Constituirea Federatiei Pro Vita

 

Sambata, 14 iulie 2007, la Manastirea Sf. Dimitrie din Sighisoara, a avut loc intalnirea Asociatilor Pro Vita din toata tara. Au participat peste 50 de reprezentanti de la toate asociatiile Pro Vita din Romani, inclusiv de la ultima filiala nou infiintata la Calarasi.


Scopul principal al acestei intalniri a fost infiintarea Federatiei Pro Vita si prezentarea unui ghid pentru membrii asociatiilor Pro Vita, privind consilierea pre si post-avort. La aceasta manifestare a luat parte si IPS Andrei, Arhiepiscopul Alba Iuliei.

Din partea filialei Alba Iulia a participat Parintele Nicolae Ignat, consilierul social si Alina Chisu.


Despre importanta infiintarii acestei federatii Pro Vita ne-a vorbit Parintele Nicolae Tanase, de la Valea Plopului: "In Romania exista destul de multe asociatii de tip Pro Vita, adica luptatoare contra avortului, pe de-o parte si care ofera o alternativa la avort, cum ar fi sprijinirea si cresterea copiilor. Drept pentru care o intalnire impreuna cu toti care incearca sa lupte contra avortului si sa ofere solutii, sigur ca este binevenita si ne silim, am si reusit, suntem in faza ultima, intemeiem o federatie, prin asta insemnand toate asociatiile tip Pro Vita la un loc.


Acesta este scopul si speram ca impreuna facem mai mult decat separat. Sigur ca prin federatie o sa incercam sa umblam putin, putin mai mult si la lege si la felul in care Parlamentul Romaniei si nu numai ar fi cazul sa puna umarul la aceste aspecte ale natalitatii, ale crimei si celelalte."

Parinte Nicolae Tanase, care este, in general, scopul unei asociatii Pro Vita crestine?


- "Scopul este sa lupte contra avortului, sa lupte pentru viata, cum ii arata si numele, scopul este sa faca fata unor cerinte imediate, pentru ca noi dupa decembrie '89 am fost destul de nepregatiti, am fost gasiti nepregatiti. In tot ceea ce s-a intamplat in Romania inclusiv sub acest aspect, mai ales ca am pus inceput legilor democratice, asa zis democratice, cu aceasta lege care permite avortul si nu-l considera o crima sau il considera o crima permisa. Si atunci inchipuiti-va ca lucrul acesta este de maxima importanta, intrucat Dumnezeu ne priveste si ca popor, ori poporul nostru inoata in sange pana la gat, poate si mai mult. Din moment ce a ucis aproape optsprezece milioane in cei saptesprezece ani de dupa revolutie.


Inchipuiti-va ca nu mai este viitor, in primul rand ca nu mai avem pentru cine, in al doilea rand ca optsprezece milioane reprezinta un numar egal cu romanii prezenti in Romania, afara de cei plecati in strainatate la lucru sau la altceva. Atunci, un asemenea numar sigur ca ne afecteaza in mod direct ca popor. Si cum Biserica este formata din oameni, din popor atunci scopul este deja intuit."

Parinte, credeti ca Asociatia Pro Vita sau daca se va constitui aceasta federatie poate sa fie o voce care sa se impuna in fata Parlamentului, in fata tarii si sa ceara revocarea sau anularea acestei legi a avortului?


- "In chip logic noi n-o sa cerem lucrul acesta. De ce? Pentru ca nu este simplu sa se intample lucrul acesta in 2007. Noi pentru inceput vom cere altceva, vom cere ca stiinta sa comunice si Parlamentului, desi comunica la atatea congrese mondiale, ca omul e om din secunda conceperii, acesta este scopul prim. Daca e asa, atunci fiecare medic care face avorturi trebuie sa-si afiseze pe usa, spre exemplu, un text care sa arate ca acolo se intampla crima. Daca reusim asta, sigur ca este o reusita.


Si bineinteles sa inceteze aceasta propaganda contra vietii, aceasta propaganda in randul tinerilor cu prezervative si cu pilule asa-zis contraceptive care de fapt sunt avortive, sa inceteze aceasta stare creata de acum in jurul tineretului ca tot ce este placere este permis, fara consecintele placerii si celelalte. Sa inceteze starea aceasta de bordel care a inceput sa domine chiar si in familiile crestine, folosind metode de plenning familial, samd. Sunt multe care trebui spuse si speram ca cu aceasta federatie o sa facem inca un pas."

Parinte, o ultima intrebare as indrazni, ce le-ati spune la doi tineri sau unei familii, cum aminteati, tanara sau mai putin tanara si care au de gand sa faca un avort, cu experienta de parinte duhovnicesc si de om implicat in Pro Vita?


- "Le-as spune sa amane pana cand studiaza de cand e omul om, se amane pana cand se conving ei singuri ca omul e om din secunda conceperii. Dupa aceea sa inteleaga ca viata lor nu are sens fara acest copil si sa inteleaga ca de fapt ei neaga providenta lui Dumnezeu in momentul in care isi pun probleme materiale sau de alta natura si in felul acesta raman fara un suflet si un corp, corpul ucis. Iar sufletul condamnat la o stare care nu e de rai, nu e de iad, intrucat n-a facut bine, n-a facut rau si deja isi arvunesc un cosmar pe viata si celelalte.


O familie este o familie daca este tata, mama si copil. Daca nu este tata, mama si copil familia nu este familie. Iar daca cineva nu poate sa nasca copii, pana si acela naste copii, naste copii duhovnicesti, infiaza copii sau ceva de felul acesta.


E greu in 2007 sa dai sfaturi, pentru ca toata lumea reduce totul la materie aproape. E greu sa discuti impotriva avortului, sa fii pentru viata cand avalansa este de-o cu totul alta viteza. Dar noi incercam. Spre exemplu numai pe la asociatia pe care o conduc eu au trecut peste o mie de copii. Nu au ramas toti, avem numai 219, dar s-a reusit totusi ca doua din zece mii de femei sa renunte la avort. Pare putin, dar sunt totusi doi oameni la zece mii de avorturi in plus. Cine stie ce viitor vor avea acestia, cum spunea cineva ucigand, nu se stie daca n-am ucis pe cel care inventeaza nu stiu ce medicament sau nu stiu ce face pentru lumea aceasta."

Despre misiunea asociatiilor Provita din tara si despre activitatea filialei din Alba Iulia am aflat amanunte de la Alina Chisu, coordonatoarea filialei: "Datorita unui numar foarte mare de avorturi in tara noastra Asociatiile Pro Vita existente incearca sa reduca acest numar si sa informeze femeile privind efectele negative ale avortului.


Ne confruntam cu mari probleme, noi, reprezentantii acestor asociatii, pentru ca majoritatea medicilor sunt impotriva acestui program.


Tin sa mentionez faptul ca in prea putine locuri se face consilierea pre si post avort in adevaratul sens al cuvantului, in Alba Iulia existand unicul program din tara care-si desfasoara activitatea in cadrul spitalului judetean. Ce se urmareste cu aceste programe? Se urmareste informarea femeilor, asa cum am mentionat mai inainte, cat si acea consiliere psihica si morala de care are nevoie fiecare femeie aflata in criza de sarcina, cat si femeile care au suferit trauma unui avort."

Ce ne poti spune Alina, despre filiala din Alba Iulia? Cati ani are si pe langa acest proiect de care ai aminti, cum se mai implica in societate?


- "Pro Vita Alba Iulia exista din anul 2003, dar activam in cadrul Spitalului Judetean din luna aprilie anului 2006. Este un program care este impartit la randul lui in trei componente. Si anume avem un program de educatie pentru viata sanatoasa in liceele din Alba Iulia, avem programul de consiliere pre si post avort in cadrul Spitalului judetean si programul de voluntariat tot in cadrul in cadrul Spitalului judetean.


Activitatea depusa are reale succese pentru ca femeile sunt constiente de ajutorul oferit in cadrul unei consilieri si pe zi ce trece numarul lor creste in ceea ce priveste solicitarea unei consilieri post avort sau chiar si pre avort pentru a se lamuri si pentru a se informa.


Speram si nadajduim ca in toate orasele din tara sa fie acceptate astfel de programe in cadrul spitalelor, pentru ca lipsa de informare este destul de mare in tara noastra. Femeile trebuie sa stie si sa cunoasca in adevaratul sens al cuvantului ce inseamna un avort din toate punctele de vedere fizic, psihic cat si moral."

 

 

.

15 Iulie 2007

Vizualizari: 1532

Voteaza:

Constituirea Federatiei Pro Vita 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE