Biserica Anglicana s-ar putea uni cu cea Catolica

 

Propunerea este discutata la Vatican, unde se pregateste un raspuns oficial

 

Bisericile Anglicana si Catolica s-ar putea reuni sub conducerea Papei, dupa cinci secole de sciziune, scrie cotidianul "Times". Potrivit publicatiei, propunerea este facuta de o comisie formata din seniori episcopi ai celor doua biserici si urmeaza a fi publicata in acest an.

 

Documentul de 42 de pagini, ajuns in posesia ziaristilor, a fost elaborat de Comisia Internationala Anglicano-Romano Catolica, prezidata de reverendul David Beetge, un arhiepiscop anglican din Africa de Sud, si de reverendul John Bathersby, arhiepiscopul catolic de Brisbane (Australia). Raportul recunoaste "comuniunea imperfecta" dintre cele doua biserici, dar afirma ca exista suficient teren comun pentru a face un "apel la actiune". Unul dintre cele mai importante pasaje priveste recunoasterea suprematiei Papei.

"Biserica Romano-Catolica ne invata ca episcopul de la Roma, Papa, este conducatorul universal al Bisericii potrivit vointei lui Cristos si un element esential al mentinerii ei in unitate si adevar. Anglicanii au respins suprematia Vaticanului in secolul al XVI-lea.

 

Totusi, in zilele noastre, unii anglicani incep sa creada in valoarea potentiala a unui ministeriat universal, care ar fi cel de la Roma, ca semn al unitatii dintre bisericile reunite", se arata in raport. Documentul recomanda ca preotii ambelor denominatii sa ia parte impreuna la adunarile sinodurilor si colegiilor sau la conferinte. Arhiepiscopii anglicani ar putea fi invitati sa li se alature celor catolici atunci cnd acestia viziteaza Vaticanul. Alte propuneri se refera la materiale didactice comune pentru copii la scolile de duminica si frecventarea reciproca a slujbelor religioase de catre credinciosi. Preotii anglicani sunt indemnati sa se roage pentru Papa in timpul slujbelor, iar catolicilor li se cere sa se roage pentru Arhiepiscopul de Canterburry, liderul simbolic al Bisericii Anglicane, pozitie ocupata in prezent de reverendul Rowen Williams.

 

La nivel mondial, numarul anglicanilor se ridica la 78 de milioane, iar cel al romano-catolicilor este de circa un miliard.

 

Ruperea de Roma s-a produs acum cinci secole

 

Biserica Crestina din Anglia s-a desprins de Biserica Catolica in secolul al XVI-lea, in timpul domniei lui Henric al VIII-lea, ca parte a miscarii protestante ce a afectat intreaga Europa. Sciziunea a fost initial mai mult politica dect religioasa, regele Angliei devenind liderul religios, in detrimentul Papei. Ideologia Bisericii Anglicane a fost motiv de dispute timp de mai multe generatii si a dus la razboi civil. Pentru prima data in istoria Bisericii Anglicane, romano-catolicii sunt pe punctul de a deveni majoritari in Anglia si Tara Galilor.

 

 

.

20 Februarie 2007

Vizualizari: 3419

Voteaza:

Biserica Anglicana s-ar putea uni cu cea Catolica 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE