Sfintii 20.000 de Mucenici arsi in Nicomidia

Sfintii 20.000 de Mucenici arsi in Nicomidia Mareste imaginea.

Imparatul Maximian, pe cand se afla in cetatea Nicomidiei, afland de numarul mare de crestini din ea, a pus la cale exterminarea lor in apropierea Praznicului Nasterii Domnului. Imparatul, stiind ca toti crestinii se vor strange in marea biserica din Nicomidia, a poruncit ca biserica sa fie inconjurata de lemne uscate, carora soldatii sa le dea foc.

Sfantul Antim, episcopul Nicomidiei, a adunat in biserica tot poporul lui Hristos, a praznuit impreuna cu ei si i-a invatat adevarata credinta. Soldatii au inconjurat biserica si nu au mai permis nimanui sa iasa din ea. Inauntru a intrat trimisul imparatului care le-a vestit crestinilor ca imparatul ii someaza sa jertfeasca idolilor, altfel vor fi arsi de vii. Atunci arhidiaconul bisericii, aprins de focul ravnei dumnezeiesti, a intarit multimea si i-a pus inainte slava muceniciei la care ii cheama Dumnezeu. El le-a amintit de pilda celor trei tineri din cuptorul de foc. Crestinii s-a umplut de Duhul Sfant si au voit cu ravna sa raspunda dumnezeiestii chemari. Cand episcopul a aflat aceasta s-a grabit de a botezat pe catehumeni, si a impartasit pe toti crestinii cu dumnezeiestile si preacuratele Taine.

Soldatii insa au aprins lemnele asezate din timp. Potrivit traditiei, douazeci de mii de oameni au dobandit cununa muceniceasca, inaltand cantari de lauda lui Dumnezeu. Toti acestia au luat mucenicia la anul 302. Prin mila lui Dumnezeu Sfantul Antim a scapat nevatamat, ca sa fie de folos si altora. A adus prin Botez pe multi la Hristos si dupa ce a fost mult chinuit, s-a mutat la Hristos.

Tot in aceasta zi facem pomenirea:
Sfintilor mucenici cei din senatul roman;
Sfantului Ind;
Sfintilor Gorgonie si Petru;
Sfantului Mucenic Zinon;
Sfantului Mardonie;
Sfantului Dorotei;
Sfantului Teofil diaconul;
Cuviosului Parintelui nostru Vavila;
Cuviosului Simeon (Simon) "al pietrei", Izvoratorul de mir, ctitorul Manastirii Simonopetra (Simonos-Petras) din Muntele Athos;

Maine, 29 decembrie, facem pomenirea Sfintilor 14.000 de prunci ucisi din porunca lui Irod si a Sfantului Cuvios Marcel.
 

Calendar Ortodox

28 Decembrie 2014

Vizualizari: 36638

Voteaza:

Sfintii 20.000 de Mucenici arsi in Nicomidia 5.00 / 5 din 4 voturi. 2 review utilizatori.

Comentarii (2)

  • constantin gheorghiesPostat la 2016-12-28 10:19

    Tot asa se poate supne si despre cei 14.ooo de prunci, de pana la doi ani, care au fost ucisi de catre Irod. Intr-o localitate mica ca cea in care a avut evenimentul e greu de crezut ca s-au gasit atat de multi prunci. Dar aceste numere mentionate, de 14.000 sau de 20.000, au fost folosite de catre cronicari, sa zicem,ai vremilor respectve ca o marturie peste veacuri sau milenii asupra uriaselor a grozavii savarsite de mai marii societatii in acea vreme impotriva crestinilor. Dumnezeu sa ne ierte!

  • Teodor GPostat la 2010-12-28 13:24

    Totusi o intrebare: daca in ziua de astazi nu avem biserici indeajuns de mari pentru a intra 20000 de oameni... ce biserica era acolo in Nicodimia? Doamne ajuta!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Afiseaza Calendarul Ortodox