Maine este ajunul Craciunului – zi cu specific liturgic si slujbe speciale in Biserica Ortodoxa

Maine, 24 decembrie este ziua de Ajun a Craciunului, zi cu o randuiala speciala. La Catedrala Reintregirii din Alba Iulia dimineata se va oficia de la ora 7.00 Utrenia, Ceasurile Imparatesti si Obednita, iar de la ora 16.00 se va oficia Vecernia unita cu Liturghia Sfantului Vasile cel Mare. Tot maine, de la ora 21.

30 in Catedrala Reintregirii se va oficia slujba Pavecernitei Mari cu Litia pentru praznicul Nasterii Domnului nostru Iisus Hristos.

Va reamintim faptul ca in Biserica Ortodoxa Liturghia Sfantului Vasile Cel Mare se savarseste de 10 ori pe an: in ziua praznuirii Sfantului Vasile, in Ajunul Botezului Domnului, in primele cinci duminici din Postul Mare si-n joia si sambata din Saptamana Patimilor la care se adauga Ajunul Craciunului, de astazi. In celelalte duminici si zile de peste an se savarseste Liturghia Sfantului Ioan Gura de Aur, exceptie facand zilele aliturgice si zilele din Postul Mare in care se oficiaza Liturghia Darurilor mai inainte sfintite.

Asadar, maine este zi de ajunare, adica de nemancare pana dupa oficierea Liturghiei Sfantului Vasile Cel Mare unita cu Vecernia. Amintim de asemenea faptul ca Postul Craciunului se inchei Vineri, 25 decembrie, in ziua praznicului Nasterii Domnului, dupa sfanta liturghie. De aceea ziua de ajun a Craciunului este inca zi de post, iar dezlegarea la mancaruri de dulce se da doar in ziua sarbatorii Craciunului dupa Sfanta Liturghie. De aceea si colindatorii trebuie primiti in maine seara cu mancaruri de post.

Sursa: Radio Reintregirea
 

.

23 Decembrie 2009

Vizualizari: 1636

Voteaza:

Maine este ajunul Craciunului – zi cu specific liturgic si slujbe speciale in Biserica Ortodoxa 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE