Al doilea Paraclis al Sfantului Nectarie din Eghina

Al doilea Paraclis al Sfantului Nectarie din Eghina Mareste imaginea.

Acest paraclis se face la intristarea sufletului si la vreme de nevoi si de grija

Preotul face obisnuitul inceput: Binecuvantat este Dumnezeul nostru... 

Apoi: Imparate ceresc..., Sfinte Dumnezeule..., Preasfanta Treime..., Tatal nostru..., Preotul: Ca a Ta este imparatia..., Doamne miluieste (de 12 ori). Slava... Si acum... Si

Veniti sa ne inchinam Imparatului nostru Dumnezeu. 
Veniti sa ne inchinam si sa cadem la Hristos, Imparatul nostru Dumnezeu. 
Veniti sa ne inchinam si sa cadem la insusi Hristos, Imparatul si Dumnezeul nostru.

Dupa care, Psalmul 142: 

Doamne, auzi rugaciunea mea, asculta cererea mea, intru credinciosia Ta; auzi-ma, intru dreptatea Ta. Sa nu intri la judecata cu robul Tau, ca nimeni din cei vii nu-i drept inaintea Ta. Vrajmasul prigoneste sufletul meu si viata mea o calca in picioare; facutu-m-a sa locuiesc in intuneric ca mortii cei din veacuri. Mahnit e duhul in mine si inima mea incremenita inlauntrul meu. Adusu-mi-am aminte de zilele cele de demult; cugetat-am la toate lucrurile Tale, la faptele mainilor Tale m-am gandit. Tins-am catre Tine mainile mele, sufletul meu ca un pamant insetosat. Degrab auzi-ma, Doamne, ca a slabit duhul meu. Nu-ti intoarce fata Ta de la mine, ca sa nu ma aseman celor ce se pogoara in mormant. Fa sa aud dimineata mila Ta, ca la Tine mi-i nadejdea. Arata-mi calea pe care voi merge, ca la Tine am ridicat sufletul meu. Scapa-ma de vrajmasii mei, ca la Tine alerg, Doamne. Invata-ma sa fac voia Ta, ca Tu esti Dumnezeul meu. Duhul Tau cel bun sa ma povatuiasca la pamantul dreptatii. Pentru numele Tau, Doamne, daruieste-mi viata. Intru dreptatea Ta scoate din necaz sufletul meu. Fa bunatate de starpeste pe vrajmasii mei si pierde pe toti cei ce necajesc sufletul meu, ca eu sunt robul Tau. 

Dumnezeu este Domnul si s-a aratat noua. Bine este cuvantat, cel ce vine intru numele Domnului (de 3 ori).
 
Troparele:

Glasul al 4-lea.

Veniti toti sa cadem cu adanca rugaciune si umilinta si sa strigam din tot sufletul catre Ierarhul ce a primit darul harului, zicand: Sfinte al lui Dumnezeu, Nectarie, ocrotitorul credinciosilor, pazeste-ne pe noi cei drepslavitori de toate felurile de chinuri; izbaveste-ne de nevoi, de ispite si de toata primejdia ca tu esti acoperamantul si mangaietorul nostru.  

Slava…

Ca unul ce ai fost impodobit de Dumnezeu cu puterea tamaduirii celor mai nesuferite neputinte, asculta, Parinte, pe cei ce striga catre tine: vindeca pe cei bolnavi, slobozindu-i de toata slabiciunea, chinul, durerea si nevoia; si ne rugam tie, pazeste-ne pe noi toti intru pace si buna sporire, ca unii ce suntem copiii tai, o, Parinte Nectarie.

 Si acum…

Nu vom tacea, Nascatoare de Dumnezeu, pururea a striga puterile tale, noi nevrednicii si mult pacatosii. Ca de n-ai fi stat tu inaintea Domnului rugandu-te, cine ne-ar fi mantuit din atatea primejdii. Sau cine ne-ar fi pazit pana acum slobozi? Nu ne vom departa de la tine, Stapana, ca tu izbavesti pe robii tai pururea din toate nevoile.

Apoi Psalmul 50:


Miluieste-ma, Dumnezeule, dupa mare mila Ta, si dupa multimea indurarilor Tale, sterge faradelegea mea. Mai vartos ma spala de faradelegea mea si de pacatul meu ma curateste. Ca faradelegea mea eu o cunosc si pacatul meu inaintea mea este pururea. Tie unuia am gresit si rau inaintea Ta am facut, ca sa fii indreptatit intru cuvintele Tale si sa biruiesti cand vei judeca Tu. Ca iata intru faradelegi m-am zamislit si in pacate m-a nascut maica mea. Ca iata adevarul ai iubit; cele nearatate si cele ascunse ale intelepciunii Tale, mi-ai aratat mie. Stropi-ma-vei cu isop si ma voi curati; spala-ma-vei si mai vartos decat zapada ma voi albi. Auzului meu vei da bucurie si veselie; bucura-se-vor oasele mele cele smerite. Intoarce fata Ta de catre pacatele mele si toate faradelegile mele sterge-le. Inima curata zideste intru mine, Dumnezeule si duh drept innoieste intru cele dinlauntru ale mele. Nu ma lepada de la fata Ta si Duhul Tau cel sfant nu-l lua de la mine. Da-mi mie bucuria mantuirii Tale si cu duh stapanitor ma intareste. Invata-voi pe cei fara de lege caile Tale, si cei necredinciosi la Tine se vor intoarce. Izbaveste-ma de varsarea de sange, Dumnezeule, Dumnezeul mantuirii mele; bucura-se-va limba mea de dreptatea Ta. Doamne, buzele mele vei deschide si gura mea va vesti lauda Ta. Ca de ai fi voit jertfa, ti-as fi dat; arderile de tot nu le vei binevoi. Jertfa lui Dumnezeu: duhul umilit; inima infranta si smerita Dumnezeu nu o va urgisi. Fa bine, Doamne, intru bunavoirea Ta, Sionului, si sa se zideasca zidurile Ierusalimului. Atunci vei binevoi jertfa dreptatii, prinosul si arderile de tot; atunci vor pune pe altarul Tau vitei.
 
Canonul de rugaciune

Cantarea I, glasul al 4-lea

Irmosul: Apa trecand-o ca pe uscat si din rautatea egiptenilor scapand, israeliteanul a strigat: Izbavitorului si Dumnezeului nostru sa-I cantam.

Stih :Sfinte Ierarhe Nectarie, roaga-te  lui Hristos Dumnezeu pentru noi.
   Indurerat la suflet si la trup, catre acoperamantul tau alerg, o, Sfinte, cautand scapare si strigand: daruieste-mi, Parinte, pacea ta, si izbaveste sufletul si trupul meu de rele. 

Sfinte Ierarhe Nectarie, roaga-te lui Hristos Dumnezeu pentru noi.

Ca unul ce ai trait drept intr-aceasta viata, o, de Dumnezeu-purtatorule Parinte, Sfinte Nectarie, vindeca si sfinteste pe toti cei ce alearga catre tine si saruta cu evlavie icoana si moastele tale.

Slava…

Catre cei ce cu credinta nezdruncinata cauta tamaduire de la tine, vino, grabeste, Parinte, si-i izbaveste dintru toate chinurile; ca tu esti doftor preamilostiv, o prea cinstite facatorule de minuni, Nectarie.

Si acum…

Ceea ce esti Nascatoarea Dumnezeului nostru, Preasfanta Fecioara, trimite mila ta catre mine, robul tau. Si izbaveste-ma, rogu-ma tie, din nevoi si de rautatea nevazutului sarpe.


Cantarea a 3-a

Irmosul: Doamne, Cela ce ai facut cele de deasupra crugului ceresc si ai zidit Biserica Ta, Tu pe mine ma intareste intru dragostea Ta, ca Tu esti marginea doririlor si credinciosilor intarire, Unule, lubitorule de oameni. 

Sfinte Ierarhe Nectarie, roaga-te lui Hristos Dumnezeu pentru noi.
 
Dintru toate felurile de boli si de chinurile sufletesti, si de toate navalirile vrajmasilor vazuti si nevazuti, izbaveste-ne, Sfinte al lui Dumnezeu; caci te stim ca esti neadormit strajer ce pururea veghezi peste turma oilor tale cuvantatoare.

Sfinte Ierarhe Nectarie, roaga-te lui Hristos Dumnezeu pentru noi.

Tu esti cu adevarat apa datatoare de multe daruri catre noi, izvorand nectar duhovnicesc ce alunga durerea si amaraciunea tuturor caderilor si patimilor noastre, si ne acoperi cu dulceata harului, placutule al lui Dumnezeu.

Slava…

Intru multa suferinta si necaz, intru chinuri si nenorociri mi-am petrecut viata, o preafericite; pentru aceasta ma apropii catre tine. Sa nu ma lepezi, rogu-te, ci cerceteaza pe robul tau si izbaveste-ma si scapa-ma pe mine, cel ce strig catre tine.

Si acum…

Preacurata Fecioara, tu esti zid nesurpat si liman neinviforat si acoperamant pentru toti cei ce grabesc catre tine. Mijloceste tu, cea plina de har, catre Fiul tau pentru robii tai, ca sa fim paziti de cursele vrajmasului.

Urmatoarele stihiri se zic dupa Cantarile a 3-a si a 6-a:

Pazeste turma ta de toata nevoia, ispita si necazul, caci catre ocrotirea ta alergam si te cinstim Sfinte Nectarie, facatorule de minuni.

Cauta cu milostivire, cu totul laudata, Nascatoare de Dumnezeu, spre necazul cel cumplit al trupului meu si vindeca durerea sufletului meu.

Preotul rosteste ectenia: Miluieste-ne pe noi, Dumnezeule... la care pomeneste pe cei pentru care se face paraclisul: Doamne miluieste (de 12 ori). Apoi preotul zice ecfonisul: Ca milostiv si iubitor de oameni... 

Si indata Sedealna, glasul al 2-lea (Podobie: Cele de sus cautand...):

Prin sfintenia ta te-ai aratat fantana de har si de minuni, cinstite Parinte. Iar moastele tale sunt un izvor nesecat, de tamaduiri ale trupului si ale sufletului, Sfinte Parinte Nectarie, prietenul lui Dumnezeu.

Cantarea a 4-a

Irmosul: Auzit-am, Doamne, taina randuielii Tale, inteles-am lucrurile Tale si am preaslavit Dumnezeirea Ta.

Sfinte Ierarhe Nectarie, roaga-te lui Hristos Dumnezeu pentru noi.
  
Apara si pazeste turma ta de infricosata ura a nemilosului dusman. Iar prin harul cel dat tie de la Dumnezeu arata milostivirea si grija ta catre noi.

Sfinte Ierarhe Nectarie, roaga-te lui Hristos Dumnezeu pentru noi.

Tu alinare aduci celor ce zoresc catre tine, cautand sprijinul si mangiierea ta, intru tot necazul. Ca tu preaindurate, pururea te pleci catre noi, biruit fiind de rugaciunile aduse tie.

Slava…

Credinciosilor ce alearga catre tine slavindu-te si fericindu-te, tu le daruiesti, Sfinte Nectarie, putere si sanatate sufletului si trupului, o, preabinecuvantate al lui Dumnezeu.

Si acum...

Indrepteaza-ma, Preacurata, de la calea raului si a tuturor faradelegilor, catre pamantul dreptatii, daruindu-mi iertare si viata vesnica.

Cantarea a 5-a

Irmosul: Lumineaza-ne pe noi, Doamne, cu poruncile Tale si cu bratul Tau cel inalt. Pacea Ta da-ne-o noua, Iubitorule de oameni.

Sfinte Ierarhe Nectarie, roaga-te lui Hristos Dumnezeu  pentru noi.
    
Mare ocrotitor te-ai aratat pentru Eghina, si pentru aceasta ea alearga catre tine si e izbavita dintru necazuri si nevoi.

Sfinte Ierarhe Nectarie, roaga-te lui Hristos Dumnezeu  pentru noi.

Izbaveste-ne pe noi din primejdii si de uneltirile vrajmasului ca cel ce ai dobandit mare indrazneala inaintea Domnului Dumnezeului nostru si ai primit darul harului, Sfinte Nectarie.

Slava…

Desi ai adormit, intru vesnicie vietuiesti. Si iata trupul tau e izvor de har, cu deadinsul aratandu-ne biruinta Mantuitorul nostru asupra mortii.
Si acum…

Cu totul neintinata si pururea Fecioara si fara de pacat esti cu adevarat, Preacurata. Pentru aceasta credinciosii alearga la rugaciunea si mijlocirea ta, Stapana.
 
Cantarea a 6-a

Irmosul: Rugaciunea mea voi varsa catre Domnul si Lui voi spune necazurile mele, ca s-a umplut sufletul meu de rautati si viata mea de iad s-a apropiat, ci ca Iona ma rog: Dumnezeule, din stricaciune scoate-ma!

Sfinte Ierarhe Nectarie, roaga-te lui Hristos Dumnezeu pentru noi.
 
Celor ce alearga catre puternicul tau acoperamant, usureaza-le chinurile sufletului si trupului cu rugacinile tale, Sfinte Nectarie, parintele nostru, si umple inimile lor cu bucurie, preafericite. Si alunga-le-ntristarea necazului si a durerii lor, sfinte, prietene al Domnului.

Sfinte Ierarhe Nectarie, roaga-te lui Hristos Dumnezeu  pentru noi.

Roaga pe milostivul Mantuitor al sufletelor noastre sa ne izbaveasca de toata poticnirea si de cursele diavolului celui urator de oameni, ca sa ne curatim de toate grasalele noastre. Caci tu ai indrazneala catre Domnul, preafericite, Sfinte Nectarie.

Slava…

Dintru cele inalte cu milostiva iubire veghezi cu grija si pazesti turma ta. Pastreaza-ne pe noi pe toti intru credinta, de Dumnezeu purtatorule, si pazeste-ne de greseala si erezie, ca prin rugaciunile tale sa putem creste intru intelepciune si indumnezeire.

Si acum…

Ca ceea ce esti Maica Dumnezeului celui viu, a Rascumparatorului si milostivului nostru Manutuitor, Pururea Fecioara, ocroteste pe robii tai din primejdii, de patimi si de lanturile cele tiranice ale pacatului. Si daruieste putere sufletelor noastre sa ne impotrivim asalturilor celui rau.

Pazeste turma ta de toata durerea, ispita si necazul, caci catre ocrotirea ta alergam si pe tine te cinstim, Sfinte Nectarie, facatorule de minuni.

Nepatata Fecioara, care in zilele cele din urma, in chip de negrait printr-un cuvant ai nascut pe Cuvantul; roaga-l ca ceea ce ai indrazneala cea de maica.

Preotul pomeneste pe cei pentru care se face paraclisul, dupa cum s-a aratat dupa Cantarea a 3-a. Apoi ecfonisul: Ca Tu esti Imparatul Pacii... Si Condacul, glasul al 2-lea: 

Tu esti cu adevarat cel ce ridici pe cei cazuti, si ajutatorul tuturor celor ce sunt intru necazuri, o preafericite. Ca unul ce ai fost slavit de Domnul Dumnezeu intr-aceste vremuri din urma, pazeste-ne pe noi de primejdii si de toate ispitele acestei vieti, caci cu osardie strigam catre tine: roaga pe Dumnezeu pentru iertarea noastra, pentru mila si mantuirea sufletelor noastre, caci tu pururea acoperi Sfinte Nectarie, pe cei ce te cheama pe tine.

Apostolul: Un astfel de arhiereu…

Preotul: Din Sfanta Evanghelie de la Ioan, citire: 

"Eu sunt usa : de va intra cineva prin Mine, se va mantui; si va intra si va iesi si pasune va afla. Furul nu vine decat ca sa fure si sa junghie si sa piarda. Eu am venit ca viata sa aiba si din belsug sa aiba. Eu sunt pastorul cel bun. Pastorul cel bun isi pune sufletul pentru oile sale. Iar cel platit si cel care nu este pastor, si ale carui oi nu sunt ale lui, vede lupul venind si lasa oile si fuge; si lupul le rapeste si le risipeste. Dar cel platit fuge, pentru ca este platit si nu are grija de oi. Eu sunt pastorul cel bun si cunosc pe ale Mele si ale Mele Ma cunosc pe Mine. Precum Ma cunoaste Tatal si Eu cunosc pe Tatal. Si sufletul Imi pun pentru oi. Mai am si alte oi, care nu sunt din staulul acesta. Si pe acelea trebuie sa le aduc si vor auzi glasul Meu si va fi o turma si un pastor.”(10, 9-16)

Slava…, glasul al 2-lea

Parinte, Cuvinte si Duhule, Treime Sfanta, curateste multimea gresalelor noastre.

Si acum…

Pentru rugaciunile Nascatoarei de Dumnezeu si ale Sfantului Ierarh Nectarie, Milostive, curateste multimea gresalelor noastre.

Stih: Miluieste-ma Dumnezeule dupa mare mila Ta si, dupa multimea indurarilor Tale, curateste faradelegile noastre.

Podobie: Toata nadejdea…, glasul al 2-lea:

Stralucind ca o noua stea pe cerul Bisericii, luminat cu dumnezeiesc har si cu virtute, umple-ne pe noi cu lumina ta, sfinte, fericite Nectarie. Prin stralucirea Duhului si prin dumnezeiasca ta vietuire, lumineaza turma ta cea credincioasa, curatindu-ne de intunecimea si pacatul cel diavolesc; indeparteaza de la noi negura si noaptea multimilor de patimi ce imbolnavesc sufletele noastre; si prin luminoasa si minunata ta viata, povatuieste si indrepteaza in pace toata viata noastra, izbavindu-ne de tot necazul.

Preotul zice: 

Mantuieste, Dumnezeule, poporul tau, si binecuvinteaza mostenirea Ta. Cerceteaza lumea Ta cu mila si cu indurari. Inalta fruntea drept-slavitorilor crestini si trimite peste toti milele Tale cele bogate. Pentru rugaciunile Preacuratei Stapanei noastre  de Dumnezeu Nascatoarei si pururea Fecioarei Maria; cu puterea cinstitei si de viata facatoarei Cruci; cu folosintele cinstitelor ceresti puteri celor fara de trup; pentru rugaciunile cinstitului, slavitului Proroc, Inainte-mergatorului si Botezatorului Ioan; cu ale Sfintilor, slavitilor si intru tot laudatilor Apostoli; cu ale celor intre sfinti Parintilor nostri, mari dascali ai lumii si ierarhi, Vasilie cel Mare, Grigorie de Dumnezeu cuvantatorul si Ioan Gura de Aur; Athanasie, Chiril si Ioan cel milostiv, patriarhii Alexandriei, Nifon patriarhul Constantinopolului, Nicolae al Mirelor Lichiei, Spiridon al Trimitundei, Calinic de la Cernica, Iorest si Sava, Nectarie al Pentapolei si Dionisie al Eghinei, si ale tuturor sfintilor sfintitilor ierarhi; cu ale sfintilor marilor mucenici Gheorghe purtatorul de biruinta, Dimitrie izvoratorul de mir, Theodor Tiron, Theodor Stratilat, Artemie, Mina si Ioan cel Nou, ale sfintilor sfintitilor mucenici Haralambie, Elefterie si Antim Ivireanul, ale sfintilor mucenici Serghie si Vah, Ioan Valahul si Oprea, ale sfintilor mucenici Brancoveni: Constantin voievod si fiii sai Constantin, Stefan, Radu, Matei si Ianache sfetnicul, si ale tuturor sfintilor, bunilor biruitori mucenici; ale sfintei mucenite Filotheia; ale preacuviosilor si de Dumnezeu purtatori parintilor nostri Grigorie Decapolitul, Nicodim cel sfintit, Dimitrie cel Nou, Visarion si Sofronie, Paisie de la Neamt, Daniil sihastrul, Ioan Hozevitul, Siluan Athonitul, si ale tuturor preacuviosilor parinti; ale preacuvioaselor maici Parascheva si Teodora; ale dreptcredinciosului voievod Stefan cel Mare si Sfant;  ale sfintilor si dreptilor dumnezeiesti parinti Ioachim si Ana; ale sfantului (N) a carui pomenire o savarsim astazi; si pentru ale tuturor sfintilor, rugamu-Te, mult-Milostive Doamne, auzi-ne pe noi pacatosii, care ne rugam Tie, si ne miluieste pe noi. 

Doamne miluieste (de 12 ori), apoi ecfonisul: Cu mila si cu indurarile si iubirea Ta de oameni...

Cantarea a 7-a

Irmosul: Tinerii cei ce au mers din ludeea in Babilon oarecand, cu credinta Treimii vapaia cuptorului au calcat-o, cantand: Bine esti cuvantat Dumnezeul parintilor nostri!

Sfinte Ierarhe Nectarie, roaga-te lui Hristos Dumnezeu  pentru noi.

De orice fel de boala, de ispite, primejdii si nenorociri, de rau si de toata vrajmasia, de cei ce vor sa ne vatame, apara-ne si ne pazeste pe noi pe toti cei ce strigam catre tine, Parinte: Bine esti cuvantat.

Sfinte Ierarhe Nectarie, roaga-te lui Hristos Dumnezeu  pentru noi.

Izvor limpede de tamaduire si fantana de minuni esti tu Nectarie, cinstite Parinte pentru cei ce alearga cu osardie catre moastele tale, Sfinte, si striga cu credinta: Bine esti cuvantat.

Slava…

Tu esti cu adevarat slava si lauda credinciosilor, Sfinte Nectarie. Catre tine venim Parinte, cerem mijlocirile tale si strigam catre tine cu evlavie: Roaga pe Hristos, Mantuitorul nostru, sa ne mantuiasca.

Si acum…

Calauzeste-ne Fecioara in calea adevarului Celui ce s-a nascut dintru tine. Vino si ne curateste de toata greseala si de toata pornirea cea rea, caci catre tine cu ravna strigam: Roaga pe Mantuitorul sa ne mantuiasca.

Cantarea a 8-a

Irmosul: Pe Imparatul Ceresc, pe Care il lauda Ostile Ingeresti, laudati-L si-L preainaltati intru toti vecii.

Sfinte Ierarhe Nectarie, roaga-te lui Hristos Dumnezeu  pentru noi.

Usuca raurile pacatului ce ineaca inima si sufletul meu. Cu mijlocirile tale inaintea Domnului Dumnezeu, curateste-ma, Parinte, de toata intinaciunea, prin rugaciunile tale.

Sfinte Ierarhe Nectarie, roaga-te lui Hristos Dumnezeu  pentru noi.

Ca un doftor iscusit al trupului si al sufletului daruieste-ne preaputernicul tau mir ca un sfant leac ce poate sa vindece otrava sarpelui.

Binecuvantam pe Tatal, pe Fiul si pe Sfantul Duh Domnul.

Acopera pe robii tai, fericite Ierarhe al Domnului, si ne daruieste pace si intelepciune, Parinte. Calauzeste-ne cu indreptarile si cu sfintitele tale certari.

Si acum…

Izbaveste, Fecioara, sufletul meu cel bolnav si plin de durere, ce e lovit de stricaciunea patimilor. Scapa-ma din lanturile pacatului si indrepteaza-ma catre pamantul fagaduintei.

Cantarea a 9-a

Irmosul: Cu adevarat, Nascatoare de Dumnezeu, te marturisim pe tine Fecioara curata, noi cei izbaviti prin tine, slavindu-te cu cetele fara de trup.

Sfinte Ierarhe Nectarie, roaga-te lui Hristos Dumnezeu  pentru noi.

Izbaveste-ne pe noi de necazuri si de rautatea diavolului, de toata greseala si pacatul, placutule al lui Dumnezeu. Si desi suntem cu totii nevrednici, nu nesocoti rugaciunea noastra, Sfinte Nectarie.

Sfinte Ierarhe Nectarie, roaga-te lui Hristos Dumnezeu  pentru noi.

Scapa-ne pe noi, robii tai, de chinurile sufletului si ale trupului si ne daruieste intelepciune si rabdare intru incercari, rugamu-ne tie. Si ca arhiereu al Domnului Dumnezeu,  roaga-te sa ne mantuiasca.

Slava…

Roaga pe milostivul Mantuitor, intru mila ta cea mare, pentru toti crestinii evlaviosi si ortodocsi, rugamu-ne tie. Ca sa ne daruiasca iertare, har si viata cea vesnica.

Si acum…

Te slavim pe tine, Preacurata Fecioara, ca ceea ce esti Nascatoarea Dumnezeului nostru si reversi pururea rauri curgatoare de dumnezeiesc har. Si intru dragostea ta, ca maica a Lui, acopera-ne pe noi cu rugaciunile tale.

Apoi:

Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat heruvimii, si mai marita, fara de asemanare, decat serafimii, care fara de stricaciune, pe Dumnezeu Cuvantul ai nascut, pe tine cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.

Apoi stihirile acestea: 

Sa slavim si sa cinstim pe stalpul dreptei credinte, pe pastorul cel nebiruit, pe marea lumina a Bisericii lui Hristos, mangaierea celor credinciosi, dumnezeiescul facator de minuni, bucuria intregii lumi, pe Sfantul Nectarie.

Bucura-te, rau de har si de lumina, ce izvorasti nectarul dumnezeiestii cunostinte, povatuindu-ne si invatandu-ne prin cuvant, lucruri si scripturi si aratandu-ne invatatura iubitei credinte a lui Hristos.

Ca o candela aprinsa de Domnul ai stralucit minunat in lume de pe muntele virtutii; pentru ca tu luminezi mintile credinciosilor, si le calauzesti, Parinte, prin curatia vietii tale.

Bucura-te, dumnezeiesc doftor al celor aflati intru suferinte;
Bucura-te, sfant tamaduitor al indracitilor si slabanogilor;
Bucura-te, alinare cereasca a celor intristati si indurerati;
Bucura-te, aparatorul nostru, fericite Nectarie.

Prin smerenia ta asemenea lui Hristos, cinstite Parinte, prin privegherile intru rugaciune, prin posturile si marea de lacrimi te-ai aratat a fi vas ales si sfant al Duhului, imbelsugat fiind intru darurile minunilor dumnezeiesti.
               
Bucura-te, cel ce esti bucuria si lauda Eghinei;
Bucura-te, pricinuitorul veseliei cetelor ingeresti;
Bucura-te, fericirea tuturor dreptmaritorilor crestini;
Bucura-te, praznicul intregului neam omenesc.

Pentru rugaciunile Sfintilor Parintilor nostri, Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne si ne mantuieste pe noi.

Pe aceeaşi temă

23 Octombrie 2012

Vizualizari: 13802

Voteaza:

Al doilea Paraclis al Sfantului Nectarie din Eghina 3.67 / 5 din 3 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE