Dosarele ierarhilor tuturor cultelor intra sub controlul CNSAS


Ziarul Adevarul a fost primul din presa scrisa care a venit cu propunerea de desecretizare a dosarelor de la Securitate ale tuturor conducatorilor cultelor recunoscute din Romania. Intre timp, la sugestia presedintelui  Romaniei, CSAT a aprobat desecretizarea acestor dosare.

In paralel a avut loc un schimb de replici intre ministrul culturii si cultelor, Adrian Iorgulescu, si cativa ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Romane. Ministrul Iorgulescu spusese, la scoala de vara a tinerilor liberali, ca uneori ar fi fost incalcat secretul spovedaniei. In replica, atat Patriarhul Teoctist, cat si IPS Bartolomeu Anania au tinut sa precizeze ca Biserica se simte profund jignita la astfel de afirmatii si ca in niciun caz nu ar fi fost divulgate catre Securitate secretele aflate in timpul tainei spovedaniei.


Am cerut o precizare din partea ministrului culturii in aceasta problema. Dl. Adrian Iorgulescu a declarat, pentru Adevarul, ca exprimarea sa trebuie luata in sens larg, anume acela de comunicare, si nu in cel strict tehnic. Cu alte cuvinte, unii preoti aveau posibilitatea de a afla mai multe informatii, printr-o buna relationare cu comunitatea, si nu neaparat strict in cazul tainei spovedaniei. In consecinta, toti acei clerici - dar si reprezentanti ai celorlalte culte recunoscute - care au turnat la Securitate ar trebui dati in vileag, tocmai pentru o reala curatire morala a societatii.

Amintim ca, inca de pe data de 18 august, ziarul Adevarul a intrebat mai multi intelectuali apartinand tuturor cultelor din Romania daca considera oportuna deconspirarea dosarelor clericilor. Cu totii au fost de acord. "Sa fie deconspirati! De ce un pictor sa fie deconspirat, iar un preot nu? Mai mult decat oricine, un preot ar trebui sa fie deconspirat!", ne-a declarat actorul Victor Rebengiuc. La randul sau, teologul crestin ortodox Radu Preda ne-a spus: "Fara sa judec, ma intreb de ce nu am limpezit, la initiativa ierarhilor, acest trecut confuz? Fiindca planeaza in continuare aceasta suspiciune: unii sunt pretabili la santaj. Este nevoie de o eliberare profetica de legaturile care nu tin de vocatia Bisericii! In loc sa fie un apostol al innoirii morale, BOR a suferit de aceeasi amnezie de care a suferit si restul clasei oligarhice".

Fiind de acord cu deconspirarea, pozitiile de mai sus au fost intarite, tot in ziarul Adevarul, de IPS Bartolomeu Anania si de IPS Pimen. Deocamdata ne aducem aminte ca singurul ierarh al BOR care a recunoscut colaborarea sa cu Securitatea a fost IPS Nicolae, Mitropolitul Banatului. Ceilalti acuzati in presa, intre care IPS Andrei Andreicut, de la Alba Iulia, si IPS Teodosie Tomitanul s-au eschivat, fara a fi fost convingatori. Ramane ca deciziile CNSAS sa aduca o binevenita clarificare. Dupa cum ne-a declarat teologul Teodor Baconski: "Adevarul ne va face liberi. Adevarul nu este o sursa de sminteala colectiva, nici de subminare a institutiilor unui stat, ci baza fundamentala, elementara, a unei ordini statale care are si o dimensiune morala".

.

29 August 2006

Vizualizari: 1159

Voteaza:

Dosarele ierarhilor tuturor cultelor intra sub controlul CNSAS 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE