O noua lege privind libertatea religioasa si a regimului general al cultelor a trecut, ieri, de Camera Deputatilor si nu mai urmeaza decat sa fie promulgata de presedintele tarii.
Intr-o declaratie data pentru ziarul Adevarul, Adrian Lemeni, secretarul de stat pentru culte, considera ca "este un moment istoric rezultat in urma repetatelor intalniri cu reprezentantii tuturor cultelor recunoscute de stat". Punctele importante ale noii legi sunt cele care reglementeaza relatiile dintre stat si culte, este de parere A. Lemeni: "Practic, premisa fundamentala de la care se pleaca este faptul ca statul recunoaste rolul spiritual, educational, cultural al cultelor, precum si acela de partener social, de factor al pacii sociale. Sunt concretizate principiile autonomiei cultelor in raport cu statul, neutralitatea si echidistanta".
In ceea ce priveste aspectele care vizeaza organizarea cultelor, este o lege de inspiratie europeana, deoarece legea
Obligativitatea realizarii de cimitire comunale
"Intrucat problema cimitirelor este foarte delicata, legea prevede obligativitatea realizarii de cimitire comunale. Acolo unde acestea nu sunt, s-a prevazut ca inmormantarea celor de alte confesiuni sa fie facuta fara acordul cultului de care apartine cimitirul. Intrucat pentru traditia iudaica si musulmana ritualul este foarte strict, cele doua culte sunt exceptate de la aceasta prevedere", a concluzionat Lemeni.
"Este o lege in spirit european", ne-a spus pr. Costel Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei BOR. "Este foarte importanta introducerea conceptului de partener social, pentru culte - ceea ce va determina si o implicare mult mai sustinuta in ceea ce se numeste opera sociala. stiti foarte bine ca au existat momente de invrajbire religioasa. Biserica ortodoxa nu este de acord cu acele excese ale anumitor preoti care nu aproba ingroparea unui om care nu apartine cultului ortodox intr-un cimitir care ne apartine. S-a incercat si prin lege, si pe buna dreptate, evitarea acestor situatii."
Viorel Dima, director PR in cadrul Bisericii Adventiste de Ziua a saptea din
Se interzice defaimarea simbolurilor religioase
Acesta a mai avut obiectii cu privire la Art. 13, legat de defaimarea simbolurilor religioase. In acesta se spune ca este interzisa "ofensa publica adusa simbolurilor religioase". Unele culte ar putea suprainterpreta acest articol, se teme reprezentatul adventistilor.
Cu privire la Art. 13, si purtatorul de cuvant al Bisericii Romano-Catolice din Romania, pr. Francisc Dobos considera ca acesta se poate preta la suprainterpretari, daca este sa ne amintim de ceea ce s-a petrecut cu simbolurile islamice. Acesta ne-a mai spus ca Biserica Catolica nu are dificultati cu privire la inhumarea persoanelor de alte confesiuni, mai ales ca adesea sunt familii mixte, de confesiuni diferite, care, firesc, sunt ingropate impreuna.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.