Sfantul Nicolae Velimirovici

Sfantul Nicolae Velimirovici

Sfantul Nicolae Velimirovici, supranumit si "Noul Gura de Aur", s-a nascut in data de 23 decembrie 1880 / 5 ianuarie 1881, in localitatea Lelici, din Serbia, si a trecut la cele vesnice in data de 18 martie 1956, la Seminarul Teologic Ortodox Sfantul Tihon, din South Canaan, Pennsylvania, fiind in varsta de 76 de ani. In calitate de episcop al Jicei (Zica), el a fost unul dintre cei mai de seama ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Sarbe.

Sfantul Nicolae Velimirovici

Sfantul Nicolae Velimirovici s-a nascut in data de 23 decembrie 1880 / 5 ianuarie 1881, de praznicul Sfantului Naum al Ohridei, in satul Lelici, aflat la doar opt kilometri sud-vest de Valievo, oras aflat la poalele muntilor Povlen.

Parintii sai, Dragomir si Katarina, erau tarani credinciosi, care isi intrerupeau intotdeauna munca pentru rugaciune, tineau posturile si randuiala liturgica a Bisericii Ortodoxe. Nicolae, cel dintai fiu al parintilor sai, a fost botezat in Manastirea Celie. El a fost urmat de alti opt copii. Toti fratii sai vor muri insa in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Dupa absolvirea clasei a sasea, la gimnaziul din Valievo, tanarul Nicolae a vrut sa urmeze Academia Militara, dar nu a putut trece de examenul medical, deoarece era prea mic de statura si avea o constitutie care nu-i permitea sa urmeze astfel de activitati.

In anul 1905, tanarul Nicolae a absolvit cursurile Seminarului Sfantul Sava, din Belgrad. Examenul de absolvire a studiilor din seminar a constat intr-o expunere despre poezia si gandirea muntenegreanului Petar Niegos. Expunerea, sustinuta in anul 1902, la Manastirea Rakovita, i-a uimit pana si pe profesorii sai.

In anul 1905 el a obtinut o bursa de doctorat pe seama Universitatii din Berna, Elvetia. Lucrarea de doctorat, cu titlul "Credinta in Invierea lui Hristos ca fundament al dogmelor bisericii apostolice", o va sustine in anul 1908 si o va publica in anul 1910, in limba germana. In anul urmator, la varsta de numai 29 de ani, el si-a pregatit doctoratul in filosofle, la Oxford, in Anglia, apoi, in vara aceluiasi an, la Geneva. El si-a scris a doua lucrare de doctorat, intitulata "Filosofia lui George Berkeley", in limba franceza.

La sfarsitul anului 1909, dupa doua luni petrecute in spital, tanarul Nicolae Velimirovici a cerut sa fie tuns in monahism. Dupa tunderea in monahism, petrecuta in ziua de 20 decembrie 1909, in Manastirea Rakovita, el a fost hirotonit preot in aceeasi zi. La scurta vreme, el a fost facut arhimandrit.

Dupa tunderea in monahism, sfantul a fost numit profesor la Seminarul Sfantul Sava, din Belgrad. In anul 1912, el a publicat o antologie de predici, sub numele "Predici la poalele muntelui". El scria ca Hristos a vorbit de pe munte, dar el nu indrazneste sa vorbeasca decat de la poalele muntelui.

In primavara anului 1915, chiar in timpul Primului Razboi Mondial, el a fost trimis de catre Biserica Sarba in Anglia si America, pentru a lucra cu sarguinta la unitatea sarbilor de pretutindeni si a popoarelor slave.

In anul 1919, dupa trei ani in care a sustinut numeroase conferinte si dezbateri publice, Sfantul Nicolae s-a intors in Serbia, unde a fost hirotonit episcop de Jicea (Zica). In anul urmator, el a fost mutat in Arhiepiscopia de Ohrida, aflata in Macedonia. Aici, in anul 1935, el a reconstruit cimitirul soldatilor germani cazuti in timpul Primului Razboi Mondial.

Pana sa inceapa cel de-al Doilea Razboi Mondial, sfantul a reusit sa viziteze de cateva ori Sfantul Munte Athos. Il intalneste pe Cuviosul Siluan Athonitul, de la Manastirea Sfantul Pantelimon, si, in anul 1930, il hirotoneste diacon pe Cuviosul Sofronie Saharov. Mai tarziu, in anul 1952, cand s-a intalnit cu parintele Sofronie, in Londra, episcopul Nicolae l-a incurajat si l-a indemnat staruitor sa publice lucrarea Cuviosului Siluan.

In anul 1941, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, pe cand se afla in Manastirea Zica, Sfantul Nicolae Velimirovici a fost arestat de nazisti. In scurt timp, manastirea a fost distrusa din temelii. Sfantul a fost inchis in Manastirea Liubostinia. Nu dupa multa vreme, el a fost mutat in Manastirea Voilovita, aflata langa Pancevo, unde a ramas pana in iarna anului 1944.

In data de 14 decembrie 1944, impreuna cu episcopul sarb Gavriil Dozici, Sfantul Nicolae Velimirovici a fost transferat in lagarul din Dachau, Germania. Se crede ca aici, departe de casa, ar fi avut cel mai mult de suferit.

In anul 1946, dupa terminarea razboiului, Sfantul Nicolae al Serbiei a plecat in America. Aici, el va preda o serie de cursuri duhovnicesti, in cadrul Seminarului Ortodox Sarb Sfantul Sava (Libertyville, statul Illinois), in Seminarul Teologic Ortodox al Manastirii Sfantul Tihon (South Canaan, statul Pennsylvania) si in Seminarul Teologic Ortodox Sfantul Vladimir (Crestwood, statul New York). Pentru o vreme, el a fost si rector al Seminarului din South Canaan.

Sfantul Nicolae Velimirovici a trecut la cele vesnice in data de 18 martie 1956, la Seminarul Teologic Ortodox Sfantul Tihon, din South Canaan, Pennsylvania, fiind in varsta de 76 de ani. Slujba de inmormantare a fost savarsita in Catedrala Sarba a Sfantului Sava, din New York. A fost inmormantat in partea de sud a Manastirii Sfantul Sava, din Libertyville, in ziua de 27 martie 1956.

In satul natal al sfantului, in spatele bisericii din Manastirea Celie, langa mormantul Sfantului Cuvios Iustin Popovici, era pregatit deja un loc pentru intoarcerea lui acasa. In ziua de 27 aprilie 1991, dupa 25 de ani de la adormirea intru Domnul, trupul Sfantului Nicolae Velimirovici a fost adus acasa.

In data de 19 mai 2003, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Sarbe a hotarat canonizarea Episcopului Nicolae Velimirovici al Ohridei si Jiciei. Troparul Sfantului Nicolae Velimirovici: "Propovaduitorule cu gura de aur al lui Hristos cel inviat; calauzitorule prin veacuri al neamului sarbesc purtator de cruce; alauta sunatoare a Sfantului Duh; inaltarea si dragostea calugarilor; bucuria si lauda preotiei, invatatorule al pocaintei, Vladica a tot norodul; capetenie a ostirii de rugatori ai lui Hristos; Sfinte Nicolae al Sarbilor si a toate Pravoslavia, impreuna cu toti sfintii Serbiei Ceresti, roaga pre Unul Iubitorul-de-oameni sa daruiasca pace si intelegere neamului nostru."

Condacul Sfantului Nicolae Velimirovici: "Nascandu-te in Leliciul Serbiei, arhipastor ai fost in Ohrida Sfantului Naum, pre Scaunul Sfantului Sava in Jicea ai statut, norodul lui Dumnezeu cu Evanghelia ai invatat si luminat la pocainta si iubirea de Hristos pre oameni ai adus, pentru Hristos, si patimire la Dachau ai rabdat: Pentru aceasta te proslavim pre tine, Sfinte Nicolae, noule bineplacut al lui Dumnezeu!"

Iulian Predescu

Pe aceeaşi temă

18 Martie 2025

Vizualizari: 9091

Voteaza:

5.00 / 5 din 2 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact