Bisericii si la scrierile Sfintilor Parinti pentru a sublinia importanta desei impartasiri cu Trupul si Sangele lui Hristos. A doua editie a acestui tratat, revazuta si completata de Sfantul Nicodim Aghioritul, a vazut lumina tiparului in anul 1783.
Pentru ca refuza sa slujeasca un parastas pentru patriarhul Alexandriei intr-o zi de duminica, Sfantul Macarie este fortat sa plece din Sfantul Munte. El se aseaza in insula Chios, iar apoi in insula Patmos, in Manastirea Tuturor Sfintilor, alaturi de alti exilati athoniti, unde petrece zece ani.
Revenit in Sfantul Munte, el ii incredinteaza Sfantului Nicodim editarea traducerii operei complete a Sfantului Simeon Noul Teolog, care va vedea lumina tiparului in anul 1790, tot in Venetia.
Dupa ce isi randuieste mostenirea parinteasca, sfantul se stabileste in insula Chios, unde isi traieste ultimii doisprezece ani din viata, indeletnicindu-se mai ales cu asceza, studiul, scrisul si invatatura.
In ultimii ani, Sfantul Macarie a intocmit si "Catehismul de invatatura ortodoxa al mitropolitului Platon al II-lea al Moscovei". Apoi, pe cand intocmea cartea "Noul Limonar", sfantului i-a paralizat jumatatea dreapta a corpului. Dupa aceea, vreme de opt luni, el a petrecut in posturi si rugaciuni neincetate. "Noul Limonariu" a fost completat mai tarziu de "Noul Martirologiu" al Sfantului Nicodim Aghioritul.
Sfantul Macarie Notara al Corintului a trecut la cele vesnice in ziua de 17 aprilie 1805, in insula Chios, si a fost inmormantat in curtea Bisericii Sfintii Petru si Pavel, din localitatea Vrontados. Viata Sfantului Macarie al Corintului a fost intocmita de Sfantul Atanasie din Paros.
Descoperirea si mutarea cinstitelor sale Moaste a avut loc in anul 1808. Mormantul sau, dar mai ales cinstitele sale Moaste, atrag anual tot mai multi inchinatori. De asemenea, chilia Sfantului Macarie poate fi vazuta si astazi, langa Biserica Sfintii Apostoli Petru si Pavel.
Teodor Danalache
-
Controversa colivelor si disputa cu privinta la deasa Impartasanie
Publicat in : Liturghia -
Despre deasa impartasanie - Parintele Gheorghe Calciu
Publicat in : Credinta -
Ne putem impartasi la fiecare Sfanta Liturghie?
Publicat in : Sfintele Taine -
Liturghie fara credinciosi?
Publicat in : Viata liturgica -
Oprirea de la Sfanta Impartasanie
Publicat in : Liturgica
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.