Muzeul Obiceiurilor Populare redescopera trecutul Bucovinei

Amplasat in Gura Humorului, Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina le deschide romnilor ochii spre trecut. Însasi existenta obiectivului turistic are o poveste stranie si sinuoasa.

În 1958, muzeul avea o colectie eterogena, avnd doua sali dedicate "Agriculturii socialiste" si "Cuceririi cosmosului" de catre lancile tehnologiei sovietice: Gagarin si Laika. Apoi, dupa revolutie, sediul a fost revendicat, iar muzeul s-a mutat in fostul amplasament al restaurantului Bucovina, o ruina "mncata" de igrasie. În prezent, in aceasta locatie reabilitata functioneaza "singurul muzeu al obiceiurilor populare din Romnia, vizitat, in 2005, de 10.

000 de oameni", dupa cum spune directorul Vera Romaniuc. Tematica muzeului a fost regndita ca o calatorie in universul spiritual al satului bucovinean de la sfrsitul secolului al XIX-lea. Odiseea romneasca puncteaza datele reprezentative pentru calendarul popular, trecnd vizitatorul prin momente-cheie din istoria traditiilor, de la sarbatoarea Sfntului Andrei pna la cea a Sfntului Dumitru, cu accent pe Craciun si Pasti. Locuintele au elemente care ii fascineaza pe vizitatorii straini, neobisnuiti cu dotari austere: fntna cu roata in batatura, unde se petrec practicile magice de Sfntul Andrei: pazitul usturoiului, pregatirea turtitei sarate, aruncarea cltilor pe vatra, toate pe fundalul unui interior traditional cu lada de zestre, lavita, cuptor, icoane pe sticla. În alta casa este asternuta masa pentru "cina cea de taina" ce marcheaza cel mai important moment al Craciunului - Ajunul marii sarbatori a Nasterii Mntuitorului. Vizitatorul mai poate vedea o fierarie si va ajunge in curtea bisericii, unde se afla tineri si batrni, imbracati in costume autentice de secol nouasprezece, pregatiti pentru Sarbatorile de Pasti.

În medie, muzeul organizeaza, anual, 18 actiuni cu caracter temporar. si anul acesta vor fi gazduite diverse expozitii, un trg de Pasti, o tabara de icoane pe sticla si se va incerca aducerea celor mai importanti mestesugari, la Gura Humorului. Directorul muzeului, Vera Romaniuc, intentioneaza sa imbunatateasca dotarile cu documente sonore, care sa ilustreze cu mai multa autenticitate obiceiurile romnesti. "Avem nevoie si de un spatiu nou, pentru a extinde muzeul cu o alta sectie, in care sa fie descrise obiceiuri din ciclul vietii: nasterea, botezul, moartea, postexistenta", ne-a declarat Vera Romaniuc.
Muzeul poate fi vizitat de marti pna duminica, intre orele 8 si 16,00, pretul unui bilet fiind de 2 RON.

.

10 Ianuarie 2006

Vizualizari: 2118

Voteaza:

0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE