Icoana miraculoasa din biserica Gorgani


In plin centrul Bucurestiului, peste drum de Liceul Lazar, la intersectia Bd. Elisabeta cu strada Schitu Magureanu, se afla biserica Sfantul Ilie Gorgani. Constructia dateaza din anul 1812 si este unica in tara. Semnalata in documente la 1629, biserica a fost distrusa complet de cutremurul din 1802. A fost reconstruita insa in 1813 de cativa boieri evlaviosi, pe vremea  lui Voda Caragea.

Intrarea monumentala, realizata in 1936 cu sprijinul lui Al.Donescu, primarul de atunci al Capitalei, confera edificiului un farmec deosebit. Lacasul detine o icoana superba, foarte veche, despre care se spune ca e facatoare de minuni. Pictura il reprezinta pe Sf. Ioan tinandu-si capul taiat, pe o tava. Chiar deasupra pridvorului de la intrare se inalta turla, facuta initial din lemn, apoi, in 1936, din zidarie. Spre Apus, constructia are un pridvor larg, construit in intregime din zidarie. Planul lacasului este complet diferit de cele folosite de mesterii acelor vremuri. Atat bolta centrala, cat si tavanele laterale sunt din lemn, acoperite cu tencuiala.

Nemtii au confiscat clopotul lui Brancoveanu
Din pictura veche se mai pastreaza un tablou: icoana Sf. Eustatiu de pe peretele de la Miazazi. De o foarte mare valoare artistica sunt icoanele de pe catapeteasma, in numar de zece. Cinci sunt "imbracate" in argint reliefat, lucrate cu mare mestesug intre 1813 si 1815, la muntele Athos. In dreapta intrarii in biserica se afla icoana Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul. Aceasta a facut furori in 1938-1939, la expozitia de arta bizantina si romaneasca, de la Berna, in Elvetia. Spre deosebire de celelalte biserici ortodoxe, la Gorgani turla principala nu este situata deasupra naosului, ci deasupra intrarii. Lacasul are doua clopote de marimi diferite. Biserica a mai avut un clopot, daruit de Constantin Brancoveanu, confiscat insa de trupele germane in primul razboi mondial.

de Dana Fodor , Razvan Mateescu 

.

08 Martie 2006

Vizualizari: 1971

Voteaza:

Icoana miraculoasa din biserica Gorgani 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE