Paraclisul Sfantului Luca al Crimeii

Paraclisul Sfantului Luca al Crimeii Mareste imaginea.

Sfantul Ierarh Luca, arhiepiescopul Crimeii, este praznuit de Biserica Ortodoxa pe 11 iunie.

Preotul: Binecuvantat este Dumnezeul nostru ... Imparate ceresc... Sfinte Dumnezeule... Preasfanta Treime... Tatal nostru... Ca a Ta este imparatia... Doamne miluieste (de 12 ori). Slava... Si acum... Veniti sa ne inchinam (de 3 ori), Psalmul 142: Doamne, auzi rugaciunea mea... Dumnezeu este Domnul... (de 3 ori).

Apoi troparele acestea, glasul al 4-lea:

Pe steaua cea de Dumnezeu cinstita marind, care a stralucit in zilele cele mai de pe urma, pe lauda ierarhilor si slava credinciosilor, podoaba doctorilor si sprijinul ortodocsilor, pe cel de aceeasi lucrare si nume cu al treilea Evanghelist, pe Luca cel sfintit cu laude sa-l cinstim.

Slava..., Si acum...

Nu vom tacea, Nascatoare de Dumnezeu, pururea a spune puterile tale noi, nevrednicii. Ca de nu ai fi stat tu inainte rugandu-te, cine ne-ar fi izbavit pe noi din atatea nevoi? Sau cine ne-ar fi pazit pana acum slobozi? Nu ne vom departa de la tine, Stapana, ca tu izbavesti pe robii tai pururea din toate nevoile.

Apoi Psalmul 50

Canonul

Cantarea 1, glasul al 8-lea.

Apa trecand-o...

Doctore Luca, vindeca-ma pe mine, cel ce strig catre tine cu durere.

Veniti, credinciosilor, pe Luca sa-l laudam, pe marele ierarh si minunatul doctor, cerand sa primim de la el harul vindecarilor si rasplatindu-l cu cantari.

Doctore Luca, vindeca-ma pe mine, cel ce strig catre tine cu durere.

Pe tine, Luca, te rugam, ca cel ce faci minuni dumnezeiesti, izvoraste grabnic celor suferinzi bogata vindecare de bolile sufletesti si trupesti.

Slava ...

Osandit cu adevarat de pacatele mele, am maniat, Luca cinstite, pe Judecatorul tuturor, de aceea alerg la tine ca la un aparator eu, netrebnicul.

Si acum ...

Sterge intinaciunea inimii mele, Curata, care prin viata ta curata si neintinata ai devenit Maica a Mantuitorului nostru si mai inalta decat Puterile cele de sus.

Cantarea a 3-a:

Doamne, Cel ce ai facut...

Doctore Luca, vindeca-ma pe mine, cel ce strig catre tine cu durere.

Nenasterea de prunci si bolile incurabile vindeca-le cu rugaciunile tale, Parinte Luca, prea fericite, si daruieste sanatate celor ce fara incetare alearga la sfintele tale moaste.

Doctore Luca, vindeca-ma pe mine, cel ce strig catre tine cu durere.

Cantari sfinte iti aduce adunarea credinciosilor, cerandu-ti cu credinta ocrotirea, Luca sfintite, caci te-a aflat pe tine pazitor si ocrotitor.

Slava...

Pazeste smerita mintea celor ce doresc sa primeasca cununa de la Domnul, ca viata ta urmandu-o, Sfinte de Dumnezeu inteleptite, sa ajunga la inaltimea smereniei.

Si acum ...

De infricosatoarea vedere a demonilor in ceasul mortii mele ma izbaveste, Stapana neintinata, si cu rugaciunile cinstitului Ierarh Luca de intrarea in Rai ma invredniceste.

Urmatoarele stihiri se zic dupa Cantarea a 3-a si a 6-a:

Izbaveste de dureri si de tot felul de boli incurabile, pe cei ce se roaga tie, Luca, daruind sanatate tuturor.

Cauta cu milostivire, cu totul laudata Nascatoare de Dumnezeu, spre necazul cel cumplit al trupului meu si vindeca durerea sufletului meu.

Preotul zice ectenia: Miluieste-ne pe noi, Dumnezeule... Ca milostiv si iubitor de oameni ...

Sedealna, glasul al 2-lea:

Podobie: Cele de sus cautand...

Pe cei bolnavi, cinstite Luca, cercetand, vindeca-i degrab de bolile lor cele grele si atacul patimilor il surpa, ca un doctor priceput, supunand interventiei chirurgicale inimile lor prin mijlocirea ta.

Cantarea a 4-a:

Auzit-am, Doamne...

Doctore Luca, vindeca-ma pe mine, cel ce strig catre tine cu durere.

Parinte Sfinte, cu roua binecuvantarii tale stropeste si pomul nevointelor mele, ca sa fie gasit plin de roade multe si de taiere sa scape.

Doctore Luca, vindeca-ma pe mine, cel ce strig catre tine cu durere.

Arunca, Sfinte, sagetile duhului spre vrajmasul cel urator de Dumnezeu si izbaveste de nevoi pe toti cei ce se roaga tie.

Slava ...

Doctore desavarsit, vindeca degrab pe cei ce te lauda pe tine, pentru ca toti sa ne bucuram de nepretuitul dar al sanatatii.

Si acum...

Iubit-ai pe Domnul din tot sufletul tau, Preacurata, socotind gunoaie si desertaciuni tot ce nu mai exista dupa moarte.

Cantarea a 5-a:

Lumineaza-ne pe noi ...

Doctore Luca, vindeca-ma pe mine, cel ce strig catre tine cu durere.

Ghimpele trupului si tumorile sufletului, boala si patimile mele, nu intarzia sa mi le vindeci, vrednicule de pomenire, Luca.

Doctore Luca, vindeca-ma pe mine, cel ce strig catre tine cu durere.

Ochii mintii deschide-mi mie, Sfinte Luca, celui care ma rog tie, ca sa nu fiu lovit de orbirea duhovniceasca, ci sa vad lumina cea nematerialnica.

Slava ...

Credinta in Hristos ti-a fost incununata de biruinta luminoasa in timpul vietii tale minunate, Luca, de nimic facand urzelile ateismului.

Si acum...

Maica a lui Dumnezeu, ocroteste totdeauna, ca o mama, sub acoperamantul tau plinatatea Bisericii Fiului tau, pururea Fecioara.

Cantarea a 6-a:

Rugaciunea mea...

Doctore Luca, vindeca-ma pe mine, cel ce strig catre tine cu durere.

Vrednic de osanda sunt eu, nemernicul, neavand raspuns bun la dreapta judecata, Parinte, si iadul mi s-a pregatit, de aceea, Stapanului roaga-te neincetat pentru mine, Sfinte Luca.

Doctore Luca, vindeca-ma pe mine, cel ce strig catre tine cu durere.

Cu ploaia binecuvantarii tale se stinge vapaia trupului, de aceea trimite-ne noua tuturor racoarea Duhului, Sfinte preaslavite, ca tu stii sa daruiesti medicamente pentru patimi.

Slava ...

Invata, Parinte, toate Bisericile Ortodoxe sa vietuiasca in intelegere si in dragoste, calauzindu-i pe toti catre unitate, Sfintite Luca, si pazeste de noi schisme Biserica lui Hristos, prea laudate.

Si acum ...

Trupul meu, vesmant al sufletului, l-am intinat cu necuratia pacatului, dar catre tine strig din adancul inimii, Curata Fecioara, curateste-ma degrab, pentru ca si eu sa intru in camara de nunta cea cereasca, Stapana.

Izbaveste de dureri si de tot felul de boli incurabile, pe cei ce se roaga tie, Sfinte Luca, daruind sanatate tuturor.

Neintinata, care la plinirea vremii, prin cuvant ai nascut pe Cuvantul cel neinteles, roaga-te pentru noi, ca ceea ce ai indrazneala de maica.

Apoi preotul: Miluieste-ne pe noi ...Ca milostiv ...

Condacul, glasul al 2-lea

Podobie: Cu sangiurile ...

Intocmai cu slavitii Doctori fara de arginti fiind si asemenea lor vindecari minunate daruind, Luca, ierarhe sfintite, daruieste degrab vindecare de boli celor ce se roaga tie, ca un impreuna patimitor cu ei.

Prochimen: Dreptul ca finicul va inflori si ca cedrul Libanului se va inmulti.

Stih: Cel rasadit in locuinta Domnului, in curtile Dumnezeului nostru va inflori.

Evanghelia

Din Sfanta Evanghelie de la Luca citire:

(6, 17-16 si 9, 1-2 si 10, 16-20)

In zilele acelea a stat Iisus in loc ses, El si multime multa de ucenici ai Sai si multime mare de popor din toata Iudeea, din Ierusalim si de pe tarmul Tirului si al Sidonului, care venisera ca sa-L asculte si sa se vindece de bolile lor. Si cei chinuiti de duhuri necurate se vindecau. Si toata multimea cauta sa se atinga de El ca putere iesea din El si-i vindeca pe toti. Si chemand pe cei doisprezece ucenici ai Sai, le-a dat putere si stapanire peste toti demonii si sa vindece bolile. Si i-a trimis sa propovaduiasca imparatia lui Dumnezeu si sa vindece pe cei bolnavi. Si le-a zis lor: Cel ce va asculta pe voi pe Mine Ma asculta, si cel ce se leapada de voi se leapada de Mine;iar cel ce se leapada de Mine se leapada de Cel ce M-a trimis pe Mine. Si s-au intors cei saptezeci (si doi) cu bucurie, zicand: Doamne, si demonii ni se supun in numele Tau. Si le-a zis: Am vazut pe satana ca un fulger cazand din cer. Iata, v-am dat putere sa calcati peste serpi si peste scorpii, si peste toata puterea vrajmasului, si nimic nu va va vatama. Dar nu va bucurati de aceasta, ca duhurile vi se pleaca, ci va bucurati ca numele voastre sunt scrise in ceruri. In acest ceas, El S-a bucurat in Duhul Sfant si a zis: Te slavesc pe Tine, Parinte, Doamne al cerului si al pamantului, ca ai ascuns acestea de cei intelepti si de cei priceputi si le-ai descoperit pruncilor. Asa, Parinte, caci asa a fost inaintea Ta, bunavointa Ta.

Slava ..., glasul al 2-lea:

Pentru rugaciunile Ierarhului Tau, Milostive, curateste multimea greselilor noastre.

Si acum ...

Pentru rugaciunile Nascatoarei de Dumnezeu, Milostive, curateste multimea greselilor noastre.

Stih: Miluieste-ne, Dumnezeule, dupa mare mila Ta si dupa multimea indurarilor Tale, curateste toate faradelegile noastre.

Glasul al 6-lea: Toata nadejdea ...

Lumea intreaga, preafericite, se lauda cu vietuirea ta cea curata, Sfinte, cel ce ai suferit de la atei prigoniri, necazuri si multe chinuri, temnita si martiriul constiintei si cu credinta ai marturisit pe Hristos, Cel ce te-a marit pe tine, pentru aceasta cu cantari iti aduce tie lauda, fericite Luca, si cere cu tarie ajutorul tau.

Apoi preotul: Miluieste-ne pe noi ... Ca milostiv ...

Cantarea a 7-a:

Tinerii cei ce au mers ...

Doctore Luca, vindeca-ma pe mine, cel ce strig catre tine cu durere.

Mostenitor fiind al vesnicilor bunatati, Luca fericite, binecuvinteaza clerul si poporul cel credincios al Domnului, daruindu-le totdeauna bogatia minunilor tale, de Dumnezeu cinstitule.

Doctore Luca, vindeca-ma pe mine, cel ce strig catre tine cu durere.

Intarire fiind tuturor celor ce se roaga tie cu caldura, daruieste vindecare fiecaruia dupa nevoile sale, Sfinte Luca, pentru ca in multe feluri poti sa-i vindeci.

Slava ...

Ocrotitorule al credinciosilor, Parinte teofore, surpa inselarea ateismului, blasfemia ereziei si dezastrul schismelor din Biserica, dar si atacul scandalurilor.

Si acum ...

Purtatoare de viata esti, Preafericita, si izvor nesecat, izvorand bogate rauri de scapare celor ce alearga la tine, Curata, si cerestile daruri impartind.

Cantarea a 8-a:

Pe Imparatul ...

Doctore Luca, vindeca-ma pe mine, cel ce strig catre tine cu durere.

O, minunile tale, Ierarhe Luca, prin care implinesti cererea tuturor celor ce au nevoie de ajutorul tau.

Doctore Luca, vindeca-ma pe mine, cel ce strig catre tine cu durere.

Plecandu-mi genunchii cu inima smerita, ma inchin icoanei tale, Parinte, si moastele tale cu credinta le sarut.

Slava ...

Sfintitule slujitor al Celui Preainalt, pomeneste, fericite, la Liturghia cereasca pe cei ce te lauda pe tine.

Si acum ...

Tainica primavara a mantuirii, Fecioara Curata, rasari dumnezeiasca lumina tuturor, alungand iarna pacatului.

Cantarea a 9-a:

Cu adevarat, Nascatoare de Dumnezeu...

Doctore Luca, vindeca-ma pe mine, cel ce strig catre tine cu durere.

Dumnezeiescule vlastar al Rusiei, daruieste pururea binecuvantarea ta celor de un neam cu tine si grecilor care te cinstesc, Luca de Dumnezeu purtatorule.

Doctore Luca, vindeca-ma pe mine, cel ce strig catre tine cu durere.

O, ierarhe marite, ceasul sfarsitului meu se apropie, pentru aceasta, cu frica strig sa nu ma treci cu vederea.

Slava ...

Durerea trupului meu pricinuita de pacat inlocuind-o cu bucuria Duhului, Sfinte Luca, miluieste-ma cu rugaciunile tale.

Si acum ...

Acopera, Fecioara, pe cei izgoniti din Rai si-i ajuta sa recucereasca patria cea mult dorita, ca ceea ce esti sprijin dumnezeiesc.

Megalinarii (stihiri)

Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai marita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat, Nascatoare de Dumnezeu te marim.

Pe bunul pastor al lui Hristos, pe Luca din Simferopol, pe dreptarul doctorilor, pe cel ce daruieste grabnic ajutor celor in suferinta, cu cantari sa-l cinstim.

Se bucura intru Domnul toti cei din Simferopol, Parinte, care au nepretuit tezaur in sfintele tale moaste, Luca cel imbogatit in Dumnezeu.

Bucura-te al Rusiei sfintit vlastar si iubitor doctor al bolnavilor, bucura-te, Luca, cel ce ateismul ai surpat si tuturor binecuvantarile minunilor daruiesti.

Vindeca bolile de inima si de ochi, de rinichi, intelepte Luca si nenasterea de prunci, tumorile pe creier si paralizia membrelor, cancerul, leucemia si bolile de nervi.

Toate ostile ingeresti, Inaintemergatorul Domnului, cei doisprezece Apostoli si toti sfintii, impreuna cu Nascatoarea de Dumnezeu, faceti rugaciuni ca sa ne mantuiasca pe noi.

Sfinte Dumnezeule... Preasfanta Treime... Tatal nostru... Ca a Ta este imparatia ...

Troparul: Pe Cuvantul ...

Pe lauda doctorilor si a ierarhilor, pe slava Bisericii lui Hristos, pe bunul pastor al Simferopolului, pe dumnezeiescul Luca Doctorul, cu bucurie sa-l slavim cu cantari duhovnicesti, caci cu bogatie izvoraste darurile vindecarii.

Apoi preotul zice ectenia: Miluieste-ne pe noi ...Ca milostiv ... si otpustul mic. Apoi :

Glasul al 2-lea: Cand de pe lemn ...

Veniti toti credinciosii cu credinta sa alergam la sfanta biserica a stralucitului Luca tamaduitorul si doctorul fara de arginti si inchinandu-ne toti la moastele lui sa cerem asistenta medicala de la el, caci intotdeauna asculta pe toti si ii vindeca, primindu-le cu osardie rugaciunile.

Stapana, primeste rugaciunile robilor tai si ne izbaveste pe noi de toata nevoia si necazul.

Toata nadejdea mea spre tine o pun, Maica lui Dumnezeu, pazeste-ma sub acoperamantul tau.

Pentru rugaciunile Sfintilor Parintilor nostri, Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, miluieste-ne pe noi. Amin.

Pe aceeaşi temă

10 Iunie 2013

Vizualizari: 6006

Voteaza:

Paraclisul Sfantului Luca al Crimeii 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE