Muntele Athos si Imperiul bizantin - expozitie de icoane, manuscrise si obiecte bisericesti la Petit Palais din Paris

La Petit Palais din Paris este prezenta expozitia de icoane, manuscrise si obiecte religiose “Muntele Athos si Imperiul Bizantin”. Vernisajul expozitiei a avut loc in data de 10 prilie 2009 in prezenta Patriarhului ecumenic Bartolomeu I si va fi deschisa pana in data de 5 iulie 2009.

Este pentru prima data cand o parte dintre aceste comori ies din Sfantului Munte Athos, sau de pe teritoriul Greciei.

Tot in cadrul acestei expozitii vor avea loc proiectarea de documentare in fiecare zi de joi a saptamanii. Documentarele sunt realizate de catre Yorogos Zervoulakos-Vaggelis Serdaris si vor fi subtitrate in limba franceza. Cu ocazia acestei expozitii se vor organiza ateliere de pictura pentru copii.

Obiecte ce se intrunesc in aceasta expozitie conturaza universul Muntelui Athos dar si al Imperiului bizantin. Actele diplomatice prezente in aceasta expozitie reconstruiesc in linii mari istoria Sfantului Munte de la fondarea lui si pana la cuceririle otomane. Printre cele mai importante acte ce sunt prezentate se numara o Crysobula a imparatului Adronic al II-lea, Tipikonul impartului Manuel al II-lea Paelologul cat si un act otoman care recunoaste independeta Sfantului Munte. Icoanele prezente sunt printre cele mai importante din Sfantul Munte. In acest timp expozitia va gazdui si o serie de colocvii care vor atinge diferite aspecte ale istoriei Muntelui Athos.

Tot in cadrul aceste expozitii se pot vizita o serie de manuscrise, editii ale Sfintei Scripturi, Mineie, dar si manuale de geografie, toate facand parte din bogata arhiva a Sfantului Munte Athos.

Sursa: Radio Reintregirea
 

08 Iunie 2009

Vizualizari: 109

Voteaza:

Muntele Athos si Imperiul bizantin - expozitie de icoane, manuscrise si obiecte bisericesti la Petit Palais din Paris 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE