
Biserica Ortodoxa ii pomeneste pe 20 septembrie pe Sfantul Mare Mucenic Eustatie, sotia sa Teopista si fiii lor, Agapie si Teopist, o familie crestina martirizata pentru credinta in Hristos la Roma, in jurul anului 122, in timpul imparatului roman Adrian (117-138).
Sfantul Mare Mucenic Eustatie Placida a fost unul dintre cei mai buni generali ai imparatului Traian (98-117). Din relatarea vietii sale, aflam ca in timp ce se afla la vanatoare a vazut intre coarnele unui cerb pe care il urmarea, chipul crucii si al Mantuitorului Iisus Hristos Rastignit. Iar dupa aceasta vedere, Dumnezeu i-a grait ca va primi moarte muceniceasca. In urma acestor minuni, Eustatie primeste botezul impreuna cu familia sa. Dupa ce devine crestin, vin asupra sa incercarile: slujitorii si animalele au inceput sa se imbolnaveasca si sa moara. Decide sa plece cu o corabie in Egipt. Insa, pe drum, sotia sa este luata cu forta de un corabier, iar in timp ce incerca sa treaca un rau, copiii i-au fost luati de catre animalele salbatice. Ajunge singur in satul Vadisie, iar dupa ce castiga increderea satenilor este pus paznic al pamanturilor din sat.
Dorind sa aline suferinta Sfantului Eustatie, Dumnezeu calauzeste doi trimisi ai imparatului Traian chiar in satul in care acesta se afla. Gasindu-l, il instiinteaza de dorinta imparatului de a-l repune in functia de general si astfel, ajunge din nou general. Traian, dorea sa iasa invingator din lupta cu barbarii, iar armata sa fie condusa de Eustatie.
Sfantul Eustatie avea printre ofiterii sai doi tineri pe care ii indragea in mod deosebit, acestia fiind, chiar fiii sai. Fusesera salvati din ghearele animalelor salbatice de pastorii care se aflau in zona. Dumnezeu o descopera si pe mama lor in timpul unui razboi, in locul unde ei isi amplasasera cortul. Ea nu fusese retinuta de corabier, caci acesta murise la scurt timp. Dupa moartea imparatului Traian, a venit la domnie Adrian (117-138). Iar acest imparat l-a obligat pe Sfantul Mucenic Eustatie sa jertfeasca idolilor. Refuzand, Sfantul Eustatie a marturisit credinta in Hristos, fapt pentru care a fost supus chinurilor si a suferit moarte martirica impreuna cu sotia si fiii sai.
Fragmente din moastele sfintilor Eustatie, sotia sa Teopista si fiii lor, Agapie si Teopist au fost aduse in biserica Iancu Vechi-Matasari in anul 1840 de un credincios evlavios, Mihai Zidaru, de la Baia, judetul Suceava. Actualul lacas de cult a fost construit intre anii 2004-2008. Biserica Iancu Vechi - Matasari este situata in Capitala, pe Bulevardul Pache Protopopescu, nr. 90 A (zona Piata Iancului).
Iulian Predescu
-
Sfantul Eustatie si sotia sa, Teopista, cu cei doi fii: Agapie si Teopist
Publicat in : Calendar ortodox -
Canon de rugaciune catre Sfantul Mucenic Eustatie, sotia sa Teopisti si cei doi fii ai lor Agapie si Teopist
Publicat in : Rugaciuni - Rugaciuni Ortodoxe
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.