Sfanta Metodia s-a nascut din parinti binecredinciosi pe 10 noiembrie 1861, in Insula Kimolos, Grecia. A fost cel de-al treilea din cei opt copii. La Botez a primit numele Irina. Inca din copilarie a aratat buna cuviinta, smerenie si dragoste fata de Biserica lui Hristos.
Crescand intr-un mediu prielnic vietii duhovnicesti, pe masura ce s-a maturizat tot astfel s-a intamplat cu credinta ei si cu dorinta de a-si inchina intreaga viata lui Dumnezeu. Oricum, atunci cand s-a aflat la varsta “intemeierii unei familii”, parintii ei au hotarat sa o casatoreasca; ea s-a supus vointei lor casatorindu-se cu un marinar din Hios.
La un timp dupa casatorie sotul sau a trecut la cele vesnice in timpul unui naufragiu pe tarmurile Asiei Mici. Irina a simtit ca acesta este momentul randuit de Dumnezeu pentru a-si implinii chemarea dumnezeiasca. Cand i-a martusisit duhovnicului sau gandurile privitoare la aceasta chemare, acesta a incurajat-o sa urmeze calea monahala. Dupa o perioada de pregatire, a fost tunsa in monahism de catre Arhiepiscopul Metodie al Syros-ului, primind numele Metodia.
De atunci si-a petrecut viata urmand regulile vietii monahale, nevoindu-se intr-o chilie retrasa, aflata intr-un castel parasit din Kimolos. Credinta sa, rugaciunile, postul, privegherile si milostenia au transformat chilia sa intr-un loc sfant.
Din acest loc al nevointelor Metodia pleca rareori, cu exceptia participarii la Sfanta Liturghie sau cand o mare nevoie impunea prezenta sa in alt loc. Zavorarea sa era deplina in timpul Postului Mare cand femeile care veneau la ea, pentru a primi sfaturi duhovnicesti, tineau legatura cu sfanta prin intermediul unei mici ferestre.
Sfanta Metodia a primit de la Dumnezeu darul facerii de minuni, mai ales darul tamaduirilor. Numeroase minuni ale sfintei sunt confirmate de compatriotii sai. Sfanta Metodia lucreaza insa in toata vremea minuni in ajutorul celor care i se inchina cu inima curata si cu credinta.
Sfanta Metodia a trecut la cele vesnice pe 5 octombrie 1908, la varsta de 47 de ani.
Deoarece a ramas in constiinta locuitorilor de pe insula drept o persoana sfanta, acestia, pe 15 august 1946, au scris si srmnat o marturisire prin care o recunosteau pe Sfanta Metodia ca fiind “sfanta ocrotitoare a insulei si o mare binefacatoare pentru noi toti”.
In 1962, pe locul chiliei ruinate a fost zidit un paraclis, cu hramul Sfanta Metodia. Moastele sfintei au fost mutate din biserica Sfantul Spiridon, unde fusesera pastrate pana atunci, si asezate intr-o cripta in noua biserica. Sfanta Metodia a fost canonizata de Patriarhia Ecumenica pe 17 iulie 1991.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.