
Sfantul Teodor Studitul s-a nascut in anul 759, in cetatea Constantinopol, si a trecut la cele vesnice in ziua de 11 noiembrie 826, la varsta de 67 de ani. A fost unul dintre cei mai puternici aparatori ai cinstirii sfintelor icoane si cel mai de seama staret al Manastirii Studion, care, sub indrumarea sa, ajunsese sa aiba o obste de aproape o mie de calugari.
Sfantul Teodor Studitul, in afara ravnei pentru apararea sfintelor icoane, a fost modelul desavarsit al vietii de obste; spovedania deasa, ascultarea fata de un singur duhovnic, trairea in dragoste fata de ceilalti. Sfantul Teodor Studitul a avut o viata plina de incercari, el fiind prigonit pe nedrept si exilat de mai multe ori.
Sfantul Teodor Studitul (759-826)
Sfantul Teodor Studitul s-a nascut in anul 759, in cetatea Constantinopol, intr-o familie nobiliara. La scurt timp dupa nasterea sa, parintii sai, Fotino si Teoctista, au hotarat de comun acord sa imbratiseze viata monahala. Ei au impartit saracilor o mare parte din averea familiei, iar pe fiul lor, Teodor, l-au incredintat in grija unchiului sau, monahul Platon, care se nevoia in apropiere de Muntele Olimp.
Tanarul a primit o educatie aleasa. Desi putea sa continue o cariera de seama, in administratia imperiala, in anul 781, la varsta de 22 de ani, el a hotarat sa urmeze pilda parintilor sai, adica sa intre intr-o manastire.
Impreuna cu unchiul sau, Sfantul Teodor a participat la lucrarile Sinodului al VII-lea Ecumenic, intrunit in localitatea Niceea, in anul 787. Impreuna cu cei 360 de Sfinti Parinti adunati la Sinod, Sfantul Teodor s-a aratat drept un aprig aparator al cinstirii sfintelor icoane, impotriva iconoclastilor.
In anul 787, Sfantul Teodor a fost hirotonit preot. Apoi, impreuna cu unchiul sau, monahul Platon, si cu cei doi frati ai sai, Iosif si Eftimie, Sfantul Teodor a hotarat sa infiinteze o manastire de calugari. El a donat banii si terenul necesar construirii viitoarei manastiri, in localitatea Sacudion, aflata langa Muntele Olimp. Bserica manastirii a fost inchinata Sfantului Ioan Evanghelistul. Noua obste a fost organizata potrivit indrumarilor mostenite de la Sfantul Vasile cel Mare. In anul 794, sfantul a fost ales si numit egumen.
In anul 795, cand imparatul Constantinopolului a divortat si a poruncit ca sotia lui sa fie tunsa in monahism in mod fortat, Sfantul Teodor Studitul s-a pronuntat cu multa hotarare impriva acestei fapte. Exemplul imparatului a fost luat de mai multi demnitari imperiali. Pentru ca Sfantul Teodor nu l-a primit pe imparat in manastirea sa, tinand usile incuiate, el a fost batut puternic si, apoi, exilat in cetatea Tesalonic. Sfantul Teodor s-a adresat episcopului din Roma, care a sustinut protestul sau, condamnand fapta imparatului.
In anul 797, scaunul imperial a fost ocupat de imparateasa Irina, care l-a ajutat pe Sfantul Teodor sa revina in cetatea imperiala. In continuare, sfantul a refuzat comuniunea cu patriarhul Tarasie al Constantinopolului, care nu il caterisise pe preotul care a incuviintat casatoria imparatului Constantin al VI-lea cu o ruda de-a tatalui sau. In cele din urma, patriarhul a inteles gravitatea faptei si l-a caterisit pe cel responsabil.
In anul 798, Sfantul Teodor a fost randuit in Manastirea Studion, aflata in Constantinopol. Sub staretia lui, manastirea a cunoscut cea mai infloritoare perioada a sa, obstea acesteia adunand aproape o mie de calugari.
In anul 806, imparatul Nichifor I i-a cerut Sfantului Teodor Studitul sfatul in privinta alegerii urmatorului patriarh. Acesta l-a sfatuit sa nu puna in aceasta mare treapta un laic, dar imparatul nu l-a ascultat. Pentru opozitia sa fata de noul patriarh, in urma unui sinod intrunit in anul 809, sfantul a fost exilat, iar obstea Manastirii Studion a fost imprastiata. In anul 811, patriarhul si-a recunoscut greseala, iar Sfantul Teodor si o parte din obstea sa au putut sa se reintoarca in manastire.
Pentru lupta sa continua in apararea sfintelor icoane, in anul 815, Sfantul Teodor a fost exilat din nou, de catre imparatul Leon al V-lea Armeanul. El s-a intors in Constantinopol in vremea domniei imparatului Mihail al II-lea Gangavul, dar pentru putina vreme. Manastirea Studion fusese distrusa. Sfantul Teodor Studitul a trecut la cele vesnice in ziua de 11 noiembrie 826, la varsta de 67 de ani, in apropiere de Nicomedia.
Teodor Danalache
-
Sfantul Teodor Stratilat; Sfantul Proroc Zaharia
Publicat in : Calendar ortodox -
Biserica Sfantul Teodor - Constantinopol
Publicat in : Biserica in lume -
Sfantul Teodor Studitul
Publicat in : Vietile sfintilor -
Biserica Sfantul Teodor - Mystra
Publicat in : Biserica in lume
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.