
Sfintii Imparati Constantin cel Mare si mama sa, Elena, sunt cinstiti pe 21 mai. Sfintii Constantin si Elena sunt trecuti in randul sfintilor cu mentiunea "intocmai cu Apostolii". Sunt printre cei mai iubiti sfinti de catre romani, daca avem in vedere ca aproximativ 1.850.000 de romani poarta numele Constantin si Elena sau derivate ale acestora si numarul insemnat de biserici si manastiri inchinate acestor sfinti.
Episcopul Eusebiu de Cezareea istoriseste ca inainte de a incepe lupta cu Maxentiu, Constantin s-a rugat si i-a cerut ajutor lui Dumnezeu, cunoscand ca armata lui nu este mai puternica decat cea a lui Maxentiu. Ca raspuns, in amiaza mare, Constantin a vazut pe cer o cruce luminoasa pe care scria: "Prin acest semn vei invinge". Iar noaptea care a urmat, i-a aparut Hristos in vis si l-a indemnat ca pe steagurile de lupta sa puna semnul Sfintei Cruci. Implinind porunca lui Hristos, Constantin a iesit biruitor din lupta cu Maxentiu.
Cunoscand ajutorul Domnului, Constantin a dat Edictul de la Milan prin care s-a oprit persecutia impotriva crestinilor si a dat libertate credintei crestine in intregul Imperiu Roman.
Pentru ca invatatura lui Arie tulbura Biserica, Constantin a hotarat tinerea Sinodului de la Niceea, in anul 325, Sinod care a inlaturat invatatura gresita a lui Arie cum ca Hristos nu a fost Dumnezeu adevarat, ci o persoana creata si a alcatuit prima parte din Crez in care se afirma dumnezeirea Fiului care este "Dumnezeu adevarat din Dumnezeu adevarat, nascut nu facut, Cel de o fiinta cu Tatal, prin care toate s-au facut".
Constantin cel Mare inlatura din legile penale pedepsele contrare crestinismului, imbunatateste tratamentul in inchisori, usureaza eliberarea sclavilor acordand episcopilor si preotilor dreptul de a-i declara liberi in biserici. Protejeaza prin lege pe saraci, orfani si vaduve. Modifica legislatia privind casatoria, ingreuneaza divortul, pedepseste adulterul. A generalizat in anul 321 duminica drept zi de odihna in imperiu, sarbatoarea saptamanala a crestinilor, zi in care si soldatii asistau la slujba. Iar din anul 317 a inceput sa bata moneda cu monograme crestine.
Sfanta Elena a fost fiica unui hangiu, dar a exista si ipoteza ca a fost fiica regelui britan Coel, care a casatorit-o cu Constantius Chlorus I pentru a evita razboaiele dintre britani si Roma.
Mama sa, Elena, ajunge la Ierusalim si descopera la Ierusalim locul rastignirii Domnului si Crucea pe care a fost rastignit. Sfanta Cruce a fost inaltata solemn in vazul poporului crestin de episcopul cetatii Ierusalimului, Macarie I la 14 septembrie 326. Sfanta Imparateasa a trecut la cele vesnice la Roma, in anul 327.
Sfantul Constantin cel Mare a trecut la cele vesnice in anul 337, cu zece ani dupa moartea maicii sale, Sfanta Elena.
Catedrala patriarhala din Bucuresti este inchinata Sfintilor Imparati Constantin si Elena. Mentionam ca in anul 2002, la sarbatoarea hramului catedralei, o delegatie a Bisericii Ortodoxe din Cipru a daruit patriarhului Teoctist Arapasu o racla cu particele din moastele Sfintilor Imparati Constantin si Elena, aduse de la Manastirea Kykkos.
La multi ani celor ce poarta numele Sfintilor Imparati Constanti si Elena!
Iulian Predescu
Citeste si:
Acatistul Sfintilor Imparati Constantin si Elena
Semnificatia numelor Constantin si Elena
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.