Prin participare, anvergura si semnificatie, Congresul European de Istorie a Religiilor (Bucuresti 20-23 septembrie) se prefigureaza a fi unul dintre cele mai importante evenimente culturale ale anului. La deschiderea festiva desfasurata la Atheneul Roman, doua au fost ideile care au staruit in discursurile vorbitorilor, fie ei romani, fie invitati din strainatate. Prima a fost cea a onorarii lui Mircea Eliade si a discipolului sau Ioan Petru Culianu - personalitati cu contributii fundamentale in istoria acestei discpline. A doua a fost cea legata de necesitatea urgenta de a crea catedre de istorie a religiilor in principalele centre universitare din Romania si, de ce nu, a unui institut de cercetari.
Inceputul a fost facut deja - dupa cum ne-a declarat Moche Idel, membru in comitetul de organizare -, prin activitatea celor cativa tineri cercetatori, care au constituit nucleul fara de care nu ar fi fost posibil acest eveniment, Mihaela Timus, Gabriela Cursaru, Mihail Neamtu si Eugen Ciurtin, membrii fondatori ai Asociatiei romane de istorie a religiilor (RAHR).
Desfasurata sub patronajul presedintelui Traian Basescu, manifestarea a mai avut un moment semnificativ la Palatul Cotroceni: acela al decorarii cu inalte distinctii de stat a catorva personalitati care au contribuit la dezvoltarea acestei discipline in Romania si in lume: Gherardo Gnoli, Giovanni Casadio, Antoine Faivre, Giulia Sfameni Gasparro, Lawrence Sullivan, Jean Kellens, Mac Linscott Ricketts, Arion Rosu si Andrei Oisteanu (presedintele RAHR). Alta serie de participanti au primit medalia "Mircea Eliade", tinand cont si de faptul ca evenimentul se desfasoara la 100 de ani de la nasterea marelui istoric al religiilor.
Congresul care continua si astazi contine urmatoarele sectiuni: Religiile indiene si studii budiste, Religiile iraniene, Religii grecesti si romane, Crestinismul in antichitatea tarzie, Monoteismele in Evul Mediu, Curentele hermetice si esoterice, Interactiunea religiilor din estul si vestul Europei, Religiile si modernitatea. De o participare si simpatie speciala s-a bucurat ultima sectiune intitulata: "Mircea Eliade si mostenirea sa". Rand pe rand, oameni care l-au cunoscut ori chiar i-au fost ucenici au evocat figura Profesorului: Sorin Alexandrescu a vorbit despre perioada portugheza, Lindsaz Jones a descris munca sa de reeditare a "Enciclopediei religiilor" (lucrarea monumentala coordonata de Eliade), Bryan Rennie a conferentiat despre "Influenta crestinismului ortodox in opera lui Eliade" etc.
Este un festin al istoriei religiilor care incheie o etapa si deschide mai multe porti spre intrarea in normalitate, fiindca tara lui Eliade trebuie sa demonstreze si la nivel administrativ ca-si merita savantii.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.