Sfantul Vasile al Kinesmei

Sfantul Vasile al Kinesmei Mareste imaginea.

Sfantul Vasile al Kinesmei (in lume Veniamin Sergheevici Preobrajenski) s-a nascut in orasul Kinesma din gubernia Kostromei, intr-o familie de preot. A primit o educatie laica excelenta, a studiat la Moscova, in Anglia, cunostea la perfectie cate­va limbi straine, avea un talent literar deosebit - insa a lasat totul pentru a sluji cu ravna lui Dumnezeu si aproapelui.

In anul 1920, la varsta de 45 de ani, Veniamin a fost hiro­tonit intru preot, iar dupa un an a primit tunderea in mona­hism cu numele de Vasile si a fost hirotonit intru episcop al Kinesmei.

Inca din timpul vietii, multi il stiau de nevoitor adeva­rat, de bineplacut al lui Dumnezeu. Viata lui era simpla si modesta, slujea cu evlavie neintrecuta. La predicile lui se adunau multimi intregi de oameni.

Atunci cand in regiunea Volgai Inferioare bantuia foa­metea si au inceput sa vina de acolo in orfelinatele Kines­mei copii ramasi fara parinti, el i-a chemat in predicile sale pe crestini sa-i ia pe acei copii la ei acasa - si, dand el insusi exemplu, a inchiriat o casa in care a cazat cinci fete, dandu-le si o educatoare - o crestina evlavioasa. Cu rugaciunile lui se savarseau vindecari de boli atat trupesti, cat si sufletesti.

In anul 1923, Vladica a fost arestat si exilat in Urali, unde a ramas pana in 1925. Dupa intoarcerea sa din exil, Biserica din Kostroma a inceput sa creasca si sa se intareasca repede.

Ingrijorate, autoritatile comuniste au cerut ca episcopul sa paraseasca orasul.

Dupa doi ani de pribegie, in 1928, a fost arestat din nou si a petrecut o jumatate de an in inchisoare, dupa care a fost condamnat la trei ani de exil. Dupa ce s-a intors din exil, Vladica a petrecut doi ani in Orei, de unde autoritatile l-au trimis la Kinesma. Imediat dupa sosire, el si slujitorul lui de chilie, care l-a insotit cu credinta in toate prigoanele indura­te de la puterea atee, au fost aruncati in inchisoare. Comu­nistii au vrut sa-i condamne la moarte, dar nu s-a gasit motiv, asa ca au fost trimisi in lagar pentru cinci ani.

Dupa ce a iesit din lagar, episcopul, deja in varsta, n-a petrecut decat doi ani in libertate. A urmat un nou arest, in inchisoarea din Iaroslav, apoi Butarka din Moscova. Dupa opt luni de inchisoare a fost exilat iarasi, pentru cinci ani, in Siberia.

Pe 31iulie 1945, Sfantul Vasile al Kinesmei s-a savarsit din aceasta viata. Pe 18 octombrie 1985 sfintele sale moaste au fost aflate si mutate la Moscova. In august 2000 a fost canonizat.

Extras din volumul Evanghelia pentru omul modern, Ed. Sophia

Cumpara volumul Evanghelia pentru omul modern de pe Magazinul Online CrestinOrtodox.ro

Evanghelia pentru omul modern

Pe aceeaşi temă

09 Iulie 2014

Vizualizari: 1460

Voteaza:

Sfantul Vasile al Kinesmei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE