Hram la Catedrala Arhiepiscopala Sfintii Apostoli Petru si Pavel

Luni, 29 iunie, Catedrala Arhiepiscopala „Sfintii Apostoli Petru si Pavel” din Constanta isi serbeaza hramul. Zidita intre anii 1883-1885, Catedrala Arhiepiscopala „Sfintii Apostoli Petru si Pavel” a suferit deteriorari in timpul celui de-al doilea razboi mondial, fiind restaurata intre anii 1946-1950, in timpul Episcopului Chesarie Paunescu si al Patriarhului Iustinian Marina. A fost repictata in stil neobizantin cu decoratiuni si motive nationale romanesti de pictorul profesor Gheorghe Popescu si de Niculina Dona de la Vrancea. Mobilierul a fost executat dupa desenele arhitectului Ioan Mincu, la Paris, de catre casa Andre Dore.

Catedrala adaposteste pretioase moaste ale Sfantului Mare Mucenic Pantelimon, aduse din Orientul Apropiat de catre Preotul Dimitrie Popescu in anul 1931, moasele Sfintilor Epictet si Astion, descoperite la Halmyris in anul 2001, moastele Sfintilor Zotic, Atal, Casmasie si Filip, Sf.

Antipa de la Calapodesti, ale Sf. Stelian, ale Sf. Auxentie, ale Sf. Simeon Stalpnicul, ale Sfintilor Acachie, Ignatie, Eftimie, Mercurie si Paraschevi, icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului (pictata la manastirea Durau, in timpul Episcopului Tomisului Gherontie Nicolau, dupa icoana facatoare de minuni Prodromita, aflata la schitul romanesc din Sfantul Munte).
Incepand din anul 2002 Catedrala are si statut de manastire.

Biroul de Presa al Arhiepiscopiei Tomisului

.

26 Iunie 2009

Vizualizari: 485

Voteaza:

Hram la Catedrala Arhiepiscopala Sfintii Apostoli Petru si Pavel 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE