Moastele Sfintilor Ioan Rusul si Nectarie de Eghina la Tarnaveni si Alba Iulia


Moastele a doi sfinti contemporani, cunoscuti si iubiti de multi credinciosi romani vor putea fi venerate de credinciosii din Tarnaveni si Alba Iulia in aceasta saptamana. Ele provin de la capela Spitalului TBC din Sibiu, unde este paroh Parintele Catalin Dumitrean, consilier mass-media la Mitropolia Ardealului. Aceste particele din moastele celor doi sfinti au fost primite in dar de parintele Catalin Dumitrean in urma mai multor pelerinaje pe care le-a facut, cu bolnavii de la spitalul TBC, chiar de la Manastirea din Sf. Nectarie din Eghina si de la Biserica Sf. Ioan Rusu de pe insula Evia, din Grecia.Parintele Ioan Velcherean, parohul Bisericii Sfantul Ioan Botezatorul din cartierul Armatei din Tarnaveni, ne-a oferit un interviu telefonic despre cum a aparut aceasta ideea si cine sunt acesti doi sfinti: "Prin dorinta unei credincioase care a fost la Sibiu si a vazut moastele Sfantului Ioan Rusul intr-o Biserica si ne-a spus: Parinte, nu am putea sa le aducem si la noi? I-am zis: Daca faceti rost de numarul de telefon al Parintelui, o sa-l sun si o sa-l rog sa ni le dea si noua. Mi-o facut rost de numarul de telefon al Parintelui Catalin Dumitrean de la Sibiu si dansul a fost foarte amabil mi-a spus: Da parinte, sigur, o sa vi le dam cand doriti dumneavoastra. Si le-am adus. Le-am adus la Biserica la noi din Tarnaveni. Deci, sunt de la o Biserica din Sibiu - Capela Spitalului de boli TBC din Sibiu, care are si hramul Sfantului Nectarie si al Sfantului Ioan Rusul.

- Cat timp vor ramane aceste moaste la Tarnaveni?

- Sfintele Moaste sunt de marti seara la noi in Biserica si vor ramane pana sambata la amiaza, dupa care, cu ajutorul lui Dumnezeu, o sa le vom duce la Alba Iulia, la Biserica Memoriala Mihai Viteazul din Alba Iulia.

- Ati randuit ceva slujbe speciale pentru acesti doi sfinti in aceasta perioada, cat sunt ele la Tarnaveni?

- A fost mai mult o manifestare spontana de credinta, chiar cand le-am adus am savarsit Acatistele celor doi sfinti. Apoi, unii dintre credinciosi s-au hotarat sa privegheze toata noaptea langa moaste. Astazi, maine si poimaine va ramane toata ziua Biserica deschisa pentru cei care doresc sa se inchine si sa se roage moastelor sfintilor. Si inca ne gandim sa facem o slujba de priveghere. In rest, in seara aceasta vom savarsi Acatistele Sfintilor la ora 18.00 si vineri de dimineata, iarasi de la ora 10.00, vom savarsi Acatistele Sfintilor. Dar, inca ne mai gandim la o noapte de priveghere si sa vedem cum vor raspunde si parintii dimprejur la chemare spre o noapte de priveghere.

Parinte, cateva cuvinte despre cine sunt acesti doi sfinti.

As vorbi putin despre Sfantul Ioan Rusul, mai intai, pentru ca, de fapt el a fost primul care ne-a trezit, sa zic asa interesul. Sfantul Ioan Rusul desi este socotit un sfant contemporan, ar trebui sa stim despre el ca a murit in anul 1730. El a fost in oastea Tarului Petru cel Mare, cand acesta a purtat un razboi cu turcii in 1711, a fost luat prizonier de catre turci, a ajuns rob in Cezareea Palestinei, in Asia Mica in orasul Procopie. Si acolo fiind rob a slujit la grajd si multi dintre crestinii, dintre rusii luati prizonieri, au imbratisat mahomedanismul pentru a le fi mai usoara crucea de purtat sau poate chiar s-au lepadat de cruce, zic. Dar el a ales sa ramana crestin si se impartasea des cu Sfintele Taine, in fiecare saptamana cu Sfintele Taine, si era dispretuit oare cumva pentru turci. Dar pentru viata lui aleasa a inceput Dumnezeu sa faca minuni prin el si a ajuns si in cinste chiar si pentru mahomedani, iar sfarsitul lui si l-a gasit in anul 1730 in 27 mai si atunci este si praznuit de Biserica noastra si este si hramul la Biserica de la care provin si moastele deci la Biserica din Sibiu, de boli tuberculoase.

Sfantul Nectarie in schimb este intr-adevar un sfant contemporan, el a fost monah, a fost director de Seminar la un moment dat, ajutat de multi, a avut o viata evlavioasa, apoi a ajuns la o manastire in Eghina si a fost sfintit episcop. Si avea si sanse de a progresa in cariera preoteasca, sa zic asa, sa avanseze ca mitropolit, dar a ales o viata modesta si este intr-adevar socotit si el un doctor fara de arginti, pentru minunile care se savarsesc la Sfintele Moaste si pentru ajutorul pe care-l da bolnavilor. Este intr-adevar un sfant din secolul nostru."

Sambata, 31 martie 2007 moastele Sfintilor Ioan Rusul si Nectarie de Egina vor fi aduse la Biserica Memoriala Mihai Viteazul din Alba Iulia si vor fi scoase spre inchinare la slujba Privegherii, care se va oficia de la ora 18.00.

Moastele celor doi sfinti facatori de minuni vor ramanea spre inchinare la aceasta biserica pana luni, 2 aprilie 2007, cand vor fi duse din nou la Sibiu.

Va reamintim faptul ca la Biserica Memoriala Mihai Viteazul din Alba Iulia se afla si particele din moastele Sfantului Siluan Athonitul - cel de-al doilea hram al bisericii - ale pruncilor ucisi de Irod si ale Cuviosului Trifon Romanul, toate primite anul trecut (2006) inaintea sfintirii bisericii, chiar din Sfantul Munte Athos - Grecia.

La slujbele de sambata si duminica (Floriile) atat moastele celor doi sfinti tamaduitori - Ioan Rusul si Nectarie de Eghina - cat si moastele existente deja - Siluan, pruncii ucisi de Irod si Trifon - vor fi scoase pentru inchinarea credinciosilor.

 

 

 

.

28 Martie 2007

Vizualizari: 5962

Voteaza:

Moastele Sfintilor Ioan Rusul si Nectarie de Eghina la Tarnaveni si Alba Iulia 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE